Szabadon látogatható

Pomázi Holdvilág-árok fülkés sziklái

Alapinformációk
A helyszín
helyszín : Pomáz
védettség : Országos jelentőségű védett természeti terület, természeti emlék
látogathatóság : Szabadon látogatható
GPS koordináta : N47,675317° E18,973897°

Találd meg!

A pomázi Holdvilág-árok fülkés sziklái a Duna-Ipoly Nemzeti Park fokozottan védett területén találhatóak.
A Holdvilág-árokban két sziklában láthatóak befaragások. Az ún. Kissziklában egy, a Nagysziklában pedig nyolc fülke található.
Valamennyi fülke kopott, keretük sehol sem maradt meg.
A Nagyszikla bányája vélhetően római kori bányászat emlékét őrzi, a fülkék és a barlang kialakítások pedig kora középkori eredetűek. A sziklában több helyen rovásjel vésések láthatók. A területen három barlang található: az időszakos vízesés alatt két nyílás van, melyek egyike, a szurdok dél-keleti falában nyíló, Y alakú üreg teljes egészében mesterséges kialakítású. A Nagyszikla jobboldali falában kürtős barlang nyílik, mely szintén mesterséges.

A Nagyszikla előterében halad a Holdvilág-árokban végigfutó jelzett turistaút, amely mentén pihenőhelyek találhatóak.

A területen elsődleges cél a sziklafülkék, illetve az azokat befoglaló Kis-, és Nagyszikla, valamint a bányaudvar és a kürtős barlang megóvása.

Vigyázz rá!

A kaptárkövek hazai tájaink különleges természeti értékei, s egyben rejtélyes kultúrtörténeti emlékei is, melyek megőrzése az utókor számára alapvető fontosságú.

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.