Kökörcsin Ház Erdei Iskola

Óvodás csoport látogatása a kökörcsin erdei Iskolánál

A Kökörcsin Ház a Duna-Ipoly Nemzeti Park helyi környezeti nevelési és ökoturisztikai központja. Változatos tematikájú szakvezetéses túrákat, iskolai csoportok, egyesületek és egyéb csoportok számára pedig egyéb megrendelhető foglalkozásokat is kínálunk a természetvédelmi oltalom alatt álló egykori katonai gyakorlótéren és tágabb környezetében.

Kedves Látogatónk! Kérjük, miután meglátogatta bemutatóhelyünket, segítse munkánkat az alábbi kérdőív kitöltésével, amely csupán 2 percet vesz igénybe. Köszönjük!
Kérdőív a Kökörcsin Ház Erdei Iskoláról >>A Kökörcsin Ház környezete több mint száz éven keresztül, 1990-ig katonai célokat szolgált lő- és gyakorlótérként. Ez a Duna-Ipoly Nemzeti Park ''nyugati kapuja'', keletről idáig érnek a Pilis (mészkő) és a Visegrádi-hegység (vulkanikus eredetű) nyúlványai. A katonai hasznosítás nyomai ma is fellelhetők a természeti értékekben és látnivalókban rendkívül gazdag területen.

Szakvezetéses túráinkat a dunaipoly.jegy.hu-n hirdetjük meg >>>

RENDELHETŐ PROGRAMJAINK (csoportok számára, előzetes egyeztetéssel):

Madarászat
Odúismereti sétával egybekötött madármegfigyelés, madárgyűrűzési bemutató.
A téli hónapokban a madáretető vendégeit nézzük meg, tavasszal az odútelep fészkeibe kukucskálhatunk be tojásokat, majd fiókákat meglesve. Madarászok segítségével madárgyűrűzési bemutató, madársimogatás az Esztergomi Madárakolnál.

Szakvezetéses séta a Strázsa-hegyi tanösvényen
Botanikai vizsgálódás: a Kis-Strázsa-hegy védett és fokozottan védett növényfajainak bemutatása, bármely korosztály igényeihez igazodva.
Geológiai vizsgálódás: a tanösvény mentén felhagyott mészkőbányában lehetőség van kőzet vizsgálatra, a hegyoldalon több kőzetréteg megfigyelésére és az eróziós folyamatok bemutatására.

Vadismeret, avagy miért kell vadászni a nemzeti parkban?
Erdei Iskolánkban vetített képes gondolatébresztő beszélgetésre invitáljuk az érdeklődőket. Kézbe adjuk a trófeákat, lehet vadprémeket simogatni, és kipróbálni, milyen nyomot hagynak a nagyvadak a talajon.
Igény szerint esti vadlesre is elkísérjük látogatóinkat, korlátozott létszámban.

Gyógynövények és ehető növények, gombák
Tavasztól őszig futó program. Ismerkedés a Strázsa-hegyen és környékén fellehető hasznos növényekkel és gyógyhatásaikkal. Igény szerint vetített képes előadás a témából.
Iskolás kortól minden korosztálynak ajánlott.

Bunker túra
Védett területeink jó része felhagyott katonai területen fekszik. A szakvezetéses program keretében az egykori katonai lőtér épségben fennmaradt berendezéseit járjuk be és ismerjük meg: bunkereket, lőállásokat, tankbeállókat.

További lehetőségek
Vállaljuk bármely természetvédelmi témájú előadás (sorozat) megtartását, korosztályhoz és tananyaghoz igazított tartalommal. A Kökörcsin Házat körülvevő és körbekerített kert kiváló játéktér: természetismereti csapatjátékok, aszfalt rajzolás, célbadobás, kézműveskedés és egyéb lehetőségek, amelyekkel kiegészíthetőek a terepi vagy tantermi foglalkozások. 

Vállalatok figyelmébe ajánljuk
A Kökörcsin Ház udvarán szabadtéri tűzrakóhely, kemence és 50 főt befogadó fedett szabadtéri étkezőhely áll rendelkezésre vállalati rendezvények számára is. 
Lehetőséget nyújtunk vállalti csapatépítő tréningek megtartására, természetvédelmi munkavégzés keretében.


PARTNEREINK ÁLTAL ELÉRHETŐ LEHETŐSÉGEK

Barlangászat
A közeli Sátorkőpusztai gipszbarlang megtekintése overallos túra keretében.
Információ: www.bebte.hu, +36 30 247 2983

Kisvasutazás
Az Esztergomi Városi Kisvonat új turisztikai színfolt a régió lakossága és a környező településekre ellátogatók számára. A klasszikus vasúti gőzmozdonyok látványvilágát idéző kisvonat megrendelésre a Kökörcsin Erdei Iskolánál várja ill. ideszállítja a csoportokat. Információ: www.kisvonat.com

Szálláshely
Iskolai csoportoknak, családoknak, baráti társaságoknak a Kökörcsin Erdei Iskolához közel található Hotel Grantét ajánljuk. A szálloda szobái elég tágasak ahhoz, hogy a babaágy vagy pótágy kényelmesen elférjen. A standard szobákban is nagy asztal található, a stúdiókban ehhez még konyhasarok is tartozik.
Információ: www.hotel.grante.hu

::: A MiloFilm kisfilmjei :::

 

-->

Cím:

2509 Esztergom-Kertváros

Megközelítés:

Budapest felől: a 10-es, majd a 117-es útról; Dorog felől: a 111-es majd a 117-es útról; Visegrád, Esztergom felől: a ''Dobogókői'' - majd a ''Suzuki'' útról. A járműveket a Kökörcsin Ház mellett kiépített parkoló várja. GPS: 47.74802, 18.73724

Kapcsolattartó:

Vízkert András

E-mail:

vizkerta@dinpi.hu

Telefon:

+36-30-663-4656

Nyitva tartás:

Egész évben, előzetes bejelentkezés alapján.

Belépőjegy

Megnevezés Teljes árú Kedvezményes
Szakvezetés, tematikus program csoportoknak (min. 10, max. 35 fő) 3 000 Ft/fő .
Bunker túra (3 óra, min 15 fő) 4 500 Ft/fő .
Regisztrációs jegy . 100 Ft/fő
Szakvezetéses tanösvény túra (2 óra, 10-35 fő) 3 000 Ft/fő


Fizetési módok:
készpénz.

Regisztrációs jegy várárlására jogosultak:  • 3 éven aluliak,

  • fogyatékkal élők egy fő kísérővel,

  • valamint a DINPI és a többi hazai nemzeti park igazgatóság dolgozói és közeli hozzátartozóik.


Fogyatékkal élők (1 fő kísérővel) regisztrációs jegy vásárlására jogosultak az alábbi dokumentumok valamelyikének felmutatásával: a fogyatékossági támogatásra jogosultnak kiállított hatósági igazolvány, valamint a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ), vagy a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ), vagy a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ), vagy az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének (ÉFOÉSZ), vagy a Siketvakok Országos Egyesületének (SVOE), vagy az Autisták Országos Szövetségének (AOSZ) tagsági igazolványa.

Az emelt családi pótlékról szóló MÁK-kártya önmagában nem biztosít kedvezményes belépést.

KEDVEZMÉNYEK:
Kedvezményes jegyvásárlásra jogosultak: nyugdíjas, gyerek, diák, pedagógus, valamint 10 fő feletti iskolás és óvodás csoportok esetén minden kísérő felnőtt.

ÁLTALÁNOSSÁGBAN: a bemutatóhelyeken, programokon, szakvezetéseken a fenti kedvezményeket csak a kedvezményre jogosító érvényes igazolványok, tehát diákigazolvány (csak érvényes nappali, valamint nemzetközi diákigazolvánnyal), nyugdíjas-szelvény, lakcímkártya, pedagógus igazolvány, nemzeti parki igazolvány, TKME igazolvány és részvételi lap, MABOSZ igazolvány, II. Kerület Kártya vagy Hegyvidék Kártya bemutatása esetén lehet nyújtani.

Pályázati felhívás az esztergomi Kökörcsin Ház üzemeltetésére

Igazgatóságunk pályázatot hirdet a 2509 Esztergom, Strázsa-hegy címen található Kökörcsin Ház üzemeltetésére.

Tovább

Megújult a Strázsa-hegyi tanösvény

Esztergom-Kertvárosban, a Kis-Strázsa-hegyen vezető tanösvényünk népszerű kirándulóhely, melyet a környékbeliek is szívesen látogatnak. 2002 óta szabadon látogatható tanösvény vezet körbe a hegyen, melynek kiinduló és végpontja a Kökörcsin ház. Az 1,2 km-es körtúra a Strázsa-hegy északi oldalán visz föl a toronyhoz és a déli oldalán hoz le. A tetején magasodó kilátó toronyból körpanoráma nyílik, ahonnan tiszta időben még a Tátra csúcsai is láthatóak.

Tovább

Hagyjuk virágozni a leánykökörcsint!

Nemzeti parkunk egyik ékessége, a tél végén nyíló leánykökörcsin sokak számára ismerős. 

Tovább

Megújul a Strázsa-hegyi tanösvény!

A tanösvény fejlesztése során nemcsak a szakmai tartalom és bemutatás frissül, de a használaton kívüli talajeróziót gyorsító utakat lezárjuk, valamint a hegytetőn pihenőpontot alakítunk ki.

Tovább

Faültetés önkéntesekkel a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Esztergomi területén

Őshonos fafajok ültetésével az invazív gyomok ellen.

Tovább

Kármentesítés a Strázsa-hegy mellett

Igazgatóságunk az Esztergom melletti egykori szovjet gyakorló- és lőtér területének környezeti kármentesítését végzi.

Tovább

Denevérhálózás a Gyilkos-tónál

Ízelítő az idei Év Emlősei, denevérek világából.

Dr. Hegyi Zoltán, természetvédelmi őr beszámolója.

Tovább

Magyar Nemzeti Parkok Hete 2016-ban is!

Magyar Nemzeti Parkok Hete 2016 rendezvény keretében május 28 –június 05. között változatos programok várják a természeti élmények iránt érdeklődőket.

Tovább

„TeSzedd”-tünk

2016. április 28-29. között Igazgatóságunk működési területén több helyszínen is részt vett az egyre nagyobb tömegeket megmozgató „TeSzedd” hulladékmentesítő programban.

Tovább

Denevérmentés az esztergomi József Attila Általános Iskolában

2016. január 10-én a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata – lakossági bejelentés alapján – helyszíni ellenőrzést tartott az esztergomi József Attila Általános Iskolában, ahol a felújítási munkálatok során (homlokzatszigetelés, nyílászáró csere) denevérek kerültek veszélybe.

Tovább
További kapcsolódó hírek megjelenítése További kapcsolódó hírek elrejtése

Duna-Ipoly Nemzeti Park

A Duna-Ipoly Nemzeti Park területe a Pilis, a Visegrádi- és a Börzsöny hegységeket, az Ipoly-völgy Hont és Balassagyarmat közötti szakaszát és a Szentendrei-sziget egyes területeit foglalja magában. A Nemzeti Park térségének egyedi sajátosságát a három nagy tájképi egység, a folyóvölgyek, a hegységek és a síkság találkozása adja. Ebből következik a terület nagyfokú változatossága, amely egyedülálló határainkon belül.

Tovább

Strázsa-hegyi tanösvény

A Strázsa-hegy a Pilis és az egész nemzeti park nyugati peremén áll. A terület több mint száz évig katonai lőtérként funkcionált, ennek köszönhetően szinte érintetlenül megőrizte természeti értékeit.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése

Cincér újság (2017. ősz) – 20 éves a Duna-Ipoly Nemzeti Park!

A Cincér Újság a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság félévente megjelenő kiadványa. Az újság ingyenes terjesztésű, amely megtalálható bemutatóhelyeinken és nagyobb rendezvényeinken.

Kiadja: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (2509 Esztergom, Strázsa-hegy). Felelős kiadó: Füri András. Szerkesztő: Lichter Katalin

Letöltés

Pedagógus továbbképzés

Élménypedagógia a mindennapokban – központban a természet szeretete
Pedagógusoknak előírt kreditpont beszámítási lehetőség.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.