Szabadon látogatható

Budapest Pusztaszeri úti földtani alapszelvény

Alapinformációk
A helyszín
helyszín : Budapest II. ker.
védettség : Országos jelentőségű védett természeti terület, természeti emlék
látogathatóság : Szabadon látogatható
GPS koordináta : N47,527594° E19,031011°

Találd meg!

Az alapszelvény Budapest II. kerületében (Rózsadomb), a Szépvölgyi út - Pusztaszeri út kereszteződésétől hegynek felfelé haladva a Pusztaszeri út és az Alsó-Zöldmáli út kereszteződésében, a Pusztaszeri út 7/a-7/b sz. házak közötti útbevágásban, mintegy 12 m hosszúságban található. Legegyszerűebben a Budapest, II. kerület Kolosy tértől a Szépvölgyi úton felfelé haladva, majd a Pusztaszeri útra fordulva; avagy a Rózsadomb felől a Pusztaszeri, illetve az Alsó-Zöldmáli úton lefelé érkezve érhető el. Gyalogosan, kerékpárral, tömegközlekedéssel (29-es autóbusz), és gépjárművel egyaránt megközelíthető a terület.

Tudj meg többet!

A védett területen a felső-eocén - alsó-oligocén korú Budai Márga Formáció nemzetközi jelentőségű típusfeltárása látható, melynek 12 m összvastagságú rétegsora útbevágásként mesterséges tereplépcsőt alkot a Pusztaszeri út oldalában, betekintést engedve a hegyoldalt alkotó kőzettömegbe.

Vigyázz rá!

Az alapszelvények olyan kőzetrétegtani és időrétegtani „etalont”, viszonyítási alapot jelentenek, melyekhez hozzá lehet igazítani más területek képződményeinek megítélését, ezért megőrzésük az utókor számára alapvető fontosságú.

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.