Hagyjuk virágozni a leánykökörcsint!

Leánykökörcsin (fotó: Halász Antal)

Nemzeti parkunk egyik ékessége, a tél végén nyíló leánykökörcsin sokak számára ismerős. 

A budai Sas-hegyen már februárban bontja szirmait, a hidegebb klímájú esztergomi Strázsa-hegyen és lőtéren csak márciusban kezdődik virágzása. Ám a növényt bimbós állapotában csak kevesen veszik észre a szürkésbarna fűben. Aki nem ismeri egy adott terület természeti értékeit nem is feltételzi, hogy az elszáradt fűcsomok között milyen értékes növények készülnek kibújni. 

A fotókat az esztergomi Strázsa-hegyi tanösvényen készítettük. A tanösvény fokozottan védett területen található, de szabadon látogatható a kijelölt túraútvonalon.  Fotókon mutatjuk be, milyen érzékeny élőhelye ez a védett leánykökörcsinnek és a későbbiekben nyíló többi értékes növény- és állatfajnak is. Az ösvényről letérő bakancsok sok kárt okoznak, kitapossák, elpusztítják a növénykezdeményeket. Sajnos még mindig van, aki szándékosan végez pusztítást azzal, hogy leszakítja vagy kiássa a töveket.  Ez a növény nagyon kényes, válogatós az élőhelyére, otthon nem fog megmaradni sem a virágvázában, sem a kertben!

A leánykökörcsin védett növény, természetvédelmi értéke 10 000 Ft! 

 

A fotókon is jól látszik, hogy a kijelölt turista úton is figyelnünk kell hova lépünk. A második fotón védett apró nőszirom hajtásai vannak letaposva.

Kérjük látogatóinkat, hogy a természetvédelmi területeken maradjanak a kijelölt tanösvényeken, ne térjenek le az útról!

Nem várható el senkitől, hogy minden állapotában felismerje a növényeket, az viszont igen, hogy a látogatási szabályokat betartva az úton maradjon! A tanösvényt elhagyó „rövidítések” sokszor optikailag „útnak” tűnnek, ám ezek használatával nem csak a növényzetet károsítják, de a talaj pusztulását is okozzák. Ahol megsérül a talajfelszín, ott később az erózió tovább rontja az élőhelyet.

 

Az élőhelyre begyalogló, a földön hasaló természetfotósok sem válogatják meg a növényeket, amiket tönkretesznek egy jó kép reményében!

 

Védjük együtt a természeti értékeinket!


Kökörcsin Ház Erdei Iskola

A Kökörcsin Ház a Duna-Ipoly Nemzeti Park helyi környezeti nevelési és ökoturisztikai központja. Változatos tematikájú szakvezetéses túrákat, iskolai csoportok, egyesületek és egyéb csoportok számára pedig egyéb megrendelhető foglalkozásokat is kínálunk a természetvédelmi oltalom alatt álló egykori katonai gyakorlótéren és tágabb környezetében.

Tovább

Strázsa-hegyi tanösvény

A Strázsa-hegy a Pilis és az egész nemzeti park nyugati peremén áll. A terület több mint száz évig katonai lőtérként funkcionált, ennek köszönhetően szinte érintetlenül megőrizte természeti értékeit.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.