Őszi kikerics

Őszi kikerics

Colchis városa az ókorban a méregkeverők hazája volt. A monda szerint a legendás colchisi boszorkány, Medea kikericset használt varázsszereihez. Nem véletlen, hogy egyik legmérgezőbb növényünk tudományos nevét erről a városról kapta.

A magjaiban és hagymáiban felhalmozódó kolchicin alkaloida állati vagy emberi szervezetbe jutva fulladásos halált eredményez. A legelő állatok rendszerint elkerülik. Legérzékenyebb rá a sertés, legkevésbé a juh és a kecske, de állítólag ha utóbbiak elfogyasztják, akkor a tejük az embernél súlyos mérgezést okoz. Mérgező hatását szárítva is megtartja, de elszáradt leveleit az állatok kiválogatják a szénából.

Ősszel virágzik, erre utal Székelyföldön használt népi neve, az őszike. A természet hanyatlásának időszakában megjelenő gyönyörű virágok egyszerre jelképezik a szépséget és az elmúlást. Arany János utolsó versciklusának címe, az Őszikék valószínűleg ezt a virágot jelenti. Levele és termése tavasszal jelenik meg, egyes vidékeken külön népi növénynevet kapott a leveles és a virágos hajtás, mert nem ismerték fel, hogy ugyanarról a növényről van szó.
Más népi nevei erősen mérgező voltára utalnak, ilyen pl. a kutyadöglesztő.

Colchicum autumnale LINNÉ 1753
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.