Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

"Segítség, be vagyok zárva!"

Megjelenés: 2020.05.18

<h5 style="text-align: center;"><strong><span style="color: #2dc26b;">Vajon mennyit tudsz barlangjainkról? </span></strong></h5> <h5 style="text-align: center;"><strong><span style="color: #e67e23;">Próbáld ki magad a Barlangleső Kvízzel és nyerj ajándékcsomagot vagy barlangi belépőt!</span></strong></h5>

Tudtad, hogy Budapest alatt összesen, közel 60 km barlang húzódik? Ezek nagy része persze le van zárva és csak a kutatók számára látogatható, de számos kisebb barlang bárki számára izgalmas célpont lehet. 

Játékos feladatok értékes nyereményekért minden korosztálynak! A kvízek kitöltésében segít a BARLANGLESŐ oldal!

 

 

BARLANGLESŐ-KVÍZ 6-9 ÉVESEKNEK

A kvíz helyes kitöltői között 3 db barlangos ajándékcsomagot sorsolunk ki, mellyel még felkészültebben várhatják a barlangok felfedezéseit.

 

BARLANGLESŐ-KVÍZ 10-13 ÉVESEKNEK

A kvíz helyes kitöltői között 3 db családi belépőjegyet sorsolunk ki az izgalmas Pál-völgyi-barlangba, vagy a képződményeiről híres Szemlő-hegyi-barlangba.

 

BARLANGLESŐ-KVÍZ 14 ÉVES KORTÓL

A kvíz helyes kitöltői között, 3 db páros belépőjegyet sorsolunk ki egy overallos kalandtúrára a Mátyás-hegyi-barlang kiépítetlen részeire.

 

A sorsolásra 2020. május 29-én 13:00 órakor kerül sor. A nyerteseket e-mail-ben értesítjük a sorsolást követően.

Jó játékot és sok szerencsét kívánunk!

 

A játékban való részvétellel a játékszabályzat elfogadásra kerül.

 

 

Kapcsolódó helyek

Mátyás-hegyi-barlang

Kalandtúrák a Pál-völgyi-, Mátyás-hegyi-barlangrendszer kiépítetlen szakaszán. Vegyetek részt egy különleges tanulmányi kiránduláson, egy felejthetetlen földalatti földrajzórán, ahol a tanóra egy izgalmas kalandtúrával ötvöződik!

Tovább

Pál-völgyi-barlang

Hazánk leghosszabb barlangja leginkább cseppköveiről lett nevezetes, bár igazából sokkal jellemzőbbek rá a magas, hasadékszerű folyosók, a nagy szintkülönbségek és a hévizes eredetű, gömbszerű oldásformák. A barlang 1919 óta kisebb megszakításokkal folyamatosan látogatható. 500 méteres, megújult túraútvonala sok izgalmat tartogat: meseszerű cseppkövek, különleges szikla-alakzatok évezredek óta változatlan, megdermedt világába vezeti a látogatókat, csillogó kalcitkristályokat és ősi kagylólenyomatokat csodálhatunk meg.


A barlang mellett 2022-ban az egykori bányaőrház felújításával átadták a Pál-völgyi-barlang Látogatóközpontot. Itt a pénztár és az ajándékbolt mellett egy korszerű, interakítv elemekkel ellátott kiállítás kapott helyet, melyben a barlangok értékeibe kaphatnak betekintést a látogatók: elmerülhetnek a geológiai, hidrológiai és természetvédelmi ismeretekben, tudást sajátíthatnak el a barlangokban élő denevérekről.


A Pál-völgyi-barlangot 1904-ben fedezték fel egy, a Szépvölgyi út mellett található, ma már felhagyott kőfejtőben. Ekkor egy néhány száz méteres, igen szép szakaszt tártak fel belőle, amit hamarosan látogathatóvá is tettek.


A folyamatos kutatásnak köszönhetően a Pálvölgyi-Mátyáshegyi-barlangrendszer és a Hideg-lyuk - Harcsszályú-barlang "összekötésével" a barlangrendszer mára ismert járatainak hossza eléri a 32 kilométert, amivel ma Magyarország leghosszabb barlangja. (Hosszabb az Aggtelek-Jósvafői Baradla- és a hozzátartozó, szlovákiai Domica-barlangnál is.)

Tovább

Szemlő-hegyi-barlang

A Szemlő-hegyi-barlangot előszeretettel látogatják iskolai, óvodai csoportok, családok és turisták egyaránt. Nem csoda, hiszen igazi mesevilág várja itt őket. Mostantól azonban egy uniós pályázat fejlesztéseinek köszönhetően még több élményben lehet részük vendégeinknek. Ezért érdemes több időt szánni a látogatásra, hogy a barlangtúra előtt vagy után a vetítőterem 3D filmjének megtekintésére, az interaktív kiállítás bebarangolására is jusson idő. A barlang feletti parkban ezután jóleshet a játék, kikapcsolódás a napsütésben, aki pedig végigjárja az új tanösvényt, az a főváros építőköveiről, a környék kőzeteiről is sok érdekeset megtudhat.

Tovább

Budai Vár-barlang

A Budai Vár-barlang Magyarország egyik legrendhagyóbb barlangja, amelynek mai arca az ember és természet közös, több százezer éves munkájának eredménye.

Tovább

„A Pilisi Bioszféra Rezervátum és a világörökségre jelölt Budai-termálkarszt barlangjaiban található geológiai értékek és denevérfajok védelme és bemutatása”

Időszak: 2014.12.12 - 2020.04.30

Megvalósult

A beruházási elemek megvalósításával egy hosszútávon fenntartható, kezelhető állapotot érünk el, mely évtizedeken keresztül fenn tud maradni.

Tovább