Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Pál-völgyi-barlang

Hazánk leghosszabb barlangja leginkább cseppköveiről lett nevezetes, bár igazából sokkal jellemzőbbek rá a magas, hasadékszerű folyosók, a nagy szintkülönbségek, és a hévizek által kioldott gömbszerű oldásformák. A barlang 1919 óta kisebb megszakításokkal folyamatosan látogatható. 500 méteres, megújult túraútvonala sok izgalmat tartogat. Meseszerű cseppkövek, különleges szikla-alakzatok évezredek óta változatlan, megdermedt világába visz el.

! TISZTELT LÁTOGATÓK !

 A BARLANGBAN SZEPTEMBER 29-ÉN, PÉNTEKEN 12:15-KOR INDUL AZ UTOLSÓ TÚRA, MAJD RENDEZVÉNY MIATT BEZÁR!
Az aznap délelőtti túralehetőségekről kérjük érdeklődjenek telefonon
A látogatás többi napon a nyitvatartási rend szerint üzemel.

Megértésüket köszönjük!

A Pál-völgyi-barlangot 1904-ben fedezték fel egy, a Szépvölgyi út mellett található, ma már felhagyott kőfejtőben. Ekkor egy néhány száz méteres, igen szép szakaszt tártak fel belőle, amit hamarosan látogathatóvá is tettek. A folyamatos kutatásnak köszönhetően a Pálvölgyi-Mátyáshegyi-barlangrendszer és a Hideg-lyuk - Harcsszályú-barlang "összekötésével" a barlangrendszer mára ismert járatainak hossza így érte el a 31 kilométert, amivel ma Magyarország leghosszabb barlangja. (Hosszabb az Aggtelek-Jósvafői Baradla- és a hozzátartozó, szlovákiai Domica-barlangnál is). A kiépített túraútvonal a legjellegzetesebb szakaszokon vezeti végig a látogatót. A barlangtúra során változatos cseppköveket, gömbszerű hévizes oldásformákat, csillogó kalcitkristályokat, és ősi kagylólenyomatokat csodálhatunk meg.

A barlangban egész évben 11°C a hőmérséklet, nyáron ezért érdemes kissé melegebben felöltözni. A kiépített útvonal utcai ruhában megtekinthető. Kényelmes túracipő viselése ajánlott. A barlang némely szakaszán meredek lépcsőkön vezet az út, ezért a látogatás 5 éves kor és 115 cm alatt nem engedélyezett!

Mikor lesz legközelebb a helyszínhez kapcsolódó program? A válaszért gördítsen lejjebb!

Részletek:

  • Cím: 1025 Budapest, Szépvölgyi út 162.
  • Megközelítés: Bp. Kolosy térről 65-ös autóbusszal a Pál-völgyi-cseppkőbarlang megállóig. Leszállva, a balra lévő kőfejtőbe kell lesétálni. GPS: 47.53284,19.01613
  • E-mail: palvolgy@dinpi.hu
  • Telefon: +36 1 325 9505
  • Nyitva tartás: Egész évben, keddtől vasárnapig. Első túra: 10:15, utolsó túra: 16:15.

Kérjük, hogy nagyobb csoportok előre jelentkezzenek be telefonon! Előzetes bejelentkezéssel 5%-os kedvezményt nyújtunk a belépőjegy árából.

Belépőjegy:

  • Alaptúra (kb. 50 perc) 1 400 Ft/fő, Kedvezményes: 1 100 Ft/fő
  • Kombinált jegy (a Szemlő-hegyi-barlangba is érvényes) 2 000 Ft/fő, Kedvezményes: 1 600 Ft/fő
  • Kísérőjegy , Kedvezményes: 300 Ft/fő
  • Téli csoportkedvezmény , Kedvezményes: 1 000 Ft/fő
  • Alaptúra angol nyelvű szakvezetéssel 2 000 Ft/fő, Kedvezményes: 1 400 Ft/fő

<h5>Fizetési módok: készpénz, bankkártya, SZÉP Kártya (K&amp;H, MNB, OTP, szabadidő zseb)</h5><h5>Jegyvásárlásra nem kötelezettek:<br></h5><b></b><ul><li><b></b>&nbsp;fogyatékkal élők 1 fő kísérővel (MÁK-kártyával),<br></li><li>a DINPI és a többi hazai nemzeti park igazgatóság dolgozói. <br></li></ul><br><b></b><b>BÉRLETI DÍJAK: </b>a kőfejtő bérleti díja magában foglalja a kőfejtő használatát, 3x16 A áram vételezését, WC-használatot és éjszaka a térvilágítást.Egy napra: 850 Ft/fő, de minimum: 180 000 Ft magánszemélyek részére, 250 000 Ft cégek részére. <br><b>KEDVEZMÉNYEK:</b> kedvezményes jegyvásárlásra jogosultak: nyugdíjas, gyermek, diák, Természetbarát Turista Kártyával, II. Kerület Kártyával, valamint aranyfokozatú TKM igazolvánnyal rendelkezők, illetve két vagy többgyermekes családok esetén a kísérő felnőttek - max. 2 fő - is kedvezményes jeggyel léphetnek be, de a barlang 5 éves kor és 105 cm alatt nem látogatható. Előre bejelentkezett csoportok számára (10 fő felett) a belépőjegyből 5% kedvezmény. Kísérőjegy: 10 fő feletti csoportok esetén minden tizedik látogató után 1 fő kísérőjeggyel léphet be. Téli csoportkedvezmény: minden 10 fő feletti legalább 24 órával korábban bejelentkezett csoport részére hétfőtől péntekig 2016. február 29-ig és 2016. december 1-jétől 2017. február 28-ig. Kombinált belépőjegy: érvényes a Szemlő-hegyi- és a Pál-völgyi-barlangba is.<br><i>A kedvezmények nem összevonhatóak. </i>A helyszínen bankkártyás fizetésre is van lehetőség.

Kapcsolódó programok

FÖLD NAPJA a Pál-völgyi kőfejtőben

A II. kerületi önkormányzat és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság közös Föld Napi rendezvénye idén is fergeteges programokkal vár kicsit és nagyot a Pál-völgyi kőfejtőben! Egész napos természetismereti vetélkedő garantált nyereményekkel, állatbemutatók, bábelőadás és a Kolompos Együttes koncertje fogadja látogatóinkat.

Tovább

CINCÉR TÁBOR a Pál-völgyi kőfejtőben (Budapest)

Csúszó-mászó barlangtúra, kézműves-foglalkozások, sziklafal mászás, kirándulások.

Tovább

CINCÉR TÁBOR a Pál-völgyi kőfejtőben (Budapest)

Csúszó-mászó barlangtúra, kézműves-foglalkozások, sziklafal mászás, kirándulások.

Tovább

Kezdődik a denevérnász a Pál-völgyi kőfejtőben

A Pál-völgyi kőfejtőben több barlang bejáratát is megtalálhatjuk. A barlangászok kutatásának köszönhetően a különböző időszakokban feltárt (kezdetben önállónak ismert barlangok) mára már egységes barlangrendszert képeznek.

Tovább

Denevérnász a Pál-völgyi kőfejtőben

A Pál-völgyi kőfejtőben több barlang bejáratát is megtalálhatjuk. A barlangászok kutatásának köszönhetően a különböző időszakokban feltárt (kezdetben önállónak ismert barlangok) mára már egységes barlangrendszert képeznek

Tovább

Kapcsolódó hírek

BARLANGOLJUNK! - Március a barlangok hónapja

Országszerte meghirdetett nagyszabású program a Magyar Nemzeti Parkok és a Magyar Turisztikai Ügynökség szervezésében, amelynek célja hazánk különleges barlangjainak bemutatása, népszerűsítése. Ebben a hónapban mi is kedvezményekkel várunk minden látogatót!

Tovább

Defibrillátorok a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság bemutatóhelyein

Budapesten a Pál-völgyi és Szemlő-hegyi barlangok fogadóépületében, valamint a Jókai-kertben – a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság központjában – félautomata defibrillátorok kerültek kihelyezésre. Az Igazgatóság kollégái emellett egy életmentésről szóló tanfolyamon is részt vettek, mely során elsajátították a szakszerű újraélesztést és a defibrillátor használatát.

Tovább

Ünnepi nyitva(nem)tartás

Bemutatóhelyeink nyitva tartása az ünnepi időszakban a következőképpen alakul:

Tovább

Nyári táborok 2016-ban is!

Cincér tábort, Hiúz tábort és több madárgyűrűző tábort is szervez idén a Duna-Ipoly Nemzeti Park. A szórakozás és a természetközeli élmények garantáltak!

Tovább

Kapcsolódó helyek

Mátyás-hegyi-barlang

Kalandtúrák a Pál-völgyi-, Mátyás-hegyi-barlangrendszer kiépítetlen szakaszán. Vegyetek részt egy különleges tanulmányi kiránduláson, egy felejthetetlen földalatti földrajzórán, ahol a tanóra egy izgalmas kalandtúrával ötvöződik!

Tovább

Pál-völgyi-barlang felszíni védőövezete TT

Felfedezői, Scholtz Pál Kornél és Bagyura János 1904. június 23-án jutottak be a Pál-völgyi kőfejtőből nyíló bejáraton. 1904 és 1910 között az első kutatók kb. 1200 métert tártak fel a barlangból. A Pannónia Turista Egyesület 1919-ben alakult barlangkutató csoportja a barlang legszebb részét látogathatóvá tette.

Tovább

Kapcsolódó termékek

Fedezze fel a Pál-völgyi-barlangot!

A Magyarország második leghosszabb barlangrendszerét bemutató, fotókkal gazdagon illusztrált kiadvány minden korosztálynak kedvet csinál az 500 m-es túrához.

2005, 28 oldal, B5,
magyar.

Ára: 400,-Ft

Tovább

Pál-völgyi-barlang - Egy felfedezés 100 éve

A fotókkal gazdagon illusztrált könyv a barlang különleges, föld alatti világát tárja fel, bemutatva mindazon látványosságait is, amelyek egyébként csak a barlangkutatók számára hozzáférhetők.

2004, 80 oldal, A4.

Ára: 1000,-Ft

Tovább

Kapcsolódó szolgálatások

Pedagógus továbbképzés

60 órás akkreditált pedagógus képzés a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság bemutatóhelyein! Jelentkezés: 2017. szeptember 11-ig.

Tovább

Föld alatti földrajzóra a Mátyás-hegyi-barlangban

Az ún. " csúszó-mászós" overallos barlangtúrákon a résztvevők a Pál-völgyi-barlangrendszert eredeti állapotában tekinthetik meg, barlangi szakvezetők segítségével. A föld alatti földrajzórák kitűnően illeszthetők a földrajzos tananyagba általános és középiskolai szinten is, másrészt remek tanulmányi kirándulásra nyújtanak lehetőséget.

Tovább

Pál-völgyi-kőfejtő

Az impozáns sziklafalakkal övezett, parkosított kőfejtő udvar évek óta kedvelt helyszíne nagyobb szabadtéri rendezvényeknek. Céges és családi sportnapok, esküvők, születésnapok, komolyzenei koncertek, csapatépítő tréningek méltó helyszíne a kis színpaddal is ellátott, természetvédelmi oltalom alatt álló bányaudvar.

Tovább