ERFA png

A természet felfedezésének élményét nyújtó bemutatóhelyek fejlesztése Natura 2000 fajok és élőhelyek megismertetése érdekében, Budapest vonzáskörzetében – IV. ütem

ERFA png
Időszak: 2017.08.01 - 2023.09.30
Téma: Ökoturisztika, Környezeti nevelés
Forrás: VEKOP

A projekt keretében az Ócsai Tájház komplexum és a Madárvárta fejlesztését, valamint gépbeszerzéseket tervezünk megvalósítani. A meglévő épületek és építmények jelen állapotukban nem tudnak teljes körűen megfelelni a természet felfedezésének élményét bemutató helyszíneknek és fejlesztésre szorulnak, állapotuk jelentősen leromlott, illetve hiányoznak a szükséges infrastrukturális feltételek.

 

  • Kedvezményezett neve: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
  • Szerződött támogatás összege: 239 972 295 Ft.
  • Támogatás mértéke: 100%
  • Projekt tervezett befejezési dátuma (hatályos TSZ): 2023.09.30.
  • Projekt azonosító száma: VEKOP-4.2.1-17-2017-00001
  • Támogató alap: ERFA

Ócsai Tájház komplexum

Az Ócsai Tájház és Turján ház gyűjteményeinek, kiállításainak, valamint oktató tereinek, és az itt szervezett rendezvényeknek kiemelt szerepe van a helyi néprajzi értékek és hagyományok hosszú távú megőrzésében, valamint az elmúlt évszázadok népi életmódjához kötődő megmaradt értékek bemutatásában. A kiállításokon keresztül és a tárgykészítő foglalkozások alkalmával nyílik lehetőség a hagyományos paraszti szemlélet és eszközhasználat sokoldalúságának bemutatására.

Az Ócsai Tájház komplexum átalakításával és felújításával egy természetvédelmi, táj- és kultúrtörténeti központot hozunk létre új Natura 2000-es kiállítással. A projekt fő célja, hogy Ócsán megfelelő körülmények között kibővüljenek a már bevált és folyamatosan megújuló környezeti nevelési programok és az ehhez szükséges felszerelés, helyigény és infrastruktúra rendelkezésre álljon.

A felújítás során a tájházak eredeti jellegét kívánjuk megőrizni. Az épületek sajátosságai megmaradnak és ezt már a tervezés során figyelembe vesszük, ugyanakkor bővülő funkciókkal és térrel nyitjuk meg a teret a közönség előtt.

Rákosi vipera megőrzésére irányuló élőhelykezelés

A projekt harmadik fő eleme az élőhelykezeléshez szükséges gépbeszerzés. A rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis) hazánk és Európa egyik legveszélyeztetettebb gerinces állata. Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 000 000 Ft. A Vörös Könyv a kipusztulás közvetlen veszélyébe került fajok között szerepelteti.

Jelen projektben az élőhely kezeléshez szükséges eszközök beszerzését tervezzük (traktor, szárzúzó, kasza, bálázó), mivel az élőhelyek degradálódása, a legeltetés felhagyása következtében a rákosi vipera élőhelye egyre inkább visszaszorul. A gyepterületek megfelelő kezelésének hiánya a lágyszárúak fajgazdagságának csökkenését vagy a cserjésedés folyamatának térnyerését eredményezi, mely folyamatot a projektből vásárolt gépekkel történő kezeléssel próbálunk meg visszafordítani.

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK:

Támogatási szerződés:

Támogatási szerződés >>

Hatályos támogatási szerződés >>

Közbeszerzések:

Mezőgazdasági gépek beszerzése ajánlattételi felhívás, adásvételi szerződés, közbeszerzési dokumentáció

Ócsai Tájház Komplexum kivitelezés ajánlattételi felhívás, vállalkozási szerződés, közbeszerzési dokumentáció

Egyéb szerződések:

Modulor-T Bt.: Tervezési szerződés (madárvárta vizesblokk), tervezési szerződés (tervezői művezetés is), tervezési szerződés 1. módosítás, tervezési szerződés 2. módosítás

Vörös József megbízási szerződések: 

I. Megbízási keretszerződés

1. mod, 2. mod, 3. mod, 4. mod, 5. mod

II. Megbízási keretszerződés

1. mod

Adásvételi szerződés (népviseletbe öltözött babák) >>

Bérleti szerződés >>, 1.mod

Élőhelykezelési szerződés >>

GMP Group - megbízási szerződés >>

Mónusné Török Eszter tervezési szerződés>> , 1mod

Átadták a megújult Ócsai tájházegyüttest

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága 2023. április 20-án 12 órai kezdettel sajtónyilvános projektzáró rendezvényt tartott az ócsai tájházegyüttes megújult épületeinek átadása alkalmából.

Tovább

Megújult Igazgatóságunk mezőgazdasági gépparkja

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság közbeszerzési eljárás útján vásárolt mezőgazdasági gépeket 2022 januárjában négy telephelyünk fejlesztése érdekében. 

Tovább

Megújul az Ócsai Tájház-együttes

A komplexum átalakításával és felújításával egyidejűleg a környék Natura 2000 védett értékeinek bemutatásával. egy természetvédelmi, táj- és kultúrtörténeti központot hozunk létre.

Tovább
További kapcsolódó hírek megjelenítése További kapcsolódó hírek elrejtése

Ócsai Tájvédelmi Körzet

Budapesttől mintegy 35 km-re, az Alföld és a Gödöllői-dombság találkozásánál helyezkedik el Ócsa község és az őt körülölelő turján-vidék, melyen 1975-ben jött létre az Ócsai Tájvédelmi Körzet 3.575 ha nagyságú területen.

Tovább

Ócsai Tájház

A vidék látnivalókban talán leggazdagabb része az Ócsai Tájvédelmi Körzet részét képező ócsai Öregfalu. A település központja máig megtartotta eredeti szerkezetét, régi stílusú házait,  több száz éves Árpád-kori templomát és élő néphagyományait. A természeti értékek mellett kultúr-, és vallástörténeti valamint néprajzi értékeket mutatunk be az idelátogatóknak. A XIII. századi román stílusú, háromhajós, kereszthajós bazilika és a XVIII. századot idéző tájházegyüttes igazi időutazásra hívja a látogatókat.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.