Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Nyaktekercs

Amikor egy-egy különös hangzású madárnévvel találkozunk, elgondolkozunk azon, vajon miért pont ezt a nevet kapta ez a madár?

Nos, a nyaktekercs név valóban nagyon különös, és be kell vallanom, amikor először hallottam ezt a nevet, nem is akartam elhinni, hogy tényleg létezik ilyen madárnév. Márpedig valóban van, mégpedig egy veréb méretű, barna színű, fakéreghez hasonlóan mintázott tollazatú madarat jelöl.

Madarunk, bár ránézésre nem hasonlít hozzájuk, mégis a Harkályalakúak rendjébe, azon belül is, a Harkályfélék családjába tartozik. A kúszóláb, a hosszan kiölthető és szarutüskében végződő nyelv bizonyítja a harkály rokonságot, ám néhány tulajdonságában eltér a család többi tagjától; faroktollai lágyak, támaszkodásra alkalmatlanok, odúját nem maga készíti, hanem rokonai, a tarkaharkályok által készített üregekben fészkel, és a többi harkálytól eltérően vonuló madár.

Legérdekesebb tulajdonsága azonban az, az európai madarak között csak nála megfigyelhető viselkedés, amelyet az etológiában „Bates-féle mimikri” – ként említenek. A Bates-féle mimikriről akkor beszélünk, amikor az egyébként teljesen ártalmatlan állat külsejével, viselkedésével, vagy egyszerre mindkettővel megtévesztően hasonlít egy közismerten veszélyes, mérgező, tehát félelmetes állatra. Ez a hasonlóság persze hasznos számára, hiszen így őt is békén hagyják a ragadozók. Ez a fajta megtévesztés a rovarvilágban meglehetősen elterjedt, a mérgező csüngőlepkéket utánzó álcsüngőlepkéken át, egészen a számtalan, darazsat imitáló légyféléig, lepkéig, sőt pókig.

De vajon mit utánoz a nyaktekercs?

Nos, mint ahogy erről gyermekkorom egyik legemlékezetesebb madárkalandja során magam is meggyőződhettem, kígyót! Az odújában tojásain ülő, vagy fiókáit melengető nyaktekercs ha megzavarják, csőrét előre nyújtva, fejtollait felborzolva tekergetni kezdi a nyakát. A félhomályos odúban nem sokat lehet ebből látni, mindössze annyit, hogy valami tekereg odabent, ami pikkelyesnek látszik, ráadásul még hangosan sziszeg is. Mi más lehet, mint kígyó? Mivel a kígyóktól a legtöbb állat, (és a legtöbb kíváncsi gyerek) fél, a nyaktekercs legtöbbször eredményesen meg is védi fészekalját. Ez a hatás még fokozottabban érvényesül akkor, mikor a fiókák tollasodni kezdenek. Ettől kezdve ugyanis ők is részt vesznek az ijesztő produkcióban és a 7-9 sziszegő tekergő „kis kígyó” látványa bőven elég ahhoz, hogy a legelszántabb betolakodót is elriassza!

Persze valószínű, hogy nem a fészekbe kíváncsian bekukucskáló gyerekek, de annál inkább az odúikat időnként végigjáró tarkaharkályok ellen hasznos igazán ez az alakoskodás. Ezek ugyanis, bár minden évben új fészkelőodút vájnak fiókáik számára, a régi, használaton kívüli odúikat is számon tartják, sőt az is előfordul, hogy a benne talált fészkeket tojásostól, fiókástól kidobálják. A nyaktekercs azonban megússza, hiszen a kígyótól még a harkályok is tartanak.
Népi nevei: tekerincs, nyakforgató.

Jynx torquilla (LINNAEUS, 1758)