Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Madárismertetők

Balkáni gerle

Ez a közismert madár, amelynek szinkópa ütemű, „...hu hú hu,...hu hú hu...” hangját mindenki hallotta már, tulajdonképpen viszonylag rövid ideje él a Kárpát – medencében. Magyarországon először az 1920-as években jelent meg, első költései 1926-ból és 1927-ből Tiszaugról, valamint 1932-ből Berettyóújfaluból ismertek.

Tovább

Barátposzáta

Április elején kertekben, parkokban, temetőkben felcsendül az a dinamikus, dallamos ének, amelyről a barátposzátát felismerhetjük.

Tovább

Barázdabillegető

Ez a kecses, szinte légies könnyedséggel mozgó madárka általánosan elterjedt, gyakori faj hazánkban. Általában vizes élőhelyeken, legelőkön, valamint mezőgazdasági területeken és szőlőkben álló építmények, állattartó telepek közelében és lakott területeken figyelhető meg. Fészkét gyakran épületek tetőszerkezetében, kúpcserép alá, vagy farakásokba építi.

Tovább

Bölömbika

Egyike azon madarainknak, amelyeket hallomásból mindenki ismer, ám ha rákérdezünk hamar kiderül, hogy bizony ismereteink hiányosak.

Tovább

Búbospacsirta

Közismert és közkedvelt madarunk. Dallamos hívóhangját lakótelepek, bevásárlóközpontok parkolóiban, sportpályák, vasúti pályák, töltések, útkereszteződések mentén mindenütt hallhatjuk.

Tovább

Csonttollú

Aki kicsit is jártas a madarak világában, biztosan elcsodálkozik ennek a madárnak a magyar nevén. Csonttollú? Hát a madártoll nem szaruból van? Dehogynem! A madártoll valóban szaruból van, (éppen úgy mint az ember haja, vagy az emlősök szőre) és nem kivétel ez alól a szabály alól a csonttollú sem.

Tovább

Csuszka

Egyik legérdekesebb életmódú madarunk. Élete a fákhoz kapcsolódik; táplálékát a fák törzsén, vastagabb ágain szerzi. Hosszú, erős csőrével felfeszegeti a kérget, gyakran harkály módjára kopácsol is, hogy megszerezze rovarokból, valamint azok lárváiból és bábjaiból álló eleségét. A hazai madarak közül az egyetlen, amely fejjel lefelé is biztonsággal mozog a fák törzsén, eközben valóban úgy fest, mintha csúszkálna.

Tovább

Dankasirály

A dankasirály is a közismert madarak közé tartozik, ám ahogy az lenni szokott, az emberek nem ismerik pontosan ezt a fajt sem. Egyszerűen sirálynak nevezik, nem is sejtve, hogy a dankasirály csak egy faja a Sirályfélék családjába tartozó népes társaságnak. Ez a család 15 fajjal képviselteti magát hazánkban, és a legnagyobb egyedszámban előforduló faj ezek közül éppen a dankairály.

Tovább

Egerészölyv

Leggyakoribb, egyben legismertebb ragadozó madarunk. A madármegfigyelők azt tartják, hogy aki az egerészölyvet biztosan felismeri, a többi hazai ragadozó madárral is könnyen elboldogul. Ez valóban így van, bár az is igaz, hogy a laikusok a magasban keringő ölyveket legtöbbször sasnak titulálják.

Tovább

Fehér gólya

Országszerte elterjedt, eléggé gyakori fészkelő. Közismerten emberkövető madár, fészkeit lakott területeken, falvakban, városokban, tanyák közelében építi. Közismert, népszerű madarunk, számtalan népdalban, mondókában, szólásban és közmondásban szerepel.

Tovább