ERFA png

A természet felfedezésének élményét nyújtó bemutatóhelyek fejlesztése Natura 2000 fajok és élőhelyek megismertetése érdekében, Budapest vonzáskörzetében – IV. ütem

széchényi 2020
Időszak: 2017.08.01 - 2021.03.31
Téma: Ökoturisztika, Környezeti nevelés
Forrás: VEKOP

Jelen projekt keretében az Ócsai Tájház komplexum és a Madárvárta fejlesztését, valamint gépbeszerzéseket tervezünk megvalósítani. A meglévő épületek és építmények jelen állapotukban nem tudnak teljes körűen megfelelni a természet felfedezésének élményét bemutató helyszíneknek és fejlesztésre szorulnak, állapotuk jelentősen leromlott, illetve hiányoznak a szükséges infrastrukturális feltételek.

 

  • Kedvezményezett neve: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
  • Szerződött támogatás összege: 210 000 000 Ft.
  • Támogatás mértéke: 100%
  • Projekt tervezett befejezési dátuma (hatályos TSZ): 2013.02.28.
  • Projekt azonosító száma: VEKOP-4.2.1-17-2017-00001
  • Támogató alap: ERFA

Ócsai Tájház komplexum

Az Ócsai Tájház és Turján ház gyűjteményeinek, kiállításainak, valamint oktató tereinek, és az itt szervezett rendezvényeknek kiemelt szerepe van a helyi néprajzi értékek és hagyományok hosszú távú megőrzésében, valamint az elmúlt évszázadok népi életmódjához kötődő megmaradt értékek bemutatásában. A kiállításokon keresztül és a tárgykészítő foglalkozások alkalmával nyílik lehetőség a hagyományos paraszti szemlélet és eszközhasználat sokoldalúságának bemutatására.

Az Ócsai Tájház komplexum átalakításával és felújításával egy természetvédelmi, táj- és kultúrtörténeti központot hozunk létre új Natura 2000-es kiállítással. A projekt fő célja, hogy Ócsán megfelelő körülmények között kibővüljenek a már bevált és folyamatosan megújuló környezeti nevelési programok és az ehhez szükséges felszerelés, helyigény és infrastruktúra rendelkezésre álljon.

A felújítás során a tájházak eredeti jellegét kívánjuk megőrizni. Az épületek sajátosságai megmaradnak és ezt már a tervezés során figyelembe vesszük, ugyanakkor bővülő funkciókkal és térrel nyitjuk meg a teret a közönség előtt.

Ócsai Madárvárta

A projekt ezen elemének a célja, hogy a Madárvártán aktív elérést biztosítsunk a madárgyűrűzési bemutatóknak és korosztálytól függetlenül minél több látogatóval ismertessük meg a környéken található Natura 2000-es jelölőfajokat. A projekt eredményeinek köszönhetően az Ócsai Madárvárta és környezete újra használható állapotba kerül és népszerű látogatóhely lesz családok, kirándulók és mindenki számára, aki a természet és a madárvilág iránt érdeklődik.

Rákosi vipera megőrzésére irányuló élőhelykezelés

A projekt harmadik fő eleme az élőhelykezeléshez szükséges gépbeszerzés. A rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis) hazánk és Európa egyik legveszélyeztetettebb gerinces állata. Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 000 000 Ft. A Vörös Könyv a kipusztulás közvetlen veszélyébe került fajok között szerepelteti.

Jelen projektben az élőhely kezeléshez szükséges eszközök beszerzését tervezzük (traktor, szárzúzó, kasza, bálázó), mivel az élőhelyek degradálódása, a legeltetés felhagyása következtében a rákosi vipera élőhelye egyre inkább visszaszorul. A gyepterületek megfelelő kezelésének hiánya a lágyszárúak fajgazdagságának csökkenését vagy a cserjésedés folyamatának térnyerését eredményezi, mely folyamatot a projektből vásárolt gépekkel történő kezeléssel próbálunk meg visszafordítani.

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK:

Támogatási szerződés:

Támogatási szerződés >>

Hatályos támogatási szerződés >>

Egyéb szerződések:

Modulor-T KM Bt. >>

Ócsai Tájvédelmi Körzet

Budapesttől mintegy 35 km-re, az Alföld és a Gödöllői-dombság találkozásánál helyezkedik el Ócsa község és az őt körülölelő turján-vidék, melyen 1975-ben jött létre az Ócsai Tájvédelmi Körzet 3.575 ha nagyságú területen.

Tovább

Ócsai Tájház

A vidék látnivalókban talán leggazdagabb része az Ócsai Tájvédelmi Körzet részét képező ócsai Öregfalu. A településmag máig megtartotta eredeti településszerkezetét, régi stílusú házait, és több száz éves Árpád-kori templomát, élő néphagyományait. A természeti értékek mellett kultur-, és vallástörténeti, néprajzi értékeket mutatunk be az idelátogatóknak. A XIII. századi román stílusú, háromhajós, kereszthajós bazilika és a XVIII. századot idéző tájházegyüttes igazi időutazásra hívja a látogatókat. Szeretettel várjuk egyéni és csoportos látogatóinkat!

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.