Szabadon látogatható

Biatorbágyi Nyakas-kő földtani alapszelvény

Alapinformációk
A helyszín
helyszín : Biatorbágy
védettség : Országos jelentőségű védett természeti terület, természeti emlék
látogathatóság : Szabadon látogatható
GPS koordináta : N47,449826° E18,829939°

Találd meg!

A terület a Tétényi-plató Ny-i peremén húzódó, lépcsős morfológiájú letörés mintegy 300 m hosszú, 20 m magas, közel É-D-i irányú szakaszán helyezkedik el. Az alapszelvény É-i határát a Nyakas-kő jellegzetes, gomba alakú sziklatornya jelöli ki.

Biatorbágyot a műúton DK-felé, Sóskút irányában elhagyva, 500 m után haladjunk tovább balra a patakot keresztező földúton. Néhány 10 méter után az elágazásnál forduljunk jobbra.
Az elágazás személygépkocsival és kerékpárral megközelíthető, onnan viszont gyalog lehet továbbhaladni a piros turistajelzésen.

Tudj meg többet!

A helyszín a bádeni-szarmata korszakok határára jellemző események és képződmények egyik legjobb hazai feltárása.
Az alapszelvény alsó részén a késő-bádeni korú (13-14 millió éves) Rákosi Mészkő Formáció zömében sekélyvízi-partközeli környezetben képződött, peremi és szegélyzátony kifejlődésű rétegei tanulmányozhatóak.
A szelvény fedőjében folyamatos településsel a szarmata korszakba datált (12-13 millió éves) Tinnyei Mészkő Formáció települ, mely a Nyakas-kő jellegzetes, kipreparálódó „kalapját” is alkotja.

Vigyázz rá!

Az alapszelvények olyan kőzetrétegtani és időrétegtani „etalont”, viszonyítási alapot jelentenek, melyekhez hozzá lehet igazítani más területek képződményeinek megítélését, ezért megőrzésük az utókor számára alapvető fontosságú.

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.