Átadták a megújult Ócsai tájházegyüttest

Ócsai Tájház átadó 2023 (Fotó: Peer Réka)

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága 2023. április 20-án 12 órai kezdettel sajtónyilvános projektzáró rendezvényt tartott az ócsai tájházegyüttes megújult épületeinek átadása alkalmából.

Az ócsai református templom szomszédságában álló megújult tájházegyüttes ünnepélyes átadóján Dr. Rácz András környezetügyért felelős államtitkár, Pánczél Károly országgyűlési képviselő, Szabó István Pest Vármegye Közgyűlésének elnöke, Bukodi Károly polgármester, valamint Füri András, igazgató mondtak beszédet. Dr. Rácz András államtitkár kiemelte, a társadalom növekvő ökoturisztikai igényeinek az állami természetvédelem megújult intézményrendszerrel próbál megfelelni, többek között a jelenleg átadott Ócsai Tájházegyüttes felújított épületeivel. Az államtitkár méltatta a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkáját, amely 34 ökoturisztikai bemutatóhelyet üzemeltet, látogatószáma pedig évről évre növekszik, tavaly rekord értékkel meghaladta a 213 ezer főt.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága 2023-ig Natura 2000 bemutatóhelyek sorát alakítja ki Budapesten és környékén a Versenyképes Közép-Magyarországért Operatív Program keretében. Ennek része A természet felfedezésének élményét nyújtó bemutatóhelyek fejlesztése Natura 2000 fajok és élőhelyek megismertetése érdekében, Budapest vonzáskörzetében – IV. VEKOP-4.2.1-17-2017-00001 azonosítószámú projekt keretében megújult Ócsai Tájházegyüttes is.

A projekt keretében az Ócsai Tájház komplexum fejlesztését, a Tájvédelmi Körzetben az élőhelykezelést, valamint az ehhez szükséges gépbeszerzéseket valósítottunk meg.

Az Ócsai Tájház komplexum átalakításával és felújításával egy természetvédelmi, táj- és kultúrtörténeti központot hoztunk létre az új Natura 2000 kiállítással. A projekt fő célja volt, hogy Ócsán bővíteni tudjuk a már bevált és folyamatosan megújuló ökoturisztikai és környezeti nevelési programok tárházát és az ehhez szükséges infrastruktúra rendelkezésre álljon, így még több látogató tud megismerkedni a Turján Vidék természeti értékeivel és az ahhoz szorosan kapcsolódó tájhasználattal és kultúrával.

A Tájházként működő épületegyüttesben évtizedek óta folyik a népművészeti értékek mentése és bemutatása. A felújítás során törekedtünk a tájházak eredeti jellegének megőrzésére. Az épületek sajátosságai megmaradtak - kiemelten szem előtt tartva a műemléki környezetet és helyi védettséget - ugyanakkor bővülő funkciókkal és térrel várjuk a közönséget. Az Ócsai Tájház és Turján ház gyűjteményeinek, kiállításainak, valamint oktató tereinek, és az itt szervezett rendezvényeknek kiemelt szerepe van a helyi néprajzi értékek és hagyományok hosszú távú megőrzésében, valamint az elmúlt évszázadok népi életmódjához kötődő megmaradt értékek bemutatásában. Az új, „Tájban élő ember” című kiállításon és a tárgykészítő foglalkozások alkalmával lehetőség nyílik a hagyományos paraszti szemlélet és eszközhasználat sokoldalúságának bemutatására és megtapasztalására.

A projekt másik fő eleme az Ócsai, Inárcsi és Dabasi területek élőhelykezelése, helyreállítása és az ehhez szükséges géppark beszerzése volt. A gyepterületek megfelelő kezelésének hiánya ugyanis a lágyszárúak fajgazdagságának csökkenését vagy a cserjésedés folyamatának térnyerését eredményezi.

Az Ócsai Tájház csapat Füri András igazgatóval és Horváth Gergő osztályvezetővel kiegészülve

Ócsai Tájház

A vidék látnivalókban talán leggazdagabb része az Ócsai Tájvédelmi Körzet részét képező ócsai Öregfalu. A település központja máig megtartotta eredeti szerkezetét, régi stílusú házait,  több száz éves Árpád-kori templomát és élő néphagyományait. A természeti értékek mellett kultúr-, és vallástörténeti valamint néprajzi értékeket mutatunk be az idelátogatóknak. A XIII. századi román stílusú, háromhajós, kereszthajós bazilika és a XVIII. századot idéző tájházegyüttes igazi időutazásra hívja a látogatókat.

Tovább

A természet felfedezésének élményét nyújtó bemutatóhelyek fejlesztése Natura 2000 fajok és élőhelyek megismertetése érdekében, Budapest vonzáskörzetében – IV. ütem

Megvalósult

A projekt keretében az Ócsai Tájház komplexum és a Madárvárta fejlesztését, valamint gépbeszerzéseket tervezünk megvalósítani. A meglévő épületek és építmények jelen állapotukban nem tudnak teljes körűen megfelelni a természet felfedezésének élményét bemutató helyszíneknek és fejlesztésre szorulnak, állapotuk jelentősen leromlott, illetve hiányoznak a szükséges infrastrukturális feltételek.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.