Szabadon látogatható

Lábatlani Köszörűkő-bánya földtani alapszelvény

Alapinformációk
A helyszín
helyszín : Lábatlan
védettség : Országos jelentőségű védett természeti terület, természeti emlék
látogathatóság : Szabadon látogatható
GPS koordináta : N47,742917° E18,508683°

Találd meg!

A feltárás Lábatlan belterületén, a Szabadság utca végénél, a Fuksz-patak keleti oldalán, a Búzás-hegy Ny-ÉNy-i elvégződésében található, a hegy morfológiai letöréséhez támaszkodva. A földtani alapszelvényt nyugat felől szinte körbeöleli a település. Kelet felől lösszel fedett, meredek, cserjésedő domboldal határolja.

Tudj meg többet!

Az itt található Köszörűkő-bányában, és a fölötte lévő hegyoldalon a völgyet preformáló vető mentén 0,5-5 m vastagságú, konglomerátum/homokkő anyagú, kipreparálódott rétegfejek, padok bukkannak elő.
A feltárt képződmény a földtörténeti középkor kréta időszakába sorolható, mintegy 125-110 millió éves Lábatlani Homokkő Formáció jól elhatárolható részét képező Köszörűkőbányai Konglomerátum Tagozat, melynek elterjedése Lábatlan község szűkebb környezetére korlátozódik. A felszínen csupán a Köszörűkő-bányában és környezetében tanulmányozható, melyet a Tagozat alapszelvényének tekintenek.

A terület korábban kőbányaként működött. A feltárás közvetlen környezetében a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Gerecsei Természetvédelmi Tájegység és a helyi társadalmi egyesület kezelésében működő kulturált pihenőpark található.

Vigyázz rá!

Az alapszelvények olyan kőzetrétegtani és időrétegtani „etalont”, viszonyítási alapot jelentenek, melyekhez hozzá lehet igazítani más területek képződményeinek megítélését, ezért megőrzésük az utókor számára alapvető fontosságú.

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.