Nem látogatható

Sóskúti Fundoklin fülkés sziklái

Alapinformációk
A helyszín
helyszín : Sóskút
védettség : Országos jelentőségű védett természeti terület, természeti emlék
látogathatóság : Nem látogatható

Találd meg!

Sóskút keleti határában, a száraz Fundoklin-völgy oldalában több sziklakibúvás található, melyek közül kettőben találhatóak sziklafülkék.
Az 1. szikla 1. fülkéje a jelenlegi felszín vonalában található, felfelé keskenyedik, alapja vízszintes. Nyílásának mérete kb. 60*31-15*25 cm.
A 2. fülke az ún. óriás fülkékhez tartozik, a nyílás magassága 1 méter, szélessége 75 cm, az alap mélysége 45 cm. A szikla belsejében egy szűk folyosó húzódik.
Innen északi irányban, 150 méter távolságban található 2. szikla szintén két fülkét tartalmaz. Az 1. fülke erősen kopott, ezért eredeti mérete nem megállapítható. Alakja felfelé keskenyedik. A 2. fülke furcsa alakú, nyílása alul széles, majd hirtelen keskenyedik, ez csak jobb oldalán látható, mivel teljes bal oldala kirepedt. Magassága 35 cm, mélysége az alapnál 20 cm, ami a hátlap ferdesége és a kopás miatt felül néhány milliméterre csökken. A sziklában található még egy faragott üreg, illetve egy hátlap szerű bemélyedés.

Mivel a terület részben magántulajdonban van, illetve nagy az omlásveszély, nem látogatható.

Vigyázz rá!

A kaptárkövek hazai tájaink különleges természeti értékei, s egyben rejtélyes kultúrtörténeti emlékei is, melyek megőrzése az utókor számára alapvető fontosságú.

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.