Kifordítjuk az Ócsai Tájházat a Népviselet Napján!

Viseletben az Ócsai Tájház kollégái (Fotó: Peer Réka)

Április 24-én, szombaton, immár hetedik alkalommal kerül sor az Egy nap népviseletben – Népviselet Napja eseményre. A helyi viseletet és a Kárpát-medence gazdag viselet kultúráját népszerűsítő jeles napra az Ócsai Tájház idén rendhagyó kiállítással készül.

Annak érdekében, hogy a járványügyi korlátozások miatt zárva tartó intézmény értékei továbbra is eljussanak a nagyközönséghez, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság fenntartásában lévő intézmény több virtuális kezdeményezést is indított. Ezúttal a 19-20. század fordulóján élt ócsai, polgárosodó parasztság viseletét bemutató Népviseleti Babagyűjtemény kerül fókuszba, ami 2008 óta az Ócsai Tájház egyik legnépszerűbb kiállítása.

A „kifordított tájház” alkalmával a viseletekhez köthető tárgyak a tájházegyütteshez tartozó négy porta nagykapuja előtt felállított vitrinekben lesznek megtekinthetőek 2021. április 24.-én (szombaton), 10 és 14 óra között. A bemutatott tárgyak között lesznek hímzett zsebkendők, cérna-, és felsőkendők, hímzés motívumok és a varráshoz, hímzéshez kapcsolódó egyéb apró tárgyak is.

Az esemény INGYENES! Ha szeretné támogatni az Ócsai Tájház munkáját, webshopunkban 500 Ft-os címletben TÁMOGATÓJEGY vásárolható. Köszönjük a hozzájárulást!

Tavaszi séta az ócsai Öregfaluban

Ócsa településmagja, a mai Öregfalu, az Árpád-kor óta folyamatosan lakott terület. Az itt álló Református Műemlék Templom a román stílusú magyar építészet egyik legfontosabb emléke, a templom szomszédságában pedig hét portából álló tájházegyüttes található. A kis utcákról jól belátható udvarok és a nádfedeles épületek felejthetetlen sétára invitálják az érdeklődőket.

 

Egy nap népviseletben

Az Ócsai Tájház munkájának fontos feladata a helyi viseletek megőrzése, néprajzi jelentőségük kutatása és a helyi szokások éltetése, de a gyűjtemény szakszerű kezelése és bemutatása mellet nagy hangsúlyt kap a gyermekek és családok élményszerű bevonása is. Az intézmény munkatársai személyesen is elkötelezettek a népviseleti hagyomány életben tartásában – minden alkalmat megragadnak, hogy a teljes viseletet magukra öltve, élőben mutassák meg a látogatóknak a helyi viseletek puritán eleganciáját.

A pandémia elzár minket a látogatóktól. Ez nagy hiányérzetet okoz a kollégákban is, így született meg a „kifordított tájház” ötlete. Hétvégente sok látogató érkezik a településen és a környező kiránduló helyekre, így adott a lehetőség, hogy a Népviseletek Napja alkalmából a viseleti gyűjteményre helyezzük a hangsúlyt. Az eseményen ugyan nélkülöznünk kell a látogatókkal való személyes kontaktust, de az utcán sétálók, az udvarokba betekintve láthatnak minket viseletben tevékenykedni – mondja el Kormos Rebeka tájház vezető.

A program további részletei az ocsaitajhaz.blog.hu oldalon olvashatóak.

Ócsai Tájvédelmi Körzet

Budapesttől mintegy 35 km-re, az Alföld és a Gödöllői-dombság találkozásánál helyezkedik el Ócsa község és az őt körülölelő turján-vidék, melyen 1975-ben jött létre az Ócsai Tájvédelmi Körzet 3.575 ha nagyságú területen.

Tovább

Ócsai Tájház

A vidék látnivalókban talán leggazdagabb része az Ócsai Tájvédelmi Körzet részét képező ócsai Öregfalu, amely máig megtartotta eredeti településszerkezetét, régi stílusú házait, élő néphagyományait. Itt még manapság sem ritka, hogy lovas kocsival, vagy népviseletbe öltözött emberekkel találkozunk.

Tovább

Selyem-réti tanösvény

Az Ócsai Tájvédelmi Körzetben található Selyem-réti tanösvény, amely a védett természeti terület erdei élővilágába enged betekintést. A terület a jellegzetes Duna-Tisza közi lápmedencék egyike, homokterületek közötti vizenyős mélyedés, ahol láperdők és láprétek váltakoznak egymással.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.