Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Nagy-Szénás tanösvény füzet

Kiadás dátuma: 2024.02.28

Szeretettel köszöntünk Nagykovácsiban, a Nagy-Szénás tanösvény induló állomásán. Itt kezdődik az Európa diplomás terület. Hogy mi az Európa Diploma? Az Európa Tanács 1965 óta adományozza ezt a címet olyan természeti értékekben különösen gazdag területeknek, amelyek megvédése egész Európa számára rendkívül fontos. A Szénás-hegycsoport 1995-ben nyerte el a diplomát. Mire végigjárod a tanösvényt, meg fogod érteni, hogy miért. Ha ezen a területen mindenki kedve szerint kirándulna, nagy kárt tenne az érzékeny élőhelyekben. Ezért kérünk, hogy a kijelölt utakról ne térj le! A területen ne hagyj semmit, és ne vigyél magaddal mást, csak az élményeidet!

Letöltés

Sas-hegy tanösvény

Kiadás dátuma: 2023.06.01

A Budai Sas-hegy a főváros különleges élőhelye.

Letöltés

Madárdal tanösvény - Dinnyés

Kiadás dátuma: 2023.03.07

.

Letöltés

Fóti-Somlyó tanösvény

Kiadás dátuma: 2023.03.07

Szeretettel köszöntünk a Fóti-Somlyó tanösvényen. A Fót határában álló Somlyóhegy már régóta a főváros zsúfoltságából, zajából menekülni vágyók kedvelt menedéke. Mintegy 150 éve a hegy oldalában kiterjedt szőlőültetvények álltak, a hegy tetejét pedig legelők és erdők borították. Akkoriban az ország legrangosabb politikai és szellemi vezetői rendszeresen összegyűltek Fáy András itteni présházában, hogy ebben az idilli környezetben vitassák meg az ország dolgait. A szőlőket azóta elpusztította a filoxéra, a legelők beerdősültek, a felhagyott kultúrtáj helyét pedig lassan visszafoglalta a természet: szőlők helyett ritka lepkékben, virágokban gyönyörködhetünk. A tanösvény a Fóti-Somlyó-hegy legszebb részeire kalauzol el, a tanösvényfüzettel pedig a terület felfedezéséhez szeretnénk segítséget nyújtani.

Letöltés

Jági tanösvény - Pilisszentiván

Kiadás dátuma: 2021.02.25

Szeretettel köszöntünk Pilisszentivánon  a Jági tanösvényen! Különleges helyre érkeztél! A Kis- és Nagy-Szénás vidéke híres jellegzetes növény- és állatvilágáról. A világon csak itt él a pilisi len!

A sportpálya mellől induló körtúra egyes állomásai részletesen mutatják be a természeti, tájtörténeti, geológiai, állattani, növénytani, valamint kultúrtörténeti értékeket.

A Jági-tóig a tanösvény könnyen járható babakocsival, illetve kísérővel kerekesszékkel is.

Kellemes és izgalmas felfedezőutat kívánunk!

Letöltés

Gubóvirág tanösvény, Budaörsi-kopárok

Kiadás dátuma: 2020.07.09

Ha az M1-es vagy M7-es autópályán megpillantjuk a Budai-hegység első, kopár sapkájú, mediterrán hangulatú hegyeit, az azt jelenti, hogy hamarosan megérkezünk Budapestre. Ezek a 300 méter átlagmagasságú sasbércek alkotják a Budaörsi-kopárokat. Már a legelső hegytömbök nevei – Huszonnégyökrös, Törökugrató – is legendákról árulkodnak. A táj izgalmas történetéhez tartoztak az 1920-as években a IV. Károly visszatérését megakadályozó budaörsi csata puskalövései, a hazai vitorlázórepülés első „szárnypróbálgatásai”, a kopárfásítások, a 40-es években a nyilasok által ide tervezett „Szálasi-vár”, a 60-as évek KISZ-tömegrendezvényei, filmforgatásai és motokrosszversenyei.

Viszontagságos múltjuk ellenére ezek a dolomitsziklagyepek hazánk legritkább növényés állatfajai közül többet is megőriztek. Vannak vadvirágok, amelyek nemcsak az elmúlt évszázad történelmi viharait, de több tízezer év klímaváltozásait is átvészelték, ezért maradványfajoknak nevezzük őket. Sokan közülük csupán nagyon kis területen maradtak fenn, ezek a bennszülött növények a legféltettebb kincseink. A magyar méreggyilokhoz hasonlóan ezt gyakran a nevükben szereplő „magyar” vagy „pannon” szó jelzi. A kopárok rejtik Európa legnagyobb rovarfaját és kígyóját is. Nem véletlen, hogy a kirándulókat „Fokozottan védett terület” tábla fogadja. A ritkaságok bemutatására hoztuk létre a Gubóvirág tanösvényt. Ugyanakkor kérjük, hogy megőrzésük érdekében tartsd be a lenti látogatási szabályokat.

Kalandos felfedezőutat kívánunk!

Letöltés

Kőpite-túrakörök, Dunaalmás

Kiadás dátuma: 2018.12.10

A Gerecse nyugati vonulatában található Dunaalmási Kőpite-túrakörök tanösvény több, mint 9 km hosszan kanyarog, és 32 állomásával vezet végig bennünket az egykori római úton, régi kőbányákon át a Kőpite tetejéig, ahonnan lélegzetelállító körpanoráma tárul a szemünk elé. A magaslat jellegzetes, lepényszerű, pitére emlékeztető alakjáról kapta a Kőpite nevet.

Letöltés

Gólyahír tanösvény, Tápióság

Kiadás dátuma: 2018.12.10

Túránk a Papp Károly Általános Iskola kertjéből, a volt Szirmay-kastély parkjából indul. Az egykori kastély-, ma iskolakert idős fái mellett elhaladva utunk során felkapaszkodunk egy meredek földvár tetejére, ahonnan csodás kilátásban gyönyörködhetünk. A tanösvény második részén pedig megismerkedünk az Alsó-Tápió mentén élő állatokkal és növényekkel valamint a Nagy-rét védett különlegességeivel. Sétánkat az Öregfalu ódon házai között zárjuk.

Letöltés

Földtani tanösvény - Gánt

Kiadás dátuma: 2018.11.05

A gánti Bagoly-hegy egykori külszíni bauxitbányájában kiépített tanösvényt mutatja be a füzet. E holdbéli tájon járva betekintést nyerünk arról, hogy mi zajlott le évmilliók alatt. Tanösvényfüzet segít megérteni a hajdani folyamatokat.

Letöltés