Nehezen megközelíthető

Sóskúti Kálvária-domb fülkés sziklája

Alapinformációk
A helyszín
helyszín : Sóskút
védettség : Országos jelentőségű védett természeti terület, természeti emlék
látogathatóság : Nehezen megközelíthető
GPS koordináta : N47,412502° E18,827787°

Találd meg!

A Kálvária-domb északkeleti-keleti oldalában mintegy 400 méter hosszban, sóskúti mészkő sziklavonulat húzódik északkelet-délnyugati irányban, melyben 2 faragott fülke található. A fülkék közvetlenül egymás mellett helyezkednek el.
Az 1. fülke felfelé szűkül, keskeny ívvel zárul, alapja kb. 37 cm, magassága 55 cm. Alapján a hátfalnál téglalap alakú mélyedés található, keretének nyomai láthatóak.
A 2. fülke kb. 20 x 40 cm nagyságú, ívesen záródik, a fülke alsó és felső része egyaránt kopott.

A Kálvária-domb tetejére jól járható földút vezet, a sziklafal aljában néhol nehezen járható ösvény húzódik. A terület szabadon látogatható.

A sziklavonulat északnyugati részén egy régi kőbánya vájatai, valamint a Babólyuk-barlang található, a sziklafal tetején bronzkori földvár maradványait tárták fel.

Vigyázz rá!

A kaptárkövek hazai tájaink különleges természeti értékei, s egyben rejtélyes kultúrtörténeti emlékei is, melyek megőrzése az utókor számára alapvető fontosságú.

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.