Sziklamászóhelyek videlkedési kódexe

Sziklamászás

Avagy a hazai mászóhelyek látogatási feltételei. A Magyar Hegy- ás Sportmászó Szövetség (MHSSz) írása.

Mászás előtt tájékozódj a kiválasztott mászóhely látogathatósági,engedélyezettségi státuszáról! Ezt a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség (MHSSz) honlapján található információk segítségével könnyen megteheted. Sok helyen van időszakos korlátozás, vagy előzetes egyeztetés szükséges az illetékes Nemzeti Park munkatársával, illetve a terület vagyonkezelőjével.

A mászóhelyek megközelítése csak jelzett ösvényeken történhet, vagy ennek hiányában az erre kialakított megközelítési útvonalon. Az ösvényt mindig ugyanazon a nyomvonalon használd, újabb útvonalak kialakítása, használata nem megengedett! Parkolni csak a kijelölt helyen, a közlekedést nem akadályozva, a szabályok betartásával szabad.

A sziklafal tetejét lehetőleg ne közelítsd meg gyalogosan, és ne ereszkedj be top rope-ozási céllal, mert a növényzet kitaposása után elinduló talajerózió hatására a sziklafalra mosódik a talaj! Ez visszafordíthatatlan folyamatot indít el, mely károsan befolyásolja a sziklafal mászhatóságát, és megbontja a természeti egyensúlyt. Ne feledd, valójában csak az az út a tiéd, amit alsóbiztosítással, szabályos stílusban teljesítesz!

A mászóhelyek környékét tartsd tisztán, semmilyen szemét otthagyása nem megengedett! Beleértve pl.: a wc-papírt, papírt, zsebkendőt, egyéb nedves törlőkendőt, vagy cigaretta csikket stb.! Ételmaradékot se hagyj ott magad után; hiába bomlik le, nem esztétikus.Ha találsz mások által otthagyott szemetet, vidd le a hegyről! Legjobb, ha eleve úgy indulsz el mászni, hogy viszel magaddal egy szemétgyűjtésre alkalmas zacskót.

Legtöbb mászóhelyen nincs illemhely. Ezért, ha teheted, úgy látogass el ezekre a helyekre, hogy mászás előtt az utolsó vendéglátóipari egység illemhelyét használod. Ha mégis rád jön a szükség, az emberi végterméket a mászóhelytől több száz méterre ásott gödörbe kell elhelyezni, majd betakarni. Egy kisméretű műanyag lapát jó szolgálatot tesz és biztosan elfér még a zsákban.

A mászóhelyeken szivacsot, bouldermatracot tárolni szigorúan tilos! Természetvédelmi és esztétikai szempontból is fontos, hogy ne maradjon utánunk nyom. Amit kihoztál, vidd haza!

A mászás semmilyen élő- vagy élettelen természeti értéket nem károsíthat! Törekedj a használt terület állat- és növényvilágának megóvására. Amennyiben olyan eseményt észlelsz, amikor természeti érték veszélybe kerül madárfészkelés, védett növény megjelenése stb.  a tevékenységet fel kell függeszteni, és tájékoztatni kell az illetékes szervet (MHSSz, karbantartó egyesület, Nemzeti Park stb.), valamint a mászókat.

Figyelem! A táborozás, bivakolásés egyéb éjszakai tevékenység minden mászóhelyen tilos!

Tüzet csak kijelölt tűzrakó helyen szabad rakni, figyelembe véve az időszakos tűzgyújtási tilalmat, valamint azt, hogy a füst zavarja a sporttevékenységet. A dohányzásra hasonló szabályok vonatkoznak. Kérjük, vegyétek figyelembe a „nemdohányzók védelmére szolgáló törvényt”, és legyetek tisztelettel a sportolni vágyókkal szemben.

A mászás veszélyes üzem, hangoskodással ne zavard! A mászóparti figyelmét nem szabad elvonni semmivel. A mászás közben használt vezényszavak félreértése komoly balesetet okozhat. Zenét kizárólag fülhallgatóval hallgass! Erősítő, hangszóró használata tilos!

Sok mászóhely felhagyott kőfejtőkben működik, laza törmeléklejtőkkel, valamint kisebb-nagyobb szakadékokkal, rejtett veszélyforrásokkal övezve. Ezeken a helyeken a gyerekek felügyelet nélküli tartózkodása sok esetben nem biztonságos. Kérjük a kedves mászó szülőket, hogy minden esetben kellő odafigyeléssel, az adott hely veszélyforrásait mérlegelve látogassa ezeket a helyeket gyerekekkel!

A „drytooling” és a sziklaszegekkel, kalapáccsal történő mászás néhány kivételtől eltekintve minden mászóhelyünkön szigorúan tilos! Ezzel kapcsolatban tájékozódj az MHSSz honlapján elérhető információkból.

A sziklafalak stabilsága nem szavatolt: fogások, lépések bármikor kilazulhatnak, letörhetnek. Ezért a sisak használata mindenhol ajánlott!

A sziklafalban elhelyezett eszközöket (nittek, nittfülek, standok stb.) csak a sziklamászás biztosítási láncában előírtaknak megfelelően szabad használni! A sziklafalban elhelyezett eszközök a karbantartó egyesület vagy az MHSSz tulajdonát képezik. Amennyiben rendellenességet tapasztalsz (laza nittfül, elkopott eszköz, veszélyes szikla stb.), kérjük, jelezd a karbantartó egyesület felé!

A mászóutak tetején elhelyezett standok állagának megőrzése érdekében lehetőleg használj saját karabinert! A ragasztott fülekből pedig tilos a közvetlen top rope-ozás, vagy leeresztés! Egyszerre csak egy utat foglalj le, ha megmásztad azt, húzd ki a köteled, hogy más is mászhassa. Több standot ne köss össze egy kötéllel. Kövesd az egy út, egy parti, egy kötél irányelvet!

Mászás után a sziklafalról takarítsd le a magnéziafoltokat!

A mászóhelyekre kiadott engedélyek rendezvény (mászóverseny, tanfolyam, vizsga, nyílt nap) lebonyolítására általában nem jogosítanak. Nagyobb létszámú igénybevétel tervezése esetén érdemes felvenni a kapcsolatot a területileg illetékes engedélyeztető szervvel, vagy Nemzeti Parkkal, valamint egyeztetni a mászóhelyet karbantartó sportegyesülettel. A karbantartó sportegyesületek listáját szintén megtalálod az MHSSz honlapján.

Lépj be az MHSSz valamely tagszervezetébe, mivel így támogatod a mászóhelyek karbantartását és engedélyeztetését! Valamint adakozhatsz hasonló célok finanszírozására az MHSSz Önkéntes Sportalapja keretén belül, melyet itttalálsz.

Jó felkészülést és biztonságos mászást kívánunk!

Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.