Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Pál-völgyi-barlang

<p class="MsoNormal" style="margin-bottom: 7.5pt; text-align: justify; line-height: normal; background: white;"><span style="color: #e67e23;"><strong>A Pál-völgyi-barlang hazánk leghosszabb barlangrendszere. A jelenleg ismert kb. 32 km-es hosszból 500 méteres szakasz van kiépítve, mely kb. 1 óra hosszúságú vezetett túra keretében látogatható.</strong></span></p>

A barlangban több, mint 400 lépcsőfok és egy 7 méter magas, korláttal ellátott, biztonságos létra (tyúklétra) található. Emiatt a látogatás 5 éves kor és 115 cm magasság alatt nem engedélyezett.

Mozgásukban bármilyen módon korlátozott vendégeinknek a közeli Szemlő-hegyi-barlangot tudjuk ajánlani. Kalandosabb, kúszós-mászós túrára vágyó vendégeinknek a barlang Mátyás-hegyi szakaszát javasoljuk. 

A barlangban egész évben 11°C a hőmérséklet, nyáron ezért érdemes kissé melegebben felöltözni. A kiépített útvonal utcai ruhában megtekinthető. Kényelmes túracipő viselése ajánlott.

A túrán egyszerre maximum 35 fő vehet részt! Betelt túra esetén a következő túrára tudunk jegyet kiadni! 10 fő feletti csoportokat bejelentkezés alapján tudunk fogadni.

A barlang kutyával nem látogatható!

A barlangi túrához külföldi látogatóink részére korlátozott számban angol, német, francia, spanyol, orosz, ukrán, olasz, lengyel nyelvű audioguide-okat biztosítunk. Tolmácsolásra vagy idegen nyelvű vezetésre csak privát (VIP) túra esetén van lehetőség.

Nyitva tartás: hétfő kivételével minden nap (Karácsony, Újév és Szilveszter kivételével a hétfői ünnepnapokon is nyitva vagyunk)

Túrák indulnak minden óra 15 perckor. Jegyvásárlás a túra előtt minimum 10 perccel a Látogatóközpont épületében lehetséges!

Első túra: 10:15, utolsó túra 16:15

A Pál-völgyi-kőfejtőben 1 hektáros zöldterület áll a látogatók rendelkezésére, azonban bármilyen rendezvény kizárólag a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság engedélyével tartható. A park a barlang nyitvatartási idejében látogatható.

Kisebb rendezvényekre, családi eseményekre a Barlangteraszon lehetséges asztalfoglalás: barlangterasz@gmail.com

A kőfejtő hátsó részében – látogatók elől elzárt területen – 300 fő befogadására alkalmas rendezvénysátor bérelhető. Elérhetőség: info@palvolgyirendezveny.hu

 

A játszótér és a mellette lévő pad nem rendezvényterület, itt nem tartható szülinapi zsúr vagy egyéb rendezvény.

 Keresse a Pál-völgyi-barlangot a Facebookon is!

A Pál-völgyi kőfejtő térképe

 

 

A barlangról:

Hazánk leghosszabb barlangja leginkább cseppköveiről lett nevezetes, bár igazából sokkal jellemzőbbek rá a magas, hasadékszerű folyosók, a nagy szintkülönbségek és a hévizes eredetű, gömbszerű oldásformák. A barlang 1919 óta kisebb megszakításokkal folyamatosan látogatható. 500 méteres, megújult túraútvonala sok izgalmat tartogat: meseszerű cseppkövek, különleges szikla-alakzatok évezredek óta változatlan, megdermedt világába vezeti a látogatókat, csillogó kalcitkristályokat és ősi kagylólenyomatokat csodálhatunk meg.

A barlang mellett 2022-ban az egykori bányaőrház felújításával átadták a Pál-völgyi-barlang Látogatóközpontot. Itt a pénztár és az ajándékbolt mellett egy korszerű, interakítv elemekkel ellátott kiállítás kapott helyet, melyben a barlangok értékeibe kaphatnak betekintést a látogatók: elmerülhetnek a geológiai, hidrológiai és természetvédelmi ismeretekben, tudást sajátíthatnak el a barlangokban élő denevérekről.

A Pál-völgyi-barlangot 1904-ben fedezték fel egy, a Szépvölgyi út mellett található, ma már felhagyott kőfejtőben. Ekkor egy néhány száz méteres, igen szép szakaszt tártak fel belőle, amit hamarosan látogathatóvá is tettek.

 

A folyamatos kutatásnak köszönhetően a Pál-völgyi-Mátyás-hegyi-barlangrendszer és a Hideg-lyuk - Harcsaszájú-barlang "összekötésével" a barlangrendszer mára ismert járatainak hossza eléri a 32 kilométert, amivel ma Magyarország leghosszabb barlangja. (Hosszabb az Aggtelek-Jósvafői Baradla- és a hozzátartozó, szlovákiai Domica-barlangnál is.)

 

Részletek:

 • Cím: 1025 Budapest, Szépvölgyi út 162.
 • Megközelítés: Bp. Kolosy térről 65-ös autóbusszal a Pál-völgyi-cseppkőbarlang megállóig. A pénztár az út másik oldalán álló Látogatóközpontban található. GPS: 47.53284,19.01613
 • E-mail: palvolgy@dinpi.hu
 • Telefon: +36 1 325 9505
 • Nyitva tartás: HÉTFŐ KIVÉTELÉVEL MINDEN NAP. A túrák óránként indulnak! Első túra: 10:15, utolsó túra: 16:15. Jegyvásárlás a túra indulása előtt minimum 10 perccel! December 24., 25., 26., 31. és január 1. ZÁRVA

Kérjük, hogy nagyobb csoportok előre jelentkezzenek be telefonon! Előre bejelentkezett iskolai csoportoknak 10 %-os kedvezményt nyújtunk a belépőjegy árából. A barlang felszíni területén bármilyen rendezvény kizárólag a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság engedélyével tartható. A park a barlang nyitvatartási idejében látogatható.

Belépőjegy:

 • Alap jegy (teljes túra + kiállítás) 3 500 Ft/fő, Kedvezményes: 2 600 Ft/fő
 • Kombinált jegy (a Szemlő-hegyi-barlangba is érvényes) 5 500 Ft/fő, Kedvezményes: 4 400 Ft/fő
 • Szakmai vezetés (1,5 óra,min.10 fő,előre bejelentkezéssel) – A szakmai vezetés során a látogatók a hagyományos túránál részletesebben ismerkedhetnek meg a barlang kialakulásával, földtani viszonyaival, ásványkiválásaival és feltárásának történetével. 5 900 Ft/fő, Kedvezményes: 4 800 Ft/fő
 • Regisztrációs jegy ., Kedvezményes: 100 Ft/fő
 • Alap jegy HungaryCarddal 3 150 Ft/fő, Kedvezményes: 2 340 Ft/fő
 • Kiállítás (barlang látogatás nélkül) 1 200 Ft/fő, Kedvezményes: 800 Ft/fő
 • Téli csoportkedvezményes jegy (11 - 13 fő) ., Kedvezményes: 2400 Ft/fő
 • Téli csoportkedvezményes jegy (14-30 fő) ., Kedvezményes: 32 000 Ft/csoport
 • Szolidaritási jegy ., Kedvezményes: 1000 Ft/1 fő
 • "AM" jegy ., Kedvezményes: 100 Ft/fő
 • VIP díj (a belépőjegy árán felül) privát csoportok részére* 13 000 Ft, Kedvezményes: .

<p>A feltüntetett jegyárak 2024. december 31-ig érvényesek!</p> <p>A <strong>téli csoportkedvezmény</strong> 10 fő feletti létszámú, legalább 24 órával korábban bejelentkezett csoportok részére, helyszíni fizetéssel és csak iskolai tanítási napokon vehető igénybe december 1. és február utolsó napja között. A téli csoportkedvezmény más kedvezménnyel nem vonható össze.<em><br /><br />*Csak előzetes egyeztetéssel – angol nyelvű vezetés kérhető, tolmácsolás lehetséges, egyeztetés szerint nyitvatartási időn kívül is.</em></p> <p><strong>Fizetési módok:</strong> készpénz, bankkártya, SZÉP Kártya (K&amp;H, MKB, OTP; valamennyi zseb – csak belépőjegyek, ill. részvételi díjak esetén).<br /><strong><br />Regisztrációs jegy vásárlására jogosultak: </strong>a DINPI és a többi hazai nemzeti park igazgatóság dolgozói és közeli hozzátartozóik.</p> <p><strong>Szolidaritási jegy vásárlására jogosultak: </strong>fogyatékkal élők az alábbi dokumentumok valamelyikének felmutatásával:</p> <ul> <li>a fogyatékossági támogatásra jogosultnak kiállított hatósági igazolvány;</li> <li>a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ), </li> <li>az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének (ÉFOÉSZ),</li> <li>az Autisták Országos Szövetségének (AOSZ) tagsági igazolványa.</li> </ul> <p>valamint kísérőjük (1 fő)<br /><br /><em>Az emelt családi pótlékról szóló MÁK-kártya önmagában nem biztosít kedvezményes belépést.</em></p> <p><strong>"AM jegy" vásárlására jogosultak: </strong>az Agrárminisztérium dolgozói és 18 év alatti gyermekeik, egy háztartásban élő házastársaik. A kedvezmény az azt igénybe vevő számára kiállított, érvényes AM belépőkártya személyes bemutatásával vehető igénybe. </p> <p><strong>KEDVEZMÉNYEK:</strong></p> <p>Kedvezményes jegyvásárlásra jogosultak: nyugdíjas, gyerek, diák, pedagógus, két- vagy többgyermekes családok esetén a kísérő felnőttek (max. 2 fő), valamint 10 fő feletti iskolás és óvodás csoportok esetén minden kísérő felnőtt, de a barlang 5 éves kor és 115 cm magasság alatt nem látogatható.</p> <p class="MsoNormal"><em>Előre bejelentkezett iskolai csoportoknak hétköznapokon 10 %-os kedvezményt nyújtunk a belépőjegy árából.</em></p> <p>A kedvezmények nem összevonhatóak.<strong><br /></strong><br /><strong>Kombinált belépőjegy:</strong> érvényes a Szemlő-hegyi- és a Pál-völgyi-barlangba is. Felhasználható a belépőjegy megvásárlásától számított 1 éven belül.<br /><br />ÁLTALÁNOSSÁGBAN: a bemutatóhelyeken, programokon, szakvezetéseken a fenti kedvezményeket csak a kedvezményre jogosító érvényes igazolványok, tehát diákigazolvány (csak érvényes nappali, valamint nemzetközi diákigazolvánnyal), nyugdíjas-szelvény, lakcímkártya, pedagógus igazolvány, nemzeti parki igazolvány, MABOSZ igazolvány, Hegyvidék Kártya bemutatása esetén lehet nyújtani.</p>

Kapcsolódó programok

Denevérlesen

A „Denevérlesen” program keretében bepillantást nyerhetünk a denevérek világába. Ezúttal a barlang mellett ezeké a különleges, titokzatos állatoké a főszerep. 

Tovább

Denevérlesen

A „Denevérlesen” program keretében bepillantást nyerhetünk a denevérek világába. Ezúttal a barlang mellett ezeké a különleges, titokzatos állatoké a főszerep. 

Tovább

Denevérlesen

„Denevérlesen” program keretében bepillantást nyerhetünk a denevérek világába. Ezúttal a barlang mellett ezeké a különleges, titokzatos állatoké a főszerep. 

Tovább

Denevérlesen

A „Denevérlesen” program keretében bepillantást nyerhetünk a denevérek világába. Ezúttal a barlang mellett ezeké a különleges, titokzatos állatoké a főszerep. 

Tovább

Denevérlesen

A „Denevérlesen” program keretében bepillantást nyerhetünk a denevérek világába. Ezúttal a barlang mellett ezeké a különleges, titokzatos állatoké a főszerep. 

Tovább

Extra szakvezetéses túra Vincze Péter geológussal

A Barlangok Hónapja alkalmából geológus kollégánk kalauzolja végig az érdeklődőket hazánk leghosszabb barlangja, a Pál-völgyi-barlang kiépített szakaszain.

Tovább

Extra szakvezetéses túra Vincze Péter geológussal

A Barlangok Hónapja alkalmából geológus kollégánk kalauzolja végig az érdeklődőket hazánk leghosszabb barlangja, a Pál-völgyi-barlang kiépített szakaszain.

Tovább

Extra szakvezetéses túra Vincze Péter geológussal

A Barlangok Hónapja alkalmából geológus kollégánk kalauzolja végig az érdeklődőket hazánk leghosszabb barlangja, a Pál-völgyi-barlang kiépített szakaszain.

Tovább

Extra szakvezetéses túra Vincze Péter geológussal

A Barlangok Hónapja alkalmából geológus kollégánk kalauzolja végig az érdeklődőket hazánk leghosszabb barlangja, a Pál-völgyi-barlang kiépített szakaszain.

Tovább

Főszerepben a denevérek – zoológiai előadás és denevérleső túra a Pál-völgyi-barlangban

A Barlangok hónapja alkalmából különleges alkalmat biztosítunk a hazai denevérfauna megismerésére. 

Tovább

Főszerepben a denevérek – zoológiai előadás és denevérleső túra a Pál-völgyi-barlangban

A Barlangok hónapja alkalmából különleges alkalmat biztosítunk a hazai denevérfauna megismerésére. 

Tovább

FÖLD NAPJA a PÁL-VÖLGYI KŐFEJTŐBEN

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzata és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság közös Föld Napi rendezvénye idén is a megszokott helyen, a Pál-völgyi kőfejtőben várja a családokat természetismereti programkavalkáddal. A rendezvény ingyenes!

Tovább

Kapcsolódó hírek

Barlangoljunk! - március a barlangok hónapja

Különleges programokkal és kedvezményes belépőkkel vár a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság 4 turisztikai barlangja márciusban.

Tovább

December 7-én nyit a Pál-völgyi-barlang új látogatóközpontja!

A látogatóközpont kiállításaivaltapintható kőzeteivel és további interaktív elemeivel közelebb hozza és érthetőbbé teszi a barlangok keletkezésének természeti csodáját.  

Tovább

Március ismét a Barlangok Hónapja

A „Barlangoljunk!” kampány célja hazánk különleges barlangjainak bemutatása, népszerűsítése, hiszen nemzeti park igazgatóságaink nem csupán a természet élő elemeinek megőrzéséért felelősek, hanem az élettelen természeti értékeink megóvása is feladatkörükbe tartozik - mondta az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára Budapesten, a Szemlő-hegyi-barlangban.

Tovább

SZÉP az ősz!

Bemutatóhelyeinken már bármelyik SZÉP kártya szabadidő zsebét használhatja.

Tovább

Megújultak barlangjaink

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága a 211,9 millió forint európai uniós támogatás segítségével sikeresen valósította meg a VEKOP-4.2.1-15-2016-00002 azonosító számú „A Pilisi Bioszféra Rezervátum és a világörökségre jelölt Budai-termálkarszt barlangjaiban található geológiai értékek és denevérfajok védelme és bemutatása” tárgyú projektet.

Tovább

"Segítség, be vagyok zárva!"

Vajon mennyit tudsz barlangjainkról?

Próbáld ki magad a Barlangleső Kvízzel és nyerj ajándékcsomagot vagy barlangi belépőt!

Tovább

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében álló barlangok látogatási tilalmának elrendelése

A Kormány a 40/2020. (III.11.) Korm. rendeletében az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki.

Tovább

BARLANGOLJUNK! - Március a Barlangok Hónapja

Különleges programokkal és kedvezményes belépőkkel várjuk a látogatókat barlangjainkban egész márciusban.

Tovább

NYÁRI TÁBORAINK

Természetvédelmi és madárgyűrűző táboraink idén is várják a gyerekeket! Sok kaland és játék, élményekkel teli kirándulások a Természetben!

Tovább

BARLANGOLÁS idén márciusban is!

A Magyar Nemzeti Parkok ismét meghirdetik hazánk látogatható barlangjait népszerűsítő programsorozatukat!

Tovább

Felújítjuk a barlangokat!

A Pál-völgyi- és Szemlő-hegyi-barlang nyitva tartása felújítási munkálatok miatt módosul.

Tovább

BARLANGOLJUNK!

A Magyar Nemzeti Parkok idén márciusban is meghirdetik hazánk látogatható barlangjait népszerűsítő programsorozatukat!

Tovább

BARLANGOLJUNK! - Március a barlangok hónapja

Országszerte meghirdetett nagyszabású program a Magyar Nemzeti Parkok és a Magyar Turisztikai Ügynökség szervezésében, amelynek célja hazánk különleges barlangjainak bemutatása, népszerűsítése. Ebben a hónapban mi is kedvezményekkel várunk minden látogatót!

Tovább

Defibrillátorok a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság bemutatóhelyein

Budapesten a Pál-völgyi és Szemlő-hegyi barlangok fogadóépületében, valamint a Jókai-kertben – a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság központjában – félautomata defibrillátorok kerültek kihelyezésre. Az Igazgatóság kollégái emellett egy életmentésről szóló tanfolyamon is részt vettek, mely során elsajátították a szakszerű újraélesztést és a defibrillátor használatát.

Tovább

Ünnepi nyitva(nem)tartás

Bemutatóhelyeink nyitva tartása az ünnepi időszakban a következőképpen alakul:

Tovább

Kapcsolódó helyek

Mátyás-hegyi-barlang

Kalandtúrák a Pál-völgyi-, Mátyás-hegyi-barlangrendszer kiépítetlen szakaszán. Vegyetek részt egy különleges tanulmányi kiránduláson, egy felejthetetlen földalatti földrajzórán, ahol a tanóra egy izgalmas kalandtúrával ötvöződik!

Tovább

Pál-völgyi-barlang felszíni védőövezete TT

Felfedezői, Scholtz Pál Kornél és Bagyura János 1904. június 23-án jutottak be a Pál-völgyi kőfejtőből nyíló bejáraton. 1904 és 1910 között az első kutatók kb. 1200 métert tártak fel a barlangból. A Pannónia Turista Egyesület 1919-ben alakult barlangkutató csoportja a barlang legszebb részét látogathatóvá tette.

Tovább

Kapcsolódó termékek

Ajándékjegy, Pál-völgyi-barlang TELJES ÁRÚ

Belépőjegy egy barlangi túrára.

Tovább

Ajándékjegy, Pál-völgyi-barlang KEDVEZMÉNYES

Belépőjegy egy barlangi túrára diákoknak, nyugdíjasoknak, pedagógusoknak.

Tovább

Ajándékjegy, KOMBINÁLT (Pál-völgyi- és Szemlő-hegyi-barlang) TELJES ÁRÚ

Ajándék belépőjegy a Pál-völgy-barlangba és a Szemlő-hegyi-barlangba.

Tovább

Ajándékjegy, KOMBINÁLT (Pál-völgyi- és Szemlő-hegyi-barlang) KEDVEZMÉNYES

Ajándék belépőjegy a Pál-völgy-barlangba és a Szemlő-hegyi-barlangba. Diákoknak, nyugdíjasoknak, pedagógusoknak.

Tovább

Ajándékutalvány 2000 Ft

2000 Ft értékű utalvány, mely beváltható a felsorolt bemutatóhelyeinken túráinkra, aktuális programjainkra vagy akár nemzeti parkos ajándéktárgyak vásárlására. 

Tovább

Ajándékutalvány 5000 Ft

5000 Ft értékű utalvány, mely beváltható a felsorolt bemutatóhelyeinken túráinkra, aktuális programjainkra vagy akár nemzeti parkos ajándéktárgyak vásárlására. 

Tovább

VIP szakvezetés a Szemlő-hegyi vagy Pál-völgyi-barlangban

Csak előzetes egyeztetéssel!

Tovább

Kapcsolódó szolgálatások

NYÁRI TÁBORAINK

Természetvédelmi és madárgyűrűző táboraink idén is várják a gyerekeket! Sok kaland és játék, élményekkel teli kirándulások a Természetben!

Tovább

Pedagógus továbbképzés

Élménypedagógia a mindennapokban – központban a természet szeretete
Pedagógusoknak előírt kreditpont beszámítási lehetőség.

Tovább

Föld alatti földrajzóra a Mátyás-hegyi-barlangban

Az ún. " csúszó-mászós" overallos barlangtúrákon a résztvevők a Pál-völgyi-barlangrendszert eredeti állapotában tekinthetik meg, barlangi szakvezetők segítségével. A föld alatti földrajzórák kitűnően illeszthetők a földrajzos tananyagba általános és középiskolai szinten is, másrészt remek tanulmányi kirándulásra nyújtanak lehetőséget.

Tovább

Pál-völgyi-kőfejtő

Az impozáns sziklafalakkal övezett, parkosított kőfejtő udvar évek óta kedvelt helyszíne nagyobb szabadtéri rendezvényeknek.
Esküvők, céges családi napok, csapatépítő tréningek méltó helyszíne a természetvédelmi oltalom alatt álló bányaudvar.

Tovább

Kiadvány- és ajándékbolt

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság svábhegyi központjában (Budapest XII. ker., Költő u. 21.) és több bemutatóhelyén is Zöld Boltot működtet, ahol elsősorban Igazgatóságunk és az Agrárminisztérium ismeretterjesztő kiadványai kaphatóak.

Tovább

Élménybeszámolók 2023-as nyári táborokról

Nyári táboraink nagy sikerrel zárultak 2023-ban is, több helyszínen, változatos programokkal. Mind a gyerekeknek, mind pedig táboroztatóinknak életre szóló élményekben volt részük ebben az évben is, de beszéljenek magukért a kollégáktól és a táborozóktól kapott beszámolók.

Tovább

VEKOP- 4.2.1-15-2016-00004 azonosítószámú, „A természet felfedezésének élményét nyújtó bemutatóhelyek fejlesztése Natura 2000 fajok és élőhelyek megismertetése érdekében Budapest vonzáskörzetében –III. ütem” c. projekt

Időszak: 2016.04.01 - 2022.11.30

Megvalósult

A projekt elsődleges célja a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén, a Közép-Magyarországi régióban elhelyezkedő fokozottan védett, idegenforgalmilag kiemelkedően jelentős Pál-völgyi-barlang bemutatóhelyszínének, és azzal összefüggő környezetének javítása, valamint a látogatók elől elzárt barlangok, mint Natura 2000 élőhelyek és a hozzájuk kapcsolódó élővilág bemutatása.

Tovább

„A Pilisi Bioszféra Rezervátum és a világörökségre jelölt Budai-termálkarszt barlangjaiban található geológiai értékek és denevérfajok védelme és bemutatása”

Időszak: 2014.12.12 - 2020.04.30

Megvalósult

A beruházási elemek megvalósításával egy hosszútávon fenntartható, kezelhető állapotot érünk el, mely évtizedeken keresztül fenn tud maradni.

Tovább