Szabadon látogatható

Solymári Alsó-Jegenye-völgy fülkés sziklái

Alapinformációk
A helyszín
helyszín : Solymár
védettség : Országos jelentőségű védett természeti terület, természeti emlék
látogathatóság : Szabadon látogatható
GPS koordináta : N47,584451° E18,946400°

Találd meg!

A sziklaképződmény Solymár belterületéhez közel, a sárga jelzésű turistaúthoz közel helyezkedik el, de lombfakadás után nehezen észrevehető.

Tudj meg többet!

Az Alsó-Jegenye-völgy oldalában, erdei környezetben több hárshegyi homokkő sziklatömb emelkedik – a keleti völgyoldal egyik sziklájának oldalában két faragott fülke található.
A kőzet durva szemcsés, ezért a fülkék a szokottnál durvább kidolgozásúak, határaik nem egyenesek. A szikla teteje lapos, elképzelhető, hogy mesterséges kialakítású. Mindkét fülke keskeny, hosszúkás alakú, a boltozat felfelé ível.
Az 1. fülke több része erősen kopott. Keskeny nyílása lefelé kissé szűkül, alul kb. 18 cm, felül 22 cm széles. A nyílás befelé szűkül, a nyílás magassága 65 cm, a hátlapé 50 cm. A fülke mélysége 25-30 cm. A fülke jobb oldalán a keret kismértékben látszik.
A 2. fülke szintén hosszúkás, lefelé kissé keskenyedik. Alja kifelé lejt, a hátlap erősen ferde, ezekben a kopás is szerepet játszhat. Keret nem látható. A fülke magassága a nyílásnál 65 cm, a hátlapnál 60 cm, szélessége a nyílásnál kb. 40 cm – kopás miatt, a hátlapnál kb. 20 cm, mélysége alul 15 cm, felül 30 cm.

Vigyázz rá!

A kaptárkövek hazai tájaink különleges természeti értékei, s egyben rejtélyes kultúrtörténeti emlékei is, melyek megőrzése az utókor számára alapvető fontosságú.

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.