Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Pedagógus továbbképzés

Élménypedagógia a mindennapokban – központban a természet szeretete Pedagógusoknak előírt kreditpont beszámítási lehetőség.

Óvodai és iskolai pedagógusoknak természetismereti műhelyfoglalkozásokat tartunk az adott intézmény igényei szerint. A tematika és a helyszín választható. Bemutatóhelyeinken és természetes élőhelyeken (erdőben, tóparton, stb…), előadások vagy terepi programok keretében adjuk át az ismeretanyagot, melyet szívesen elsajátítanának. Kérésre akár „házhoz megyünk”, így a résztvevők saját munkahelyükön vehetnek részt a továbbképzésekben.

A műhelyfoglalkozások témáira néhány példa:

  • Nemformális tanítás lehetőségei: „Halld az erdőt, mit mesél!” - ismeretszerzés és elmélyülés látás, hallás, tapintás és szaglás által (játékos, szenzitív terepi módszerek)
  • Természetben az irodalom (Jókai-kert)
  • Szerethető „nemszeretem” állatok
  • Apró lények lábunk alatt - a talajlakók birodalma
  • Kik laknak a vízben?
  • Natura 2000 hálózat jelentősége közvetlen lakókörnyezetünkben
  • Terepi munka és XXI. századi módszerek a környezeti nevelésben
  • Környezeti nevelés tanösvényeken
Helyszínek: Sas-hegy és Jókai-kert (Budapest), Strázsa-hegy (Esztergom), Jági tanösvény (Pilisszentiván), Királyrét (Börzsöny)

További információ:
dr. Jankainé Németh Szilvia
+36 30 663 4614, nemethsz@dinpi.hu

Kapcsolódó helyek

Kökörcsin Ház Erdei Iskola

A Kökörcsin Ház a Duna-Ipoly Nemzeti Park helyi környezeti nevelési és ökoturisztikai központja. Változatos tematikájú szakvezetéses túrákat, iskolai csoportok, egyesületek és egyéb csoportok számára pedig egyéb megrendelhető foglalkozásokat is kínálunk a természetvédelmi oltalom alatt álló egykori katonai gyakorlótéren és tágabb környezetében.

Tovább

Duna-Ipoly Nemzeti Park

A Duna-Ipoly Nemzeti Park területe a Pilis, a Visegrádi- és a Börzsöny hegységeket, az Ipoly-völgy Hont és Balassagyarmat közötti szakaszát és a Szentendrei-sziget egyes területeit foglalja magában. A Nemzeti Park térségének egyedi sajátosságát a három nagy tájképi egység, a folyóvölgyek, a hegységek és a síkság találkozása adja. Ebből következik a terület nagyfokú változatossága, amely egyedülálló határainkon belül.

Tovább

Mátyás-hegyi-barlang

Kalandtúrák a Pál-völgyi-, Mátyás-hegyi-barlangrendszer kiépítetlen szakaszán. Vegyetek részt egy különleges tanulmányi kiránduláson, egy felejthetetlen földalatti földrajzórán, ahol a tanóra egy izgalmas kalandtúrával ötvöződik!

Tovább

Ócsai Tájház

A vidék látnivalókban talán leggazdagabb része az Ócsai Tájvédelmi Körzet részét képező ócsai Öregfalu. A település központja máig megtartotta eredeti szerkezetét, régi stílusú házait,  több száz éves Árpád-kori templomát és élő néphagyományait. A természeti értékek mellett kultúr-, és vallástörténeti valamint néprajzi értékeket mutatunk be az idelátogatóknak. A XIII. századi román stílusú, háromhajós, kereszthajós bazilika és a XVIII. századot idéző tájházegyüttes igazi időutazásra hívja a látogatókat.

Tovább

Pál-völgyi-barlang

A Pál-völgyi-barlang hazánk leghosszabb barlangrendszere. A jelenleg ismert kb. 32 km-es hosszból 500 méteres szakasz van kiépítve, mely kb. 1 óra hosszúságú vezetett túra keretében látogatható.

Tovább

Pilisi Len Látogatóközpont

A Pilisszentivánon található megújult látogatóközpontunkban interaktív természetvédelmi kiállítás mutatja be a Szénások Európa Diplomás Terület élővilágát. A bemutatóhelyen vetítőterem, kültéri foglalkoztató terület, nyári konyha és vizesblokk ad lehetőséget gyerekcsoportok élményszerű foglalkoztatására.

Tovább

Sas-hegyi Látogatóközpont

A Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület  Látogatóközpontja minden korosztály számára tartogat izgalmakat. 

Tovább

Szemlő-hegyi-barlang

A Szemlő-hegyi-barlangot előszeretettel látogatják iskolai, óvodai csoportok, családok és turisták egyaránt. Nem csoda, hiszen a barlangban igazi mesevilág, a lágogatóközpontban szórakoztató interaktív kiállítás, vetítőtermében szemet kápráztató 3D-s film, a barlang feletti parkban játszótér és az ország kőzeteit bemutató tanösvény várja őket.

Tovább

Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpont

A Magas-Börzsöny kapujában, számtalan túraútvonal kiindulópontjában található mozgalmas, új kiállítással és tanösvénynel kiegészült minősített erdei iskolánk, ahol iskolai és óvodai csoportoknak egy napostól az egy hetesig, szállással egybekötött változatos programokat biztosítunk.

Tovább