A természet felfedezésének élményét nyújtó bemutatóhelyek fejlesztése Natura 2000 fajok és élőhelyek megismertetése érdekében, Budapest vonzáskörzetében – IV. ütem

széchényi 2020
Időszak: 2017.08.01 - 2021.03.31
Téma: Ökoturisztika, Környezeti nevelés
Forrás: VEKOP

Jelen projekt keretében az Ócsai Tájház komplexum és a Madárvárta fejlesztését, valamint gépbeszerzéseket tervezünk megvalósítani. A meglévő épületek és építmények jelen állapotukban nem tudnak teljes körűen megfelelni a természet felfedezésének élményét bemutató helyszíneknek és fejlesztésre szorulnak, állapotuk jelentősen leromlott, illetve hiányoznak a szükséges infrastrukturális feltételek.

Ócsai Tájház komplexum

Az Ócsai Tájház és Turján ház gyűjteményeinek, kiállításainak, valamint oktató tereinek, és az itt szervezett rendezvényeknek kiemelt szerepe van a helyi néprajzi értékek és hagyományok hosszú távú megőrzésében, valamint az elmúlt évszázadok népi életmódjához kötődő megmaradt értékek bemutatásában. A kiállításokon keresztül és a tárgykészítő foglalkozások alkalmával nyílik lehetőség a hagyományos paraszti szemlélet és eszközhasználat sokoldalúságának bemutatására.

Az Ócsai Tájház komplexum átalakításával és felújításával egy természetvédelmi, táj- és kultúrtörténeti központot hozunk létre új Natura 2000-es kiállítással. A projekt fő célja, hogy Ócsán megfelelő körülmények között kibővüljenek a már bevált és folyamatosan megújuló környezeti nevelési programok és az ehhez szükséges felszerelés, helyigény és infrastruktúra rendelkezésre álljon.

A felújítás során a tájházak eredeti jellegét kívánjuk megőrizni. Az épületek sajátosságai megmaradnak és ezt már a tervezés során figyelembe vesszük, ugyanakkor bővülő funkciókkal és térrel nyitjuk meg a teret a közönség előtt.

Ócsai Madárvárta

A projekt ezen elemének a célja, hogy a Madárvártán aktív elérést biztosítsunk a madárgyűrűzési bemutatóknak és korosztálytól függetlenül minél több látogatóval ismertessük meg a környéken található Natura 2000-es jelölőfajokat. A projekt eredményeinek köszönhetően az Ócsai Madárvárta és környezete újra használható állapotba kerül és népszerű látogatóhely lesz családok, kirándulók és mindenki számára, aki a természet és a madárvilág iránt érdeklődik.

Rákosi vipera megőrzésére irányuló élőhelykezelés

A projekt harmadik fő eleme az élőhelykezeléshez szükséges gépbeszerzés. A rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis) hazánk és Európa egyik legveszélyeztetettebb gerinces állata. Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 000 000 Ft. A Vörös Könyv a kipusztulás közvetlen veszélyébe került fajok között szerepelteti.

Jelen projektben az élőhely kezeléshez szükséges eszközök beszerzését tervezzük (traktor, szárzúzó, kasza, bálázó), mivel az élőhelyek degradálódása, a legeltetés felhagyása következtében a rákosi vipera élőhelye egyre inkább visszaszorul. A gyepterületek megfelelő kezelésének hiánya a lágyszárúak fajgazdagságának csökkenését vagy a cserjésedés folyamatának térnyerését eredményezi, mely folyamatot a projektből vásárolt gépekkel történő kezeléssel próbálunk meg visszafordítani.

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK:

Támogatási szerződés:

Támogatási szerződés >>

Hatályos támogatási szerződés >>

Egyéb szerződések:

Modulor-T KM Bt. >>

Ócsai Tájvédelmi Körzet

Budapesttől mintegy 35 km-re, az Alföld és a Gödöllői-dombság találkozásánál helyezkedik el Ócsa község és az őt körülölelő turján-vidék, melyen 1975-ben jött létre az Ócsai Tájvédelmi Körzet 3.575 ha nagyságú területen.

Tovább

Ócsai Tájház

A BEMUTATÓHELY JELENLEG ZÁRVA TART! A vidék látnivalókban talán leggazdagabb része az Ócsai Tájvédelmi Körzet részét képező ócsai Öregfalu, amely máig megtartotta eredeti településszerkezetét, régi stílusú házait, élő néphagyományait. Itt még manapság sem ritka, hogy lovas kocsival, vagy népviseletbe öltözött emberekkel találkozunk.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.