3. Konkrét megoldásokhoz csatlakozó esettanulmányok

A vizes élőhelyek védelme és rehabilitációja önmagában nagyléptékű, természetalapú vízmegtartó tevékenység, kék és zöldinfrastruktúra.
A magyarországi Nemzeti Park Igazgatóságok által számos vizes élőhely védelme biztosított, és egyre több a vizes élőhelyrehabilitációs projektek száma is.
A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) megalapítása óta több vizes élőhely-helyreállítási programot indított, melyek közül alább mutatunk be néhányat.
Az esettanulmányok felkutatása során más Igazgatóságok és önkormányzatok projektjeibe is bepillantást nyerhettünk. Összességében két tucatnyi magyarországi projekt közül válogattuk ki az alábbiakban ismertetett projekteket, annak érdekében, hogy konkrét, megvalósult esettanulmányok segítsék a téma iránt érdeklődő szervezetek, önkormányzatok, gazdálkodók ez irányú tevékenységét.
Az Igazgatóságok esettanulmányain kívül egy közepes és két kisléptékű, de a belterületekre jelentős pozitív hatással járó önkormányzati és civil projektet mutatunk be. A Nemzeti Park Igazgatóságok és más szervezetek nagyléptékű beavatkozásai jellemzően ugyan külterületen valósulnak meg, azonban a belterületek és általában az infrastruktúrák védelme érdekében (ld. villámárvizek, árvizek természetes puffertározóiként működnek) közvetett hatásuk kiemelkedő. Ezen okból különösen fontos, hogy a gazdálkodók és az önkormányzatok a külterületeken partnerként és/vagy kezdeményezőként vegyenek részt a természetalapú vízmegtartást szorgalmazó projektekben. Partneri részvételük nélkül a vízelvezető (tájat szárító, lecsapoló, árvizeket növelő) megoldások érvényesülnek tovább.

 • 3.01 Mocsárrehabilitáció, zsilippel: Hajta-mocsár és Öreg-Hajta vízellátása

  A 2023-ban 25 éves Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet névadó vízfolyának a Hajta-pataknak a sorsa igen különleges. Térségében jelentős természeti értékek maradtak fenn, melyek megőrzésének a kulcsa a víz. A DINPI immár a 3. projekjét készíti elő, mellyel remélhetően hosszú távon javulnak a vízhiányos térség kilátásai.

  Tovább
 • 3.02. Gombai-patak vizének kivezetése mocsárrétre

  Villámárvizek hatásának tompítása, nagy kócsak táplálkozóhelyek bővítése. Egy projektben.

  Tovább
 • 3.03. Az Alsó-Tápió vizének kivezetése mocsárrétre, halátjáró létesítésével és hódmocsárral

  Amikor a tervezett természetvédelmi célú vízpótlást a természet megsegíti. Azaz fajok közti együttműködés, a természeti értékek megőrzéséért.

  Tovább
 • 3.04. Mocsárrehabilitáció, töltésbontással és zsilippel: Csíkvarsai-rét

  A gazdálkodás és a korábbi beruházások kedvező tapasztalatai alapján az Európai Unió által támogatott KEOP program segítségével készült el a Csíkvarsai-rét vizes élőhelyeinek legnagyobb léptékű – több mint 500 hektár kiterjedésű – természetvédelmi célú rekonstrukciója.

  Tovább
 • 3.05. Lefolyáslassító, vizet tájban tartó, élőhelyet teremtő hódmocsár védelme Perőcsényben

  A DINPI működési területe, a Börzsöny északi részén található a perőcsényi horgásztó, mely feliszapolódásának mérséklése érdekében létesített hordalékfogó mocsaras, nádas élőhellyé alakult az idők során.

  Tovább
 • 3.06. Erdei utakon lefolyó csapadékvizek és talaj helybentartása, lefolyáslassítása, vizes élőhelyek létrehozás a Börzsönyben

  Az alábbi leírás a Karakai Tamás, a DINPI munkatársának összefoglalója:

   

  A Vízfogó (Water for LIFE) Projekt tervezetének bemutatása a Börzsöny vizeinek és talajának megtartása és védelme érdekében

  Tovább
 • 3.07. Kőérberki szikesrét

  Budapest XI. kerületében, a M7-es autópálya és az Egérút között, három szikes medencéből álló, eredetileg lefolyástlan völgy húzódik. A XIX. században megkezdték a vízállásos („belvizes”) szikes rétek lecsapolását, majd a területen gyógyvízkutak létesültek. A legfelső medencét az ezredforduló után feltöltötték, így az az élőhelyvédelem és a természetalapú vízmegtartás szármára elveszett. A több tíz hektárnyi két felső szikes medence fővárosi védelem alatt áll, védett sziki és mocsári élőhelyei, az itt élő védett növény- és állatfajok miatt.

  Tovább
 • 3.08. Lefolyáslassító és hordalékfogó rönkgát-rendszer Püspökszilágyon

  A Cserhátban található Püspökszilágy település az országban elsőként épített ki egy, a belterület árvízi védelmét szolgáló, természetes anyagokból álló lefolyáslassító gátrendszert.

  Tovább
 • 3.09. Biodiverz esőkertek Kecskeméten

  MIÉRT JÓ AZ ESŐKERT?

  egyenletesebb vízellátást biztosít, költséghatékony, tisztít, menedék

   

  Tovább
 • 3.10 Felhőszakadás az Erdő-völgyben

  szöveg

  Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.