Szabadon látogatható

Pázmándi Zsidó-hegyi pirofillit-bánya és pannon földtani alapszelvény

Alapinformációk
A helyszín
helyszín : Pázmánd
védettség : Országos jelentőségű védett természeti terület, természeti emlék
látogathatóság : Szabadon látogatható
GPS koordináta : N47,272882° E18,659564°

Találd meg!

A feltárás Pázmánd belterületén, a község déli határában álló kőfejtőben található, kb. 300 m-re a Deák Ferenc utcától. A „Pázmánd” táblától a piros turistajelzésen lehet a kvarcit sziklákon a hegytető felé haladva - a hármas kereszt jelzésen - a Zsidóhegy É-ÉK-i oldalára jutni.
Másik megközelítési lehetőség a kőfejtők eléréséhez, ha a településen keresztül ÉNY-i irányban haladva a Deák Ferenc utcáról letérve, a Kossuth Lajos utcán 300 m megtétele után, a hegy felé balra található ösvényen keresztül folytatjuk utunkat az alsó (nagyobb) és felső (kisebb) kőfejtőhöz.

Tudj meg többet!

A Zsidó-hegy meredek lejtőjű oldalait 1-5 m magas sziklakibukkanások tagolják. A sziklás térszínen felfelé nyitott sziklahasadék, egy felülről lefedett kőfülkéhez hasonlító képződmény és egy asztallapnak nevezett fekvő, 3 x 5 méteres sziklatömb is megtalálható. Az egyik vízszintesen fekvő szikla mélyedése a csapadékos időszakban vízzel telik meg, melyet a népnyelv találóan rókaitatónak nevezett el.
A kőfejtő a kőzet sajátosságai miatt mozgó törmeléklejtőkkel rendelkezik. Szálban álló, meredek kőfejtőfalak csak rövid szakaszokon tárulnak fel.
Maga a földtani alapszelvény a középső–késő-eocén korú Nadapi Andezit Formáció Pázmándi Metaszomatit Tagozatának egyedülálló feltárása.
A terület szabadon látogatható, de adottságaiból adódóan a kőfejtő és környezetének bejárása megfelelő körültekintést igényel!

Vigyázz rá!

Az alapszelvények olyan kőzetrétegtani és időrétegtani „etalont”, viszonyítási alapot jelentenek, melyekhez hozzá lehet igazítani más területek képződményeinek megítélését, ezért megőrzésük az utókor számára alapvető fontosságú.

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.