Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Ócsai Tájház

A vidék látnivalókban talán leggazdagabb része az Ócsai Tájvédelmi Körzet részét képező ócsai Öregfalu, amely máig megtartotta eredeti településszerkezetét, régi stílusú házait, élő néphagyományait. Itt még manapság sem ritka, hogy lovas kocsival, vagy népviseletbe öltözött emberekkel találkozunk.

Budapesttől 30 kilométerre délre, az Alföld és a Gödöllői-dombság találkozásánál találhatjuk az Ócsai Tájvédelmi Körzet területét, amely az Alföldre valaha oly jellemző lápos, mocsaras, ingoványos turjánvidékből őrzött meg egy darabkát.
 
Mikor lesz legközelebb a helyszínhez kapcsolódó program?
A válaszért gördítsen lejjebb!

Keresse az Ócsai Tájházat a Facebookon is!

Színes hírek a Tájházról: ÓCSAI TÁJHÁZ BLOG!

A természeti értékek gazdagsága mellett ez a vidék – talán a mocsarak miatti nehezebb megközelíthetőség következtében - sokat megőrzött kulturális hagyományaiból, épített örökségéből is. Az Öregfalu központjában, a román stílusú Árpád-kori templom közvetlen szomszédságában találhatjuk az Ócsai Tájház nádfedeles épületeit. A lakóházban bemutatott, jórészt helyben gyűjtött használati tárgyak, munkaeszközök, ruhák és bútorok a száz, kétszáz évvel ezelőtt élt ócsai emberek mindennapi életét tárják elénk. Mindenképpen érdemes megnézni a kenyérsütéshez használt eszközöket, a kenyérdagasztót és a búbos kemencét, amely ma is működik. A konyhában levő csikótűzhelyet melegítésre és főzésre is használták.

A melléképületben és az udvaron a gazdálkodás eszközei találhatók, melyek közül különösen a mocsaras vidékhez kötődő tárgyak, szerszámok érdekesek. Ha a kiállítás megtekintése meghozza kedvünket, a kézműves foglalkozások keretén belül magunk is hozzáláthatunk néhány egyszerűbb népi technika elsajátításához.
A Tájház gyűjteménye 2008-ban tovább bővült - a környéken egyedülálló - Népviseleti Gyűjteménnyel, amely 19. és 20. századi eredeti ócsai öltözékekből áll. A kiállításon textilbabákon tekinthetők meg az ócsai, alsónémedi, sári, újhartyáni, ecseri, valamint néhány magyarországi és határon túli magyar népviseletünk. A Turján Ház az Ócsa-környéki Turjánvidék különleges természeti kincseit mutatjuk be az eredeti stílusjegyeket megőrizve felújított nádfedeles parasztházban. A háromosztatú parasztház tisztaszobájában egy 40 fő befogadására alkalmas oktatóterem létesült. Ebben audiovizuális eszközök segítségével lehet természettudományos képzéseket, kihelyezett biológiaórákat, előadásokat tartani. A falakon fotókiállítás, térképek, domborzatmodell segíti a környék értékeinek megismerését.

A régi lakószoba helyén az Ócsa-környéki lápvidék minden élőhelyét, kialakulását és a természetvédelmi kezelés legfontosabb módszereit ismerheti meg a látogató. Az Ős-Duna kavicshordalékából előkerült megkövesedett mamutfogak, agyarak, csontok a legutolsó jégkorszakról mesélnek. A területen előforduló minden élőhely (lápok, rétek, kaszálók, erdők) fotók, szöveges tablók, eredeti használati eszközök és konzervált növények által elevenednek meg a négy fal között. A Turján Ház kertjében kemence, füstölő, zöldségtároló verem van, úgy ahogy az hagyományosan a paraszti udvarokban volt. A kertben gyógy- és fűszernövények teremnek. Az Ágasház portájára jelenleg még nincs átjárás, a Békési Panyik utcából közelíthető meg. Nevét a jól látható, a falon kívül futó ágasfáról kapta, ami a szelemengerendát tartja. A kicsiny házban ásvány, tojás, gyöngy, valamint ócsai iskolatörténeti kiállítást tekinthetünk meg.

Részletek:

 • Cím: 2364 Ócsa, Dr. Békési Panyik Andor u. 4-6.
 • Megközelítés: Autóval az M5-ös autópályán, vonattal Bp. Nyugati pályaudvarról, volánbusszal a népligeti buszpályaudvarról. GPS: 47.289328, 19.226757
 • Kapcsolattartó: Kormos Rebeka
 • E-mail: ocsaitajhaz@dinpi.hu
 • Telefon: +36 30 494 3368
 • Nyitva tartás: Február 1. – november 26. Keddtől péntekig 9.00-16.00; szombaton, vasárnap és ünnepnapokon 10.00-17.00. Hétfő szünnap. Kérjük, hogy csoportok min. 2 héttel előre jelentkezzenek be telefonon!

Belépőjegy:

 • Tájház 950 Ft/fő, Kedvezményes: 600 Ft/fő
 • Tájház csoportoknak , Kedvezményes: 750 Ft/fő
 • Tájház ócsai lakosoknak , Kedvezményes: 300 Ft/fő
 • Kísérőjegy , Kedvezményes: 300 Ft/fő
 • Kézműves foglalkozás csoportoknak (1-1,5 óra) , Kedvezményes: 6 000 Ft/csoport-tól
 • Szakvezetés csoportoknak a Selyem-réti és a Turján tanösvényen (1,5 óra) 12 000 Ft/csoport-tól, Kedvezményes: 8 000 Ft/csoport-tól
 • Csomagár csoportoknak (lásd. lent) , Kedvezményes: 1 500 Ft/fő
 • A Tájház bemutatása angol nyelven, kézműves bemutatóval 2000 Ft/fő, Kedvezményes: 1500 Ft/fő

<h5>Fizetési módok: készpénz</h5><h5>A Tájház belépőjegy érvényes: a Turján Ház, a Népviseleti Gyűjtemény és az Ágasház megtekintésére is. Jegyvásárlásra nem kötelezettek:<br><ul><li>3 éven aluliak,<br></li><li>fogyatékkal élők 1 fő kísérővel (MÁK-kártyával),<br></li><li>valamint a DINPI és a többi hazai nemzeti park igazgatóság dolgozói.<br></li></ul><b>KEDVEZMÉNYEK: </b>kedvezményes jegyvásárlásra és kedvezményes szakvezetésre jogosultak: gyerek, diák, nyugdíjas, pedagógus, Természetbarát Turista kártyával rendelkezők, illetve két vagy többgyermekes családok esetén a kísérő felnőttek - max. 2 fő – is kedvezményes jeggyel léphetnek be. Csoportos jegy: legalább 10 fős csoportok. Kísérőjegyre jogosultak: 10 fő feletti csoportok esetén minden tizedik látogató után 1 fő kísérőjeggyel léphet be. Csomagár: érvényes kedvezményes jegyvásárlásra jogosultak számára a Tájház látogatása, kézműves foglalkozás és túravezetés együttes igénybevétele esetén. <i>A kedvezmények nem összevonhatóak.</i><br><br><b>BÉRLETI DÍJ: </b>a Turján Ház oktatóterme, ill. a Tájház kertje alapdíj: 10 000 Ft/óra; 3 óra felett: alapdíj + 1 000 Ft/óra. A Tájház bérleti díja esküvői fotózás céljából: 5 000 Ft.</h5>

Kapcsolódó programok

VÍZ VILÁGNAPJA: A lápi ember nyomában

Gumicsizmás túra a Víz Világnapja alkalmából. Égeres láperdők, valamint a láprétek vízviszonyaival és élővilágával ismerkedhetnek látogatóink. Túravezetőnk Nagy István természetvédelmi őr.

Tovább

VÍZ VILÁGNAPJA: A lápi ember nyomában

Gumicsizmás túra a Víz Világnapja alkalmából. Égeres láperdők, valamint a láprétek vízviszonyaival és élővilágával ismerkedhetnek látogatóink. Túravezetőnk Nagy István természetvédelmi őr.

Tovább

Nyitott Műhely – Alkotó nap a Tájházban

A Dabas és Térsége Kézműves Egyesület mesterség-bemutatója. Ezúttal Hajdú Kata, Nemzeti Parki Termék védjegyes keramikus tart vásárral egybekötött kézműves bemutatót az Ócsai Tájházban. Várunk szeretettel minden érdeklődőt!

Tovább

„Mutasd a hímesed” – Húsvéti készülődés az Ócsai Tájházban

Közös ünnepi készülődésre hívjuk látogatóinkat – Szmeló Judit népi iparművésszel mézeskalács díszítésre lesz lehetőségük. A nap során a tubuka készítést és sütést, a hagyományos tojásfestést is kipróbálhatják, valamint tavaszi körjátékokat tanulhatnak és játszhatnak a kicsik és nagyok.

Kézzel készített hímestojásaikat be is nevezhetik háziversenyünkre.

Tovább

TÁJHÁZAK NAPJA: „Székely festékesek”

Vállalkozó szellemű látogatóinkat különböző gyapjúval kapcsolatos szöszölések várják (birkanyírás, gyapjúfestés növényekkel, szövés parasztszövőszéken). A gyergyószentmiklósi Portéka Egyesület bemutatkozása 11 órakor kiállítás megnyitóval veszi kezdetét. A kiállítást megnyitja Kemendi Ágnes növényi festő.

Tovább

Nyitott Műhely – Alkotó nap a Tájházban

A Dabas és Térsége Kézműves Egyesület mesterség-bemutatója. Ezúttal Mundruszné Pál Gizella babakészítő tart vásárral egybekötött kézműves bemutatót az Ócsai Tájházban. Várunk szeretettel minden érdeklődőt!

Tovább

Fűben-fában – Gyógynövény-ismereti túra

Komsa Ildikó fitoterapeuta vezetésével ismerkedhetnek látogatóink a láprétek tavaszi gyógynövényeivel. A túra után Kállai Magdolna természetgyógyász közreműködésével bemutatót tartunk "Gyógynövények gyakorlata a konyhában" címmel.

Tovább

„Ócsa szülöttei” c. kiállítás megnyitója

Horváth Lajos „Szenvedélyek - egy élet gyűjtéseiből” c. kiállításának megnyitója.

Tovább

Nyitott Műhely – Alkotó nap a Tájházban

A Dabas és Térsége Kézműves Egyesület mesterség-bemutatója. Ezúttal Németh Béla bőrműves tart vásárral egybekötött kézműves bemutatót az Ócsai Tájházban. Várunk szeretettel minden érdeklődőt!

Tovább

A láprétek virágai – Lepkék, orchideák

A Turjánvidék orchideáit ismerhetik meg vezetett túránkon.

Tovább

Láprétek orchideái túra

A Turjánvidék orchideáit ismerhetik meg vezetett túránkon.

Tovább

Szent Iván éjjeli hangulat

Szent Iván éjszakája után rövidülnek a nappalok, és az éjszakai erdő számos izgalmat tartogat a számunkra. A túrán megismerkedünk a Selyem-réti tanösvény élővilágával, alkonyat után pedig játékosan megtapasztalhatjuk, hogyan változik meg az érzékelésünk sötétedés után. Remélhetőleg az éjszaka hangjai és fényei is a fülünk és szemünk elé tárulnak.

Tovább

Szent Iván-napi mesterségbemutató

Kézműves bemutatók, gyerekfoglalkozások, népi játszó udvar a Dabas és Térsége Kézműves Egyesület közreműködésével.

Tovább

Nyitott Műhely – Alkotó nap a Tájházban

A Dabas és Térsége Kézműves Egyesület mesterség-bemutatója. Ezúttal Miklós Gábor, Nemzeti Parki Termék védjegyes fafaragó tart vásárral egybekötött kézműves bemutatót az Ócsai Tájházban. Várunk szeretettel minden érdeklődőt!

Tovább

KALÁKA VASÁRNAP – ÚJKENYÉR ÜNNEPE

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és Ócsa Város Önkormányzatának közös Szent István-napi rendezvénye, amely 11 órától a „Csáki szalmája” című kiállítás megnyitójával veszi kezdetét a Turjánházban.

Tovább

Nyitott Műhely – Alkotó nap a Tájházban

A Dabas és Térsége Kézműves Egyesület mesterség-bemutatója. Ezúttal Szatmári Ágnes szalmafonó tart vásárral egybekötött kézműves bemutatót az Ócsai Tájházban. Várunk szeretettel minden érdeklődőt!

Tovább

Fűben-fában – Gyógynövény-ismereti túra

Komsa Ildikó fitoterapeuta vezetésével ismerkedhetnek látogatók a láprétek nyári végi gyógynövényeivel

Tovább

Kulturális Örökség Napja az Ócsai Tájházban

11 órától „ Gyapjú szövéstől a csuhé pödrésig” címmel Bárány Mara népi iparművész kiállításának megnyitója.

Tovább

Nyitott Műhely – Alkotó nap a Tájházban

A Dabas és Térsége Kézműves Egyesület mesterség-bemutatója. Ezúttal Varga Zoltán fafaragó tart vásárral egybekötött kézműves bemutatót az Ócsai Tájházban. Várunk szeretettel minden érdeklődőt!

Tovább

Kaláka Vasárnap – Gazdanap

Az ócsai és környékbeli gazdálkodók és kézművesek vásárral egybekötött bemutatkozása. Savanyú káposzta készítési bemutató, kemencében sült finomságok kóstolója várja a látogatókat.

Tovább

Angyalnap

Kapcsolódva a város Szeretet ünnepi programjához, 14 órától kézműves foglalkozás, fenyőfadíszítés várja látogatóinkat. 15 órakor az Ócsai Szentháromság Katolikus közösség gyerekcsoportjának Betlehemes játéka veszi kezdetét.

Tovább

VÍZ VILÁGNAPJA – Gumicsizmás túra a lápi ember nyomában

Gumicsizmás túra Nagy István, természetvédelmi őr vezetésével az Ócsai Tájvédelmi Körzet vízzel borított égeres láperdeiben, láprétein.

Tovább

VÍZ VILÁGNAPJA – Gumicsizmás túra a lápi ember nyomában

Gumicsizmás túra Nagy István, természetvédelmi őr vezetésével az Ócsai Tájvédelmi Körzet vízzel borított égeres láperdeiben, láprétein.

Tovább

HÚSVÉTI KÉSZÜLŐDÉS – Kalács az ünnepi asztalon

Szmeló Judit népi iparművésszel mézeskalácsot díszítünk, gazdasszonyainkkal tojást berzselünk és megterítjük együtt az ünnepi asztalt.

Tovább

TÁJHÁZAK NAPJA – Síppal, dobbal, nádihegedűvel

11 órakor Birinyi József népzene kutató kiállításának megnyitója a gyűjtő „Hangszervarázs” c. bemutatójával. Hangszerkészítés, népi játszóudvar és népi játékos foglalkozások várják a családokat.

Tovább

Kapcsolódó helyek

Ócsai Tájvédelmi Körzet

Budapesttől mintegy 35 km-re, az Alföld és a Gödöllői-dombság találkozásánál helyezkedik el Ócsa község és az őt körülölelő turján-vidék, melyen 1975-ben jött létre az Ócsai Tájvédelmi Körzet 3.575 ha nagyságú területen.

Tovább

Tanösvény a Turjánban

Turjánnak nevezte régen a nép az ingoványos, vizenyős, mocsaras területeket. Az Ócsai Tájvédelmi Körzetben, Ócsa szomszédságában található tanösvény a Duna-Tisza közén hajdan kiterjedt lápterületek egyik utolsó maradványát mutatja be. A Tájháztól kiindulva végigjárhatjuk a lápvidék melletti szántókat, a kiszáradó lápréteket, a magaskórós és zsombékos területeket.

Tovább

Selyem-réti tanösvény

Az Ócsai Tájvédelmi Körzetben található Selyem-réti tanösvény 6 állomása a védett természeti terület erdei élővilágát mutatja be. A terület a jellegzetes Duna-Tisza közi lápmedencék egyike, homokterületek közötti vizenyős mélyedés, ahol láperdők és láprétek váltakoznak egymással.

Tovább

Kapcsolódó termékek

Az ócsai népviselet képeskönyve

Betekinthetünk ócsán élt elődeink
mindennapi életét meghatározó és befolyásoló szokásaiba, a szerzők által készített ruhákkal valamint régi fotók segítségével pedig megismerhetjük népviseletünket.

Tovább

Fedezze fel az Ócsai Tájvédelmi Körzetet!

A kiadvány az Ócsai Tájvédelmi Körzet természeti és kulturális értékeit, program- és túraajánlatait mutatja be.

2005, 32 oldal, B5,

Tovább

Kapcsolódó szolgálatások

Félnapos természetismereti programok

Vállaljuk osztálykirándulások, csoportoknak terepi programok megszervezését! Bemutatóhelyeink, védett területeink bejárhatóak környezeti nevelőinkkel és túravezetőinkkel, akik az élményt egyedi módon, természetesen közvetítik.

Tovább

Pedagógus továbbképzés

60 órás akkreditált pedagógus képzés a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság bemutatóhelyein! Jelentkezés: 2018. ÁPRILIS 9-ig.

Tovább