Ócsai Tájház

Tájház udvar

A vidék látnivalókban talán leggazdagabb része az Ócsai Tájvédelmi Körzet részét képező ócsai Öregfalu. A település központja máig megtartotta eredeti szerkezetét, régi stílusú házait,  több száz éves Árpád-kori templomát és élő néphagyományait. A természeti értékek mellett kultúr-, és vallástörténeti valamint néprajzi értékeket mutatunk be az idelátogatóknak. A XIII. századi román stílusú, háromhajós, kereszthajós bazilika és a XVIII. századot idéző tájházegyüttes igazi időutazásra hívja a látogatókat.

Meghirdetett programjaink segítségével lehetőség nyílik a helyi néprajzi hagyományok és a Tájvédelmi Körzet természeti értékeinek alapos megismerésére. Egész évben folyamatosan igyekszünk bemutatni az évszakokhoz, jeles napokhoz kötődő szezonális aktualitásokat. Túráinkon különleges, önállóan nem látogatható területeket is bejárunk, gyakran kalandos formában fedezzük fel a lápok világát. Programjaink közt egyaránt megtalálhatóak családoknak, gyerekeknek szóló alkalmak, valamint inkább felnőtteknek szóló események is.

2021. JÚNIUS 1-étől a MŰEMLÉK TEMPLOM belépőjegyei is az Ócsai Tájházban vásárolhatók meg (készpénzzel, bankkártyával és SZÉP Kártyával egyaránt).

A templom látogatására váltott belépőjegy tartalmazza a tájház mosdójának használati díját is.

Az egyedülálló MŰEMLÉK TEMPLOM történetének és jelenének megismerésére, illetve a tájházegyüttest bemutatót tárlatvezetésre van lehetőség egyéni és csoportos látogatással is.
Csoportoktól előzetes bejelentkezésére az alábbi elérhetőségeken van lehetőség:
MOBIL: +36 30 494 3368
E-MAIL: ocsaitajhaz@dinpi.hu

Az egyházi események és családi alkalmak egyeztetésére a Lelkészi ügyelet idejében van mód a gyülekezeti vezetőkkel az alábbi elérhetőségeken:

2364 Ócsa, Ady Endre u. 2.
Tel.: 20/886-1424 vagy 29/951-181
E-mail: ocsa.ref@gmail.com

Tájház és templom nyitvatartása:

Március 3. - November 30. között: Hétfő: Zárva; Csoportok részére (min. 15 fő) -  előzetes telefonos, vagy e-mailes egyeztetés esetén kedd, szerda, csütörtöki napokon. Egyéni látogatók számára a templom átmenetileg csak a szombaton a 11 órakor és 14 órakor, valamint vasárnap 14 órakor induló tárlatvezetések alkalmával látogatható.

Ízelítő meghirdetett programjainkból:

 • Téli madárgyűrűző bemutatók
 • Tavaszi gumicsizmás lápi túrák
 • Orchidea túrák
 • Tájtörténeti túrák
 • Gyógynövényismereti túrák
 • Gombaismereti túrák
 • Éjszakai tanösvénytúrák
 • Meseösvény tavasszal és ősszel
 • Ünnepi alkalmakhoz kötődő néprajzi hagyományok bemutatása
 • Kacagtató mesés esték
 • Művészet-, kultúr-, és vallástörténeti tárlatvezetések

Szeretettel várjuk egyéni és csoportos látogatóinkat!


Keresse az Ócsai Tájházat a Facebookon is!

Színes hírek a Tájházról: ÓCSAI TÁJHÁZ BLOG!

Kedves Látogatónk! Kérjük, segítse munkánkat az alábbi kérdőív kitöltésével, amely csupán 2 percet vesz igénybe.
Köszönjük! Kérdőív az Ócsai Tájházról >>

Budapesttől 30 kilométerre délre, az Alföld és a Gödöllői-dombság találkozásánál találhatjuk az Ócsai Tájvédelmi Körzet területét, amely az Alföldre valaha oly jellemző lápos, mocsaras, ingoványos turjánvidékből őrzött meg egy darabkát.

A természeti értékek gazdagsága mellett ez a vidék – talán a mocsarak miatti nehezebb megközelíthetőség következtében - sokat megőrzött kulturális hagyományaiból, épített örökségéből is. Az Öregfalu központjában, a román stílusú Árpád-kori templom közvetlen szomszédságában találhatjuk az Ócsai Tájház nádfedeles épületeit.
Legnevezetesebb épülete a XIII. századi román stílusú, háromhajós, kereszthajós bazilika, a premontrei szerzetesek számára épült. A templom 1560-tól az Ócsai Református Egyházközség tulajdonában és használatában van, ma látogatható a nagyközönség számára ez a maga nemében egyedülálló látványosság.

A lakóházakban bemutatott, jórészt helyben gyűjtött használati tárgyak, munkaeszközök, ruhák és bútorok 4-5 emberöltővel ezelőtt élt ócsai polgárosodó parasztság mindennapi életét hozzák közelebb a ma emberéhez.

 


Az Ócsai tájház és a Selyem-réti tanösvény bemutatása az "Itthon vagy!" c. műsorban:

Cím:

2364 Ócsa, Lőrinc utca 1.

Megközelítés:

Autóval az M5-ös autópályán, vonattal Bp. Nyugati pályaudvarról, volánbusszal a népligeti buszpályaudvarról. GPS: 47.289328, 19.226757

Kapcsolattartó:

Kormos Rebeka (tájház), Berecz Tibor (túravezetés)

E-mail:

ocsaitajhaz@dinpi.hu, bereczt@dinpi.hu

Telefon:

+36 30 494 3368, +36 70 504 2382 (munkaidőben)

Nyitva tartás:

Március 1. - November 24. között: Hétfő: Zárva; Kedd, Szerda, Csütörtök: Csoportoknak, előzetes bejelentkezés alapján (minimum 15 fő) Péntek-Szombat, valamint munkaszüneti- és ünnepnapokon: 11:00 - 17:00, vasárnap 11:00 - 17:00 (templom: 12:00 - 17.00!)

Belépőjegy

Megnevezés Teljes árú Kedvezményes
Tájházi belépőjegy 1 800 Ft/fő 1 400 Ft/fő
Tájházi belépőjegy csoportoknak (min. 10 fő) . 1 500 Ft/fő
Tájházi belépőjegy ócsai lakosoknak . 1 000 Ft/fő
Harmóniában a természettel c. program (csomagár, 10 főig): a Tájház látogatása, mese foglalkozás és túravezetés együttes igénybevétele esetén . 45 000 Ft/csop ártól
Szakvezetés csoportoknak a Selyem-réti és a Turján tanösvényen (1,5 óra, 20 főig)) 35 000 Ft/csop ártól 28 000 Ft/csop ártól
Regisztrációs jegy . 100 Ft/fő
Harmóniában a természettel c. program (csomagár, 10 fő felett): a Tájház látogatása, mese foglalkozás és túravezetés együttes igénybevétele esetén . 4 500 Ft/fő
Élőszavas mesemondás csoportoknak (40 perc, 15 fő felett) . 1 800 Ft/fő
Szakvezetés csoportoknak a Selyem-réti és a Turján tanösvényen (1,5 óra, 20 fő felett) 2 100 Ft/fő 1 400 Ft/fő
Udvarjegy (max. 3 óra) 800 Ft/fő .
Templom látogatás 1 600 Ft/fő 1 000 Ft/fő
Templom látogatás helyi (Ócsa) lakosoknak . 600 Ft/fő
Templom látogatás csoportoknak (min. 10 fő) . 1 100 Ft/fő
Kombinált belépőjegy az ócsai templom és a tájház látogatására 3 000 Ft/fő 2 000 Ft/fő
Kombinált belépőjegy az ócsai templom és a tájház látogatására helyi (Ócsa) lakosoknak . 1 400 Ft/fő
Kombinált belépőjegy az ócsai templom és a tájház látogatására csoportoknak (min. 10 fő) . 2 300 Ft/fő


Fizetési módok: készpénz, bankkártya, SZÉP Kártya (K&H, MKB, OTP; valamennyi zseb – csak belépőjegyek,
ill. részvételi díjak esetén).


Regisztrációs jegy vásárlására jogosultak: • 3 éven aluliak,

 • fogyatékkal élők 1 fő kísérővel

 • csoportot kísérő pedagógusok (óvodás csop. max. 3 fő, iskolás csop. max. 2 fő)

 • valamint a DINPI és a többi hazai nemzeti park igazgatóság dolgozói és közeli hozzátartozóik.


Fogyatékkal élők (1 fő kísérővel) regisztrációs jegy vásárlására jogosultak az alábbi dokumentumok valamelyikének felmutatásával: a fogyatékossági támogatásra jogosultnak kiállított hatósági igazolvány, valamint a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ), vagy a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ), vagy a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ), vagy az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének (ÉFOÉSZ), vagy a Siketvakok Országos Egyesületének (SVOE), vagy az Autisták Országos Szövetségének (AOSZ) tagsági igazolványa.Az emelt családi pótlékról szóló MÁK-kártya önmagában nem biztosít kedvezményes belépést.

Az emelt családi pótlékról szóló MÁK-kártya önmagában nem biztosít kedvezményes belépést.

KEDVEZMÉNYEK:
Kedvezményes jegyvásárlásra jogosultak: nyugdíjas, gyerek, diák, pedagógus, két- vagy többgyermekes családok esetén a kísérő felnőttek (max. 2 fő), valamint 10 fő feletti iskolás és óvodás csoportok esetén minden kísérő felnőtt.


Csomagár: érvényes kedvezményes jegyvásárlásra jogosultak számára a Tájház látogatása, kézműves foglalkozás és túravezetés együttes igénybevétele esetén.ÁLTALÁNOSSÁGBAN: a bemutatóhelyeken, programokon, szakvezetéseken a fenti kedvezményeket csak a kedvezményre jogosító érvényes igazolványok, tehát diákigazolvány (csak érvényes nappali, valamint nemzetközi diákigazolvánnyal), nyugdíjas-szelvény, lakcímkártya, pedagógus igazolvány, nemzeti parki igazolvány, TKME igazolvány és részvételi lap, MABOSZ igazolvány, II. Kerület Kártya vagy Hegyvidék Kártya bemutatása esetén lehet nyújtani.


BÉRLETI DÍJAK: •  Tájház kertje: alapdíj: 12 000 Ft/3 óra, 3 óra felett: alapdíj + 1 500 Ft/óra;

 • Tájház bérleti díja esküvői fotózás céljából: 22 500 Ft.

 • Turján Ház oktatóterme: 6 600 Ft/3 óra (Alapdíj az első 3 órára fűtési idényen kívül) 10 000 Ft/3 óra (Alapdíj az első 3 órára fűtési idényben: okt. 15. - ápr. 16.) 3 óra felett minden megkezdett óra: + 1 500 Ft/óra.

Tanyát avattunk

Tanyaátadó bivalyokkal és viperákkal: május 24-én tartottuk meg a felújított „Bivalyos-tanya” átadó ünnepségét. 

Tovább

Az Ócsai Tájház Szentendrére látogatott

Hagyományaink vendégségben című rendezvényen, 2023. szeptember 16-án, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, Szentendrén járt az Ócsai Tájház csapata.

Tovább

Kicsi viperácska – Ismerd meg a rákosi viperát!

Természetismereti családi napot szerveztünk Ócsán.

Tovább

Gyászolunk

Elhunyt az ócsai népviselet kutatója és a helyi hagyományok jeles őrzője, Magyar Mária.

Tovább

Átadták a megújult Ócsai tájházegyüttest

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága 2023. április 20-án 12 órai kezdettel sajtónyilvános projektzáró rendezvényt tartott az ócsai tájházegyüttes megújult épületeinek átadása alkalmából.

Tovább

Kormos Rebeka az Év Tájházvezetője

Kolléganőnk, az Ócsai Tájházegyüttes vezetője nyerte el idén a Tájházszövetség díját.

Tovább

Büszkék vagyunk

Igazgatóságunk két ócsai dolgozója is rangos elismerésben részesült.

Tovább

Megújul az Ócsai Tájház-együttes

A komplexum átalakításával és felújításával egyidejűleg a környék Natura 2000 védett értékeinek bemutatásával. egy természetvédelmi, táj- és kultúrtörténeti központot hozunk létre.

Tovább

Kifordítjuk az Ócsai Tájházat a Népviselet Napján!

Április 24-én, szombaton, immár hetedik alkalommal kerül sor az Egy nap népviseletben – Népviselet Napja eseményre. A helyi viseletet és a Kárpát-medence gazdag viselet kultúráját népszerűsítő jeles napra az Ócsai Tájház idén rendhagyó kiállítással készül.

Tovább

SZÉP az ősz!

Bemutatóhelyeinken már bármelyik SZÉP kártya szabadidő zsebét használhatja.

Tovább
További kapcsolódó hírek megjelenítése További kapcsolódó hírek elrejtése

Ócsai Tájvédelmi Körzet

Budapesttől mintegy 35 km-re, az Alföld és a Gödöllői-dombság találkozásánál helyezkedik el Ócsa község és az őt körülölelő turján-vidék, melyen 1975-ben jött létre az Ócsai Tájvédelmi Körzet 3.575 ha nagyságú területen.

Tovább

Selyem-réti tanösvény

Az Ócsai Tájvédelmi Körzetben található Selyem-réti tanösvény, amely a védett természeti terület erdei élővilágába enged betekintést. A terület a jellegzetes Duna-Tisza közi lápmedencék egyike, homokterületek közötti vizenyős mélyedés, ahol láperdők és láprétek váltakoznak egymással.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése

Cincér újság (2016. tavasz) – Veszélyeztetett szárazgyepek kincsei

A Cincér Újság a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság félévente megjelenő kiadványa. Az újság ingyenes terjesztésű, amely megtalálható bemutatóhelyeinken és nagyobb rendezvényeinken.

Kiadja: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (2509 Esztergom, Strázsa-hegy). Felelős kiadó: Füri András. Szerkesztő: Lichter Katalin

Letöltés

Rosalia tanulmánykötet 7. - Természetvédelem és kutatás a Duna-Tisza közi homokhátságon

Tápió-vidék természeti értékeit és az ezekhez kapcsolódó kutatási eredményeket foglalja össze tudományos alapossággal és mégis könnyen érthető, olvasmányos formában.


A könyv teljes terjedelmében megvásárolható  a webshopban.


 

Letöltés
További kapcsolódó kiadványok megjelenítése További kapcsolódó kiadványok elrejtése

Félnapos természetismereti programok

Vállaljuk osztálykirándulások, csoportoknak terepi programok megszervezését! Bemutatóhelyeink, védett területeink bejárhatóak környezeti nevelőinkkel és túravezetőinkkel, akik az élményt egyedi módon, természetesen közvetítik.

Tovább

Pedagógus továbbképzés

Élménypedagógia a mindennapokban – központban a természet szeretete
Pedagógusoknak előírt kreditpont beszámítási lehetőség.

Tovább

Kiadvány- és ajándékbolt

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság svábhegyi központjában (Budapest XII. ker., Költő u. 21.) és több bemutatóhelyén is Zöld Boltot működtet, ahol elsősorban Igazgatóságunk és az Agrárminisztérium ismeretterjesztő kiadványai kaphatóak.

Tovább
További kapcsolódó szolgálatások megjelenítése További kapcsolódó szolgálatások elrejtése

A természet felfedezésének élményét nyújtó bemutatóhelyek fejlesztése Natura 2000 fajok és élőhelyek megismertetése érdekében, Budapest vonzáskörzetében – IV. ütem

Megvalósult

A projekt keretében az Ócsai Tájház komplexum és a Madárvárta fejlesztését, valamint gépbeszerzéseket tervezünk megvalósítani. A meglévő épületek és építmények jelen állapotukban nem tudnak teljes körűen megfelelni a természet felfedezésének élményét bemutató helyszíneknek és fejlesztésre szorulnak, állapotuk jelentősen leromlott, illetve hiányoznak a szükséges infrastrukturális feltételek.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.