Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Fedezze fel az Ipoly-völgyet!

Kiadás dátuma: 2023.03.07

Nemzeti parkunk második, kevésbé ismert névadó folyója az Ipoly. Kevesen tudják, hogy ez hazánk egyik legszeszélyesebb vízfolyása, melynek kisvízi és árvízi vízhozama között közel kilencszázszoros különbség van. Számunkra azonban azért igazán értékes, mert az itt bemutatott, Hont és Balassagyarmat közötti szakaszán jórészt érintetlenül, a természet diktálta rendnek megfelelően él – azaz hatalmas árterületén páratlan vízi élővilágnak ad otthont, menedéket, táplálkozóhelyet. Olyan ritka, védett fajok szaporodnak itt háborítatlanul, mint a haris vagy az énekes hattyú.

Letöltés

Fedezze fel a Gerecsei Tájvédelmi Körzetet

Kiadás dátuma: 2020.11.30

A Gerecse hegység (vagy Gerecse) a Dunántúli-középhegység, azon belül is a Dunazughegység kistája. Egy olyan különleges tájegysége hazánknak, ahol az ember jelenléte egészen az emberi lét kezdetéig vezethető vissza – gondoljunk csak Samura, a vértesszőlősi előemberre. Földtani felépítésének köszönhetően a hegységben számos barlang található, eddig közel 450-et tártak fel a kutatók. Néhány közülük páratlanul gazdag régészeti-őslénytani lelőhely, mamutok, ősbölények csontjait rejti. A hegység vadregényes erdőkkel, kalandos mélységekkel és magasságokkal várja a látogatókat. Túraútvonalai közül egyaránt ntalálnak kedvükre valót a kisgyerekes családok, hobbi- és teljesítménytúrázók.

Letöltés

Fedezze fel a Gödöllői Dombvidék Tájvédelmi Körzetet

Kiadás dátuma: 2018.11.14

A Gödöllői Dombvidék Tájvédelmi Körzetet 1990 nyarán hozták létre a Gödöllői-dombság szívében. A Vácegres és Pécel között elterülő mintegy 12 ezer hektár kiterjedésű védett terület tizenegy település határát érinti. A dombok között járva az alföld és a hegyvidék növény- és állatvilágának érdekes keveredését figyelhetjük meg. A lágyan hullámzó árvalányhajas sztyeppék és a tölgyes erdők hazánk természetes tájainak képét őrzik. A térségben évezredekre visszamenőleg megtalálhatóak az emberi tevékenység nyomai: a védett területek régi földvárak, sáncok, kolostorok és templomok maradványait rejtik. Reméljük, kiadványunkkal Ön is kedvet kap hazánk e különleges tájának bebarangolásához!

Letöltés