Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

3.03. Az Alsó-Tápió vizének kivezetése mocsárrétre, halátjáró létesítésével és hódmocsárral

<p>Amikor a tervezett természetvédelmi célú vízpótlást a természet megsegíti. Azaz fajok közti együttműködés, a természeti értékek megőrzéséért.</p>

A DINPI az Alsó-Tápió menti vizesélőhelyek vízellátását nemcsak a belé torkolló Gombai-patakból való vízkivezetéssel, hanem az Alsó-Tápión Tápióság és Tápióbicske határán létesített műtárggyal is segítette. A műtárgy felett a patak vize a hajdani árterének mély részein is szétterült, s így olyan vízi világot sikerült teremteni, mely évszázadokkal ezelőtt a tájra jellemző volt. A vizes, tocsogós élőhelyet számtalan védett madárfaj vette birtokba, túlfolyása révén további mocsárrétek és védett növényeik is vízutánpótláshoz jutottak.

A műtárgy tetején idővel egy hódgát is épült, mely hozzájárult a táji vízháztartás további javításához.

 

A hódgáttal megmagasított műtárgy a nagyvízi hozamok szétterítéséhez, a lefolyás lassításához is hozzájárul, olyan területen, ahol kárt nem okoz.

 

A kőbeton duzzasztó műtárgyat, a halak hosszirányú átjárhatóságának biztosítása érdekében, egy halátjáróval is kiegészítették. A halátjáró a mű alvízi részén kialakított, elnyújtott, surrantó jellegű burkolt szakasz, melybe egy kanyarulatos patakmedret építettek be. A méteres vízszintkülönbség áthidalásával a patak alsó szakaszairól a halak a műtárgy feletti szakaszra juthatnak. Sajnos a térség utoló állandó vizűnek hitt vízfolyása, Alsó-Tápió az 2022-ben kiszáradt, ezért különösen fontos, hogy ha természetesen változatos meder nem is áll rendelkezésre, kisebb-nagyobb vizet tartó műtárgyak menedékhelyekként elérhetők legyenek a vízhez kötődő fajok számára.

 

A hódok elterjedését és a faj tájátalakításának ökológiai hatásait a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (www.ecolres.hu ) munkatársai vizsgálják, ezen tevékenységük kiemelt helyszíne a Tápió-vidék. Vizsgálataikról itt (https://hodterkep.blog/) olvashatnak.

 

A kutatók hódokkal és hódhatásokkal kapcsolatos adatgyűjtését Ön is segítheti azzal, hogy megosztja tapasztalatait a HódTérkép közösségi adatgyűjtő program honlapján (https://hodterkep.hu/ )

 

·        térkép: 1 db GIS-alapú térkép kivágat

·        fotó: 2 db (Juhász Erika)

Kapcsolódó helyek

Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet

A Pest vármegye K-i részén elhelyezkedő Tápió-vidék Magyarország egyik különleges, természeti látnivalókban még bővelkedő tája. Meredek löszdombok, sivatagot idéző homokbuckák, az Alföld ősi arculatát felidéző mocsarak várják az ide látogató vendéget. Ehhez a Tápió-mente gazdag néprajzi hagyományai és az itt élők hamisítatlan vidéki vendégszeretete párosul. A Tápió-vidék három nagy tájegység, a Duna-Tisza-köze, a Tiszántúl és az Északi-középhegység találkozásánál fekszik, ami egy változatos, ritkaságokban gazdag élővilág kialakulását tette lehetővé. E sokszínűség védelmében jött létre 1998. júniusában a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet. A tájvédelmi körzet mozaikos elrendezésű, három nagyobb és kilenc kisebb részegysége elszórtan helyezkedik el. Területe 4515 ha, amelyből 182 ha fokozott védettséget élvez, utóbbiak csak engedéllyel, szakvezető irányításával tekinthetők meg.

Tovább

Gólyahír tanösvény, Tápióság

Túránk a Papp Károly Általános Iskola kertjéből, a volt Szirmay-kastély parkjából indul. Az egykori kastély-, ma iskolakert idős fái mellett elhaladva utunk során felkapaszkodunk egy meredek földvár tetejére, ahonnan csodás kilátásban gyönyörködhetünk.

Tovább

VEKOP-4.2.1-15-2016-00003 - A kiemelt jelentőségű, országosan ritka pannon szikes, vizes élőhelyek rekonstrukciója a Gerje-Perje-síkon

Időszak: 2016.01.04 - 2022.08.31

Megvalósult

A projekt egyik fő célkitűzése a védett Galgahévízi láprét, az Alsó-Tápió és a patakvölgyek, valamint a Székek és a Jászkarajenői puszták kiemelt jelentőségű természet-megőrzési területeken, valamint a Jászkarajenői puszták különleges madárvédelmi területen található vizes élőhelyek vízellátásának biztosítása, a hosszabb ideig tartó felszíni vízborítás elérése, mely beavatkozások kedvező hatással lesznek a területek talajvíz- háztartására is.

Tovább