Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Orangerie

Az orangerie a kastéllyal egy időben épült lapos tetős épület volt, melyben a kerti növényágyak növényeit teleltették, s terebélyes citrom- és narancsfákat neveltek.

Az orangerie előtti téren álló faszerkezetes növényházakat 1880-ban üvegházrendszer váltotta fel. Ezekben a föld alatti folyosókkal összekötött növényházakban szaporították a kert dísznövényeit. A hidegházakban kaméliák, azáleák, hangafélék voltak, a melegházakban gombát is termesztettek, pálma-, páfrány- és nyílgyökérgyűjteményt neveltek, értékes orchideafajokat tartottak.

Kapcsolódó helyek

Alcsúti Arborétum

A fővárostól mindössze 40 kilométerre, Tata és Székesfehérvár között, a szépséges Váli-völgyben fekszik az Alcsúti Arborétum. József nádor egykori kastélykertje 40 hektár területű, fő épülete a klasszicista kastély Pollack Mihály munkája. Sajnos mára csak a homlokzat és a kastélykápolna maradt meg belőle. Kertje tájképi angolkert. Legszebb látványa a kastély előtti nagy rét a tóval, és a mellette levő sugárirányú nyiladékok.

Tovább

Alcsúti Arborétum TT

A park stílusa tájképi dendrológiai kert. A terepalakulat változatos, lankás, közepén dísztóval, míg a szélén patakok futnak keresztül. Ezek a vízfelületek egyben a park mikroklímáját is jelentősen módosítják.

Tovább