Szabadon látogatható

Budapesti Róka-hegyi bánya földtani alapszelvénye

Alapinformációk
A helyszín
helyszín : Budapest III. ker.
védettség : Országos jelentőségű védett természeti terület, természeti emlék
látogathatóság : Szabadon látogatható
GPS koordináta : N47,590836° E19,037572°

Találd meg!

A Róka-hegyi kőfejtő Budapest III. kerületében, Békásmegyer területén, az ún. Péter-hegytől ÉK-re, attól néhány száz méterre található. A földtani alapszelvényt tartalmazó legalsó bányaudvar a HÉV csillaghegyi megállója irányából a meredek Ürömi úton felfelé indulva, az Ibolya utca végéről erdei ösvényen elérhető el. A helyszín az Ürömi út legfelső szakaszáról, az Árvácska utca kis teresedésében nyíló csapáson is megközelíthető, ahol a felső kőfejtő jobb oldalától indul lefelé a lépcsős ösvény a középső és alsó bányaudvar irányába.

Tudj meg többet!

A földtani alapszelvény a Tardi Agyag Formáció típusfeltárása. Az egykori kőbányából visszamaradt bányaudvarok a Dachsteini Mészkő, a Szépvölgyi Mészkő és a Budai Márga Formációk tektonikus érintkezését is feltárja.
A terület az 1940-es évek elejéig kőbányaként működött, melyet valószínűleg az i.sz. I. században, az Aquincum felépítéséhez szükséges mészkő kitermelésére nyitottak meg.
A Róka-hegyi bánya szabadon látogatható.
A bányaudvarokat összekötő meredek ösvények több pontjáról is szép kilátás tárul a látogatók elé.

Vigyázz rá!

Az alapszelvények olyan kőzetrétegtani és időrétegtani „etalont”, viszonyítási alapot jelentenek, melyekhez hozzá lehet igazítani más területek képződményeinek megítélését, ezért megőrzésük az utókor számára alapvető fontosságú.

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.