Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Szemlő-hegyi-barlang felszíni védőövezete TT

<p>1930 őszén kőfejtés közben bukkantak rá a Szemlő-hegyi-barlangra. A felfedezők Kessler Hubert, Futó András és Sebős Károly, egy meredek kürtőn lejutva közelítették meg a járatokat. A barlang ma ismert hossza 2,2 km.</p>

Eredeti védetté nyilvánító határozat: Országos Természetvédelmi Tanács 388/1957. számú határozata. Védettségét a Szemlőhegyi-barlang felszíni védőterülete természetvédelmi terület védettségének fenntartásáról szóló 74/2007. (X. 18.) KvVM rendelet tartja fenn.

 

A védettség indoka és célja a különleges geomorfológiai értékkel rendelkező gyógybarlang és felszíni területének megóvása.

  • A létesítésről szóló határozat száma: 388/57
  • Törzskönyvi száma: 61 /TT/5 7
  • Kiterjedése: 1,1 ha.
  • Érintett városrész: Budapest, II. kerület.


A védett természeti értékek rövid jellemzése
1986-ban átadásra került a barlanghoz kapcsolódó kezelőépület és kb. 300 méternyi kiépített és kivilágított járat. Így már az utcáról betérő látogatók is megismerhették a földalatti csodák világát. A barlang kiszolgáló épületeit és a barlang látogatható szakaszának felújítása 2002. novemberében kezdődik meg.
A Szemlő-hegyi-barlang a Pál-völgyi-barlanghoz hasonlóan hévizes eredetű. Falait dúsan borítják a melegvízből kivált képződmények: borsókövek karfiolra emlékeztető formák. A barlang egy szakaszán 1991 óta terápiás kezelés folyik. A barlang tiszta levegője és a magas páratartalom elősegíti az asztmás betegek gyógyulását.
A terápiás kezelések naponta 7.00-9.00 óráig és 16.00-19.00 óráig folynak.
A fogadóépület fölötti terület szépen parkosított, sétautakkal, pihenőkkel ellátott. Legmagasabb pontján található a Barlangkutató Emlékkert, mely a barlangban elhunyt kutatóknak állít emléket.
 
Főbb veszélyeztető tényezők
A Szemlő-hegyi-, és a Pál-völgyi-barlangnál is veszélyforrásként jelentkezik a felszíni terület nagyfokú beépítése, ennek következtében a beszivárgási felületek csökkenése és a közmű-meghibásodás okozta szennyezés. A több éve életbe léptetett - természetvédelmi és építkezési hatóság által közösen kidolgozott - intézkedés - rendszer a barlangok fölött teljes építési tilalmat, közvetlen környezetben pedig erőteljes korlátozásokat, ill. speciális műszaki követelményeket ír elő.

Részletek:

  • Kapcsolattartó: Kunisch Gyöngyvér (barlangüzem-vezető)
  • E-mail: palvolgy@dinpi.hu
  • Telefon: +36 30 557 2441
  • Nyitva tartás: Időpont foglalás, látogatással kapcsolatos információk: +36 1 325 9505, +36 30 469 0528. Részletek: lásd. a kapcsolódó helyeknél (lent).

Természetvédelmi ügyekkel kapcsolatban: Csáky Péter, +36 30 663 4653, csakyp@dinpi.hu

Kapcsolódó programok

„Felfedező túra" a Szemlő-hegyi-barlangban

Március a barlangok hónapja - minden pénteken különleges barlangi túrákkal várjuk az érdeklődőket.

Tovább

Kapcsolódó helyek

Szemlő-hegyi-barlang

A Szemlő-hegyi-barlangot előszeretettel látogatják iskolai, óvodai csoportok, családok és turisták egyaránt. Nem csoda, hiszen igazi mesevilág várja itt őket. Mostantól azonban egy uniós pályázat fejlesztéseinek köszönhetően még több élményben lehet részük vendégeinknek. Ezért érdemes több időt szánni a látogatásra, hogy a barlangtúra előtt vagy után a vetítőterem 3D filmjének megtekintésére, az interaktív kiállítás bebarangolására is jusson idő. A barlang feletti parkban ezután jóleshet a játék, kikapcsolódás a napsütésben, aki pedig végigjárja az új tanösvényt, az a főváros építőköveiről, a környék kőzeteiről is sok érdekeset megtudhat.

Tovább

Kőpark tanösvény

A Szemlő-hegyi-barlang felett került kialakításra a hazai kőzeteket bemutató tanösvény. Egy rövid sétával évmilliókon átívelő események "termékeivel" ismerkedhetnek meg az idelátogatók.

Tovább

Kapcsolódó termékek

Fedezze fel a Szemlő-hegyi-barlangot!

Budapest "föld alatti virágoskertjét" barangolhatjuk be képzeletben a kiadvány segítségével. 2005, 28 oldal, B5,

Tovább

Kapcsolódó szolgálatások

Föld alatti földrajzóra a Szemlő-hegyi-barlangban

Földalatti földrajzóra általános iskola alsó- és felső tagozatos tanulói, valamint középiskolások számára. Programunkon a tárgy majd' minden területével kapcsolatban nyújtunk ismereteket változatos helyszíneken és módszerekkel.

Tovább