Fenyőrigó

Fenyőrigó

Bár ez a rigóféle, az 1980-as évek óta rendszeresen fészkel Magyarországon, az emberek mégis inkább a telente megjelenő és a városi parkok fáit ellepő óriási csapataik révén ismerik.

Elnevezése miatt azt gondolhatnánk, hogy a fenyőfák környékén kell keresnünk, ám mint az már más madárneveknél kiderült, ez nem teljesen így van.

A nagyobb városok parkjait telente ellepő fenyőrigókat elsősorban a sorfaként ültetett nyugati ostorfákon figyelhetjük meg, amint annak a termését fogyasztják.

A fenyőrigó elnevezés abból az időből származik, amikor ezt a madarat még nagy tömegben (étkezési céllal) vadászták, illetve hurokkal, léppel fogták. A fogott madarakat a nagyobb városok piacain értékesítették. Különösen kedveltek voltak a borókásokban fogott madarak, mivel ezeknek a húsa az elfogyasztott borókabogyó miatt (állítólag) különleges, fenyőillatú volt. Ma már hazánkban a rigóevés szerencsére kiment a divatból, ám egyes mediterrán országokban, (többnyire illegálisan) még ma is esznek énekesmadarakat.
Népi nevei: fenyőmadár, fenyvesrigó.

Turdus pilaris (LINNAEUS, 1758)
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.