Sziklaleső

Szűrés:
Összesen: 20

Alapszelvények

Földtani alapszelvénynek azokat a földtani képződményeket tekintjük, amelyeket a Magyar Tudományos Akadémia szervezeti rendszerében működő, e célra alakult, tudományos kutatókból, oktatókból álló, a természetvédelem szervezetrendszerétől független tudományos testület annak nyilvánít. A földtan kutatói évtizedek alatt felderítették, alaposan kiértékelték, majd földtani alapszelvénnyé nyilvánították azokat a helyszíneket, amelyek a legjobban reprezentálnak egy-egy földtani képződményt, vagy földtörténeti időtartamot. Az alapszelvények olyan kőzetrétegtani és időrétegtani „etalont”, viszonyítási alapot jelentenek, melyekhez hozzá lehet igazítani más területek képződményeinek megítélését, ezért megőrzésük az utókor számára alapvető fontosságú.

Fülkés sziklák (kaptárkövek)

A kaptárkövek hazai tájaink különleges természeti értékei, s egyben rejtélyes kultúrtörténeti emlékei is, melyek megőrzése az utókor számára alapvető fontosságú.
A régmúlt korok embere által faragott fülkékkel – és a fülkék környezetében található kőbe vésett csatornákkal, lyukakkal, kőüstökkel, tál alakú mélyedésekkel vagy éppen sziklahelyiségekkel – rendelkező földtani-felszínalaktani képződményeket összefoglalóan fülkés szikláknak vagy más néven kaptárköveknek nevezzük.

Tovább olvasom
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.