Szemlő-hegyi-barlang felszíni védőövezete TT

A felszínen

1930 őszén kőfejtés közben bukkantak rá a Szemlő-hegyi-barlangra. A felfedezők Kessler Hubert, Futó András és Sebős Károly, egy meredek kürtőn lejutva közelítették meg a járatokat. A barlang ma ismert hossza 2,2 km.

  • A létesítésről szóló határozat száma: 388/57
  • Törzskönyvi száma: 61 /TT/5 7
  • Kiterjedése: 1,1 ha. Fokozottan védett barlang.
  • Érintett városrész: Budapest, II. kerület.

A védett természeti értékek rövid jellemzése
1986-ban átadásra került a barlanghoz kapcsolódó kezelőépület és kb. 300 méternyi kiépített és kivilágított járat. Így már az utcáról betérő látogatók is megismerhették a földalatti csodák világát. A barlang kiszolgáló épületeit és a barlang látogatható szakaszának felújítása 2002. novemberében kezdődik meg.
A Szemlő-hegyi-barlang a Pál-völgyi-barlanghoz hasonlóan hévizes eredetű. Falait dúsan borítják a melegvízből kivált képződmények: borsókövek karfiolra emlékeztető formák. A barlang egy szakaszán 1991 óta terápiás kezelés folyik. A barlang tiszta levegője és a magas páratartalom elősegíti az asztmás betegek gyógyulását.
A terápiás kezelések naponta 7.00-9.00 óráig és 16.00-19.00 óráig folynak.
A fogadóépület fölötti terület szépen parkosított, sétautakkal, pihenőkkel ellátott. Legmagasabb pontján található a Barlangkutató Emlékkert, mely a barlangban elhunyt kutatóknak állít emléket.
 
Főbb veszélyeztető tényezők
A Szemlő-hegyi-, és a Pál-völgyi-barlangnál is veszélyforrásként jelentkezik a felszíni terület nagyfokú beépítése, ennek következtében a beszivárgási felületek csökkenése és a közmű-meghibásodás okozta szennyezés. A több éve életbe léptetett - természetvédelmi és építkezési hatóság által közösen kidolgozott - intézkedés - rendszer a barlangok fölött teljes építési tilalmat, közvetlen környezetben pedig erőteljes korlátozásokat, ill. speciális műszaki követelményeket ír elő.

Kapcsolattartó:

Kunisch Gyöngyvér (barlangüzem-vezető)

E-mail:

palvolgy@dinpi.hu

Telefon:

+36 30 557 2441

Nyitva tartás:

Időpont foglalás, látogatással kapcsolatos információk: +36 1 325 9505, +36 30 469 0528. Részletek: lásd. a kapcsolódó helyeknél (lent).

Természetvédelmi ügyekkel kapcsolatban: Csáky Péter, +36 30 663 4653, csakyp@dinpi.hu

Szemlő-hegyi-barlang

A Szemlő-hegyi-barlangot előszeretettel látogatják iskolai, óvodai csoportok, családok és turisták egyaránt. Nem csoda, hiszen igazi mesevilág várja itt őket. Mostantól azonban egy uniós pályázat fejlesztéseinek köszönhetően még több élményben lehet részük vendégeinknek. Ezért érdemes több időt szánni a látogatásra, hogy a barlangtúra előtt vagy után a vetítőterem 3D filmjének megtekintésére, az interaktív kiállítás bebarangolására is jusson idő. A barlang feletti parkban ezután jóleshet a játék, kikapcsolódás a napsütésben, aki pedig végigjárja az új tanösvényt, az a főváros építőköveiről, a környék kőzeteiről is sok érdekeset megtudhat.

Tovább

Kőpark tanösvény

A Szemlő-hegyi-barlang felett került kialakításra a hazai kőzeteket bemutató tanösvény. Egy rövid sétával évmilliókon átívelő események "termékeivel" ismerkedhetnek meg az idelátogatók.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése

Föld alatti földrajzóra a Szemlő-hegyi-barlangban

Földalatti földrajzóra általános iskola alsó- és felső tagozatos tanulói, valamint középiskolások számára. Programunkon a tárgy majd' minden területével kapcsolatban nyújtunk ismereteket változatos helyszíneken és módszerekkel.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.