Ugrás a fő tartalomra

Parkkeresztelő: bemutatkozik a Kessler Hubert park

A Kessler Hubert park ünnepélyes felavatása

Új névtábla került a Szemlő-hegyi-barlang felszíni területére: a park új elnevezése a hazai barlangkutatás egyik legjelentősebb alakjának, dr. Kessler Hubert karszt- és barlangkutatónak állít emléket. A névadásra a Magyar Karszt-és Barlangkutató Társulat kezdeményezésére, a Barlangok és Karsztok Nemzetközi Éve alkalmából került sor.

Kessler Hubert (1907. november 3.-1994. február 1.), a hazai barlangkutatás egyik legjelentősebb alakja volt. A Szemlő-hegyi-barlang felfedezője, számos barlangi útvonal első bejárója 1907. november 3-án született. Édesapja szenvedélyes vadászként sokszor magával vitte lesre, őt viszont nem a vadászat izgalma ejtett rabul, hanem azok a barlangok érdekelték, amik előtt megpihentek. Alig tizennégy esztendős volt, amikor ruhaszárító kötélből és seprűnyélből eszkábált eszközökkel először ereszkedett le a Solymári-barlangba.

Útja hosszú és rögös út volt a gimnáziumtól a kadétiskolán és a mérnöki pályán át a földtudományi tanulmányokig. Sokoldalú műveltségének jó hasznát vette: egyaránt volt hegymászó, könnyűbúvár, barlangok feltárója és idegenforgalmi szakember. Életrajzírója, Székely Kinga szerény, zárkózott, de megalkuvást nem ismerő emberként emlékezik vissza rá.

A valódi barlangkutatást a Budapesti Egyetemi Turista Egyesület Barlangkutató Szakosztálya (BETE) tagjaként kezdte meg. Ez a munka nem csak tudományos eredményeket és izgalmas barlangász kalandokat hozott a számára, de itt találkozott lelkes túratársával és későbbi feleségével, Szekula Máriával is. Mária hegymászó és barlangkutató teljesítménye kiemelkedőnek számított a kor hölgyei között, az ő nevéhez fűződik a Szemlő-hegyi-barlang egy szakaszának felfedezése: a „Tű-fokának” elnevezett átjárón kis termetének köszönhetően csak ő tudta keresztülpréselni magát (emlékét a Mária terem őrzi). 1927-től Kessler kutatótársaként dolgozott, 1935-ben pedig a Baradla Hangversenytermében házasodtak össze.

Kessler Hubertet 1935-ben, házasságának évében nevezték ki a Baradla-barlang igazgatójának. Tíz évig töltötte be a tisztséget, fontos szerepet játszott a barlang kiépítésében. A világháború után politikai okokból egy ideig mellőzték, rehabilitációját követően térhetett csak vissza a tudományos életbe. Hosszú, aktív életet élt, megérte a Szemlő-hegyi barlang feltárásának 50. évfordulóját – 1980. november 9-én ő mutatta be a kiépített szakaszt.

A Szemlő-hegyi-barlang felszíni védőterülete évtizedek óta természetvédelmi oltalom alatt áll. 2020 óta itt található az igazgatóság Kőpark tanösvénye, a  fiatalabb látogatókat a barlang meséjéhez kapcsolódó játszótér várja, a tragikus balesetben elhunyt barlangkutatók és hegymászók emlékét pedig kis emlékpark őrzi.

Szemlő-hegyi-barlang

A Szemlő-hegyi-barlangot előszeretettel látogatják iskolai, óvodai csoportok, családok és turisták egyaránt. Nem csoda, hiszen igazi mesevilág várja itt őket. Mostantól azonban egy uniós pályázat fejlesztéseinek köszönhetően még több élményben lehet részük vendégeinknek. Ezért érdemes több időt szánni a látogatásra, hogy a barlangtúra előtt vagy után a vetítőterem 3D filmjének megtekintésére, az interaktív kiállítás bebarangolására is jusson idő. A barlang feletti parkban ezután jóleshet a játék, kikapcsolódás a napsütésben, aki pedig végigjárja az új tanösvényt, az a főváros építőköveiről, a környék kőzeteiről is sok érdekeset megtudhat.

Tovább

Szemlő-hegyi-barlang felszíni védőövezete TT

1930 őszén kőfejtés közben bukkantak rá a Szemlő-hegyi-barlangra. A felfedezők Kessler Hubert, Futó András és Sebős Károly, egy meredek kürtőn lejutva közelítették meg a járatokat. A barlang ma ismert hossza 2,2 km.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.