Szabadon látogatható

Lábatlani Tölgyháti-kőfejtő földtani alapszelvény

Alapinformációk
A helyszín
helyszín : Lábatlan
védettség : Országos jelentőségű védett természeti terület, természeti emlék
látogathatóság : Ny-i oldal felől szabadon látogatható
GPS koordináta : N47,723602° E18,511934°

Találd meg!

A feltárást nyugat és délnyugat felől a Kis- és Nagy-Bersek-hegy övezi. A terület Lábatlantól déli irányban, a Lábatlan-pataktól keletre eső, az Öreg-hegy felé tartó földúton közelíthető meg.

Tudj meg többet!

A feltárás magassága 50 m, ami három, a bányászat nyomán kialakult szintre tagolódik. A kőfejtőhöz két kisebb, meredeken dőlő falakkal határolt bányaudvar tartozik.
A feltárás az ún. „gerecsei jura” folyamatos rétegsorát tárja fel. A részben a bányaművelést követő omlások, részben az erózió eredményeként a falak aljában-előterében létrejött törmelékszoknya változatos méretű darabokból áll, több m3-es tömbök is előfordulnak benne.

Vigyázz rá!

Az alapszelvények olyan kőzetrétegtani és időrétegtani „etalont”, viszonyítási alapot jelentenek, melyekhez hozzá lehet igazítani más területek képződményeinek megítélését, ezért megőrzésük az utókor számára alapvető fontosságú.

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.