Kifordítjuk az Ócsai Tájházat a Népviselet Napján!

Viseletben az Ócsai Tájház kollégái (Fotó: Peer Réka)

Április 24-én, szombaton, immár hetedik alkalommal kerül sor az Egy nap népviseletben – Népviselet Napja eseményre. A helyi viseletet és a Kárpát-medence gazdag viselet kultúráját népszerűsítő jeles napra az Ócsai Tájház idén rendhagyó kiállítással készül.

Annak érdekében, hogy a járványügyi korlátozások miatt zárva tartó intézmény értékei továbbra is eljussanak a nagyközönséghez, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság fenntartásában lévő intézmény több virtuális kezdeményezést is indított. Ezúttal a 19-20. század fordulóján élt ócsai, polgárosodó parasztság viseletét bemutató Népviseleti Babagyűjtemény kerül fókuszba, ami 2008 óta az Ócsai Tájház egyik legnépszerűbb kiállítása.

A „kifordított tájház” alkalmával a viseletekhez köthető tárgyak a tájházegyütteshez tartozó négy porta nagykapuja előtt felállított vitrinekben lesznek megtekinthetőek 2021. április 24.-én (szombaton), 10 és 14 óra között. A bemutatott tárgyak között lesznek hímzett zsebkendők, cérna-, és felsőkendők, hímzés motívumok és a varráshoz, hímzéshez kapcsolódó egyéb apró tárgyak is.

Az esemény INGYENES! Ha szeretné támogatni az Ócsai Tájház munkáját, webshopunkban 500 Ft-os címletben TÁMOGATÓJEGY vásárolható. Köszönjük a hozzájárulást!

Tavaszi séta az ócsai Öregfaluban

Ócsa településmagja, a mai Öregfalu, az Árpád-kor óta folyamatosan lakott terület. Az itt álló Református Műemlék Templom a román stílusú magyar építészet egyik legfontosabb emléke, a templom szomszédságában pedig hét portából álló tájházegyüttes található. A kis utcákról jól belátható udvarok és a nádfedeles épületek felejthetetlen sétára invitálják az érdeklődőket.

 

Egy nap népviseletben

Az Ócsai Tájház munkájának fontos feladata a helyi viseletek megőrzése, néprajzi jelentőségük kutatása és a helyi szokások éltetése, de a gyűjtemény szakszerű kezelése és bemutatása mellet nagy hangsúlyt kap a gyermekek és családok élményszerű bevonása is. Az intézmény munkatársai személyesen is elkötelezettek a népviseleti hagyomány életben tartásában – minden alkalmat megragadnak, hogy a teljes viseletet magukra öltve, élőben mutassák meg a látogatóknak a helyi viseletek puritán eleganciáját.

A pandémia elzár minket a látogatóktól. Ez nagy hiányérzetet okoz a kollégákban is, így született meg a „kifordított tájház” ötlete. Hétvégente sok látogató érkezik a településen és a környező kiránduló helyekre, így adott a lehetőség, hogy a Népviseletek Napja alkalmából a viseleti gyűjteményre helyezzük a hangsúlyt. Az eseményen ugyan nélkülöznünk kell a látogatókkal való személyes kontaktust, de az utcán sétálók, az udvarokba betekintve láthatnak minket viseletben tevékenykedni – mondja el Kormos Rebeka tájház vezető.

A program további részletei az ocsaitajhaz.blog.hu oldalon olvashatóak.

Ócsai Tájvédelmi Körzet

Budapesttől mintegy 35 km-re, az Alföld és a Gödöllői-dombság találkozásánál helyezkedik el Ócsa község és az őt körülölelő turján-vidék, melyen 1975-ben jött létre az Ócsai Tájvédelmi Körzet 3.575 ha nagyságú területen.

Tovább

Ócsai Tájház

A vidék látnivalókban talán leggazdagabb része az Ócsai Tájvédelmi Körzet részét képező ócsai Öregfalu. A település központja máig megtartotta eredeti szerkezetét, régi stílusú házait,  több száz éves Árpád-kori templomát és élő néphagyományait. A természeti értékek mellett kultúr-, és vallástörténeti valamint néprajzi értékeket mutatunk be az idelátogatóknak. A XIII. századi román stílusú, háromhajós, kereszthajós bazilika és a XVIII. századot idéző tájházegyüttes igazi időutazásra hívja a látogatókat.

Tovább

Selyem-réti tanösvény

Az Ócsai Tájvédelmi Körzetben található Selyem-réti tanösvény, amely a védett természeti terület erdei élővilágába enged betekintést. A terület a jellegzetes Duna-Tisza közi lápmedencék egyike, homokterületek közötti vizenyős mélyedés, ahol láperdők és láprétek váltakoznak egymással.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.