Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Pedagógus továbbképzés

Élménypedagógia a mindennapokban – központban a természet szeretete Pedagógusoknak előírt kreditpont beszámítási lehetőség.

Óvodai és iskolai pedagógusoknak természetismereti műhelyfoglalkozásokat tartunk az adott intézmény igényei szerint. A tematika és a helyszín választható. Bemutatóhelyeinken és természetes élőhelyeken (erdőben, tóparton, stb…), előadások vagy terepi programok keretében adjuk át az ismeretanyagot, melyet szívesen elsajátítanának. Kérésre akár „házhoz megyünk”, így a résztvevők saját munkahelyükön vehetnek részt a továbbképzésekben.

A műhelyfoglalkozások témáira néhány példa:

  • Nemformális tanítás lehetőségei: „Halld az erdőt, mit mesél!” - ismeretszerzés és elmélyülés látás, hallás, tapintás és szaglás által (játékos, szenzitív terepi módszerek)
  • Természetben az irodalom (Jókai-kert)
  • Szerethető „nemszeretem” állatok
  • Apró lények lábunk alatt - a talajlakók birodalma
  • Kik laknak a vízben?
  • Natura 2000 hálózat jelentősége közvetlen lakókörnyezetünkben
  • Terepi munka és XXI. századi módszerek a környezeti nevelésben
  • Környezeti nevelés tanösvényeken
Helyszínek: Sas-hegy és Jókai-kert (Budapest), Strázsa-hegy (Esztergom), Jági tanösvény (Pilisszentiván), Királyrét (Börzsöny)

További információ:
dr. Jankainé Németh Szilvia
+36 30 663 4614, nemethsz@dinpi.hu

Kapcsolódó helyek

Kökörcsin Ház Erdei Iskola

A Kökörcsin Ház a központja a Nemzeti Park helyi környezeti nevelésének, aminek keretében iskolai csoportok, egyesületek, turistacsoportok számára kínálunk programokat a ma már természetvédelmi oltalom alatt álló volt katonai gyakorlótéren.

Tovább

Duna-Ipoly Nemzeti Park

A Duna-Ipoly Nemzeti Park területe a Pilis, a Visegrádi- és a Börzsöny hegységeket, az Ipoly-völgy Hont és Balassagyarmat közötti szakaszát és a Szentendrei-sziget egyes területeit foglalja magában. A Nemzeti Park térségének egyedi sajátosságát a három nagy tájképi egység, a folyóvölgyek, a hegységek és a síkság találkozása adja. Ebből következik a terület nagyfokú változatossága, amely egyedülálló határainkon belül.

Tovább

Mátyás-hegyi-barlang

Kalandtúrák a Pál-völgyi-, Mátyás-hegyi-barlangrendszer kiépítetlen szakaszán. Vegyetek részt egy különleges tanulmányi kiránduláson, egy felejthetetlen földalatti földrajzórán, ahol a tanóra egy izgalmas kalandtúrával ötvöződik!

Tovább

Ócsai Tájház

A vidék látnivalókban talán leggazdagabb része az Ócsai Tájvédelmi Körzet részét képező ócsai Öregfalu, amely máig megtartotta eredeti településszerkezetét, régi stílusú házait, élő néphagyományait. Itt még manapság sem ritka, hogy lovas kocsival, vagy népviseletbe öltözött emberekkel találkozunk.

Tovább

Pál-völgyi-barlang

Hazánk leghosszabb barlangja leginkább cseppköveiről lett nevezetes, bár igazából sokkal jellemzőbbek rá a magas, hasadékszerű folyosók, a nagy szintkülönbségek, és a hévizek által kioldott gömbszerű oldásformák. A barlang 1919 óta kisebb megszakításokkal folyamatosan látogatható. 500 méteres, megújult túraútvonala sok izgalmat tartogat. Meseszerű cseppkövek, különleges szikla-alakzatok évezredek óta változatlan, megdermedt világába visz el.

Tovább

Pilisi Len Látogatóközpont

A Pilisszentivánon található Látogatóközpontunkban természetvédelmi kiállítás mutatja be a Szénások Európa Diplomás Terület jellemző élőhelyeit, nagyvadfajait, lepkéit és tájtörténetét. A területen két tanösvény található: a Nagykovácsiból elérhető Nagy-Szénás és a Pilisszentivánról induló Jági. Utóbbit bejárhatjuk a Látogatóközpontban kapott természetvizsgáló hátizsákokkal is.

Tovább

Sas-hegyi Látogatóközpont

A Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület megújult Látogatóközpontja minden korosztály számára tartogat izgalmakat. 

Tovább

Szemlő-hegyi-barlang

A Szemlő-hegyi-barlangot előszeretettel látogatják iskolai, óvodai csoportok, családok és turisták egyaránt. Nem csoda, hiszen igazi mesevilág várja itt őket. Mostantól azonban egy uniós pályázat fejlesztéseinek köszönhetően még több élményben lehet részük vendégeinknek. Ezért érdemes több időt szánni a látogatásra, hogy a barlangtúra előtt vagy után a vetítőterem 3D filmjének megtekintésére, az interaktív kiállítás bebarangolására is jusson idő. A barlang feletti parkban ezután jóleshet a játék, kikapcsolódás a napsütésben, aki pedig végigjárja az új tanösvényt, az a főváros építőköveiről, a környék kőzeteiről is sok érdekeset megtudhat.

Tovább

Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpont

A Magas-Börzsöny kapujában, számtalan túraútvonal kiindulópontjában található mozgalmas, új kiállítással és tanösvénynel kiegészült minősített erdei iskolánk, ahol iskolai és óvodai csoportoknak egy napostól az egy hetesig, szállással egybekötött változatos programokat biztosítunk.

Tovább