Szabadon látogatható

Pilisvörösvári Zajnát-hegy fülkés sziklái

Alapinformációk
A helyszín
helyszín : Pilisvörösvár
védettség : Országos jelentőségű védett természeti terület, természeti emlék
látogathatóság : Szabadon látogatható
GPS koordináta : N47,634164°E18,871453°; N47,632595°E18,875889°; N47,631507°E18,875720°

Találd meg!

A Zajnát-hegyen és környékén meghatározó tájképi elemet jelentő fehér dolomitsziklák közül az ún. déli szikla a sárga jelzésű turistaútról, az északi szikla a Zajnát-hegytől északra haladó földútról jól látható, megközelítésük azonban a sűrű fekete fenyő, ill. akác állomány miatt nehézkes. Alakjában egy pihenő ragadozó madárra emlékeztető Vércse-szikla jóval a körülötte található erdő fölé magasodó, meghatározó tájképi elem.

A Vércse-sziklában két fülke-szerű mélyedés található, amelyek közül csak egy tekinthető valódi sziklafülkének, a másik fülke valószínűleg újkori eredetű.
A fülke hosszúkás formájú volt, mely a kimosódások – és a valószínűsíthető sziklamászások – következtében mára kissé átalakult, csepp alakúvá vált. Magassága kb. 50 cm, legnagyobb szélessége középtájon 29 cm, aminél eredeti mérete kisebb volt. A fülke mélysége 13-16 cm.

A Zajnát-hegy észak-nyugati oldalán található sziklakibúváson egy sziklafülke található. A fülke észak-keleti tájolású, hosszúkás alakú, sarkai lekerekítettek, alja ívesre kopott. Mérete kb. 42*16*15 cm.

A Zajnát-hegy déli oldalán található sziklakibúvás két sziklacsúcsból és az ezeket összekötő nyeregből áll, hossza kb. 20 méter, magassága 4-9 méter között változik. A sziklán négy db fülke található.
A szikla keleti oldalán található az 1. fülke, melynek nyílása kopott, keret nem látható. Hátlapja egyenes, alja homorú, a sarkoknál lekerekített. Mérete 64*35*27 cm.
A 2. fülke déli tájolású, jobb oldalának alsó része és alja egy – a fülkén végigfutó – repedés mentén kioldódott, a repedés miatt már hátlapja sem épp. Kerete nem látszik. Mérete a kioldódás miatt nehezen megállapítható, kb. 52*30-25*20-15 cm.
A 3. fülke szintén déli tájolású, nyílása erősen kopott, kerete nem látszik, sarkai lekerekítettek, alja kifelé lejt. Mérete kb. 52*28*15 cm.
A 4. fülke nyugati tájolású, nagymértékben kopott, csak a felső része maradt meg, méretei nem megállapíthatóak.
A sziklaképződmény magasabbik, nyugati tornyának teteje asztallap-szerűen lapított, benne négy faragott mélyedés található. Ezek funkciója nem egyértelmű, de amennyiben a fülkék kultikus célt szolgáltak, az ahhoz kapcsolódó oltár kellékei lehettek.
A sziklák szabadon látogathatóak. A Vércse-sziklához jól járható ösvény vezet, mely déli irányból, a sárga jelzésű turistaúton közelíthető meg.

Vigyázz rá!

A kaptárkövek hazai tájaink különleges természeti értékei, s egyben rejtélyes kultúrtörténeti emlékei is, melyek megőrzése az utókor számára alapvető fontosságú.

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.