Szabadon látogatható

Csákvári Haraszt-hegy fülkés sziklája

Alapinformációk
A helyszín
helyszín : Csákvár
védettség : Országos jelentőségű védett természeti terület, természeti emlék
látogathatóság : A tanösvény mentén szabadon látogatható

Találd meg!

Fejér-megye egyetlen fülkés szikla (kaptárkő) előfordulása a Vértesi Tájvédelmi Körzet területén, fokozottan védett természeti területen, a Haraszt-hegyi tanösvény mellett található.
A terület a tanösvény mentén, szabadon látogatható.

Tudj meg többet!

A nagyméretű sziklafal nyugati oldalán egy ovális alakú, közepes méretű, kb. 30 cm magas sziklafülke található. A fülke alja és teteje egyaránt ívelt, bal oldalán a keretnyom jól látható, jobb oldala kissé kopott. Hátlapja nem teljesen ép, alsó harmada kissé kimosódott.
A sziklafalban több kisebb-nagyobb luk, üreg található, melyek valószínűleg természetes oldódás hatására jöttek létre, de nem kizárt, hogy nagymértékben lepusztult mesterséges sziklafülke is található közöttük.

Vigyázz rá!

A kaptárkövek hazai tájaink különleges természeti értékei, s egyben rejtélyes kultúrtörténeti emlékei is, melyek megőrzése az utókor számára alapvető fontosságú.

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.