Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

BARLANGOLJUNK! - Március a barlangok hónapja

Megjelenés: 2017.03.02

Országszerte meghirdetett nagyszabású program a Magyar Nemzeti Parkok és a Magyar Turisztikai Ügynökség szervezésében, amelynek célja hazánk különleges barlangjainak bemutatása, népszerűsítése. Ebben a hónapban mi is kedvezményekkel várunk minden látogatót!

Kedvezményeink:

  • Belépés a Pál-völgyi- vagy a Szemlő-hegyi-barlangba egész hónapban 10% kedvezménnyel!
  • Március 13-19. között minden látogatónk kedvezményes kombinált belépőjegyet vásárolhat, valamint a túra után részt vehet egy sorsoláson, ahol nemzeti parkos ajándéktárgyak találnak gazdára!

KIEMELT PROGRAMOK a Barlangolás jegyében

Március 16., csütörtök és 24., péntek
Föld alatti világ a főváros alatt

Interaktív földrajzóra nem csak gyerekeknek! Barlangtúra, előadás, játékos kiállítás, barlang feletti tanösvény. 8 éves kortól ajánlott, akár szülő nélkül is!
Előzetes bejelentkezést kérünk!

Találkozás: 11:00 és 13:00, Szemlő-hegyi-barlang (Budapest II., Pusztaszeri út 35.)

Túra hossza, időtartama: 600 m, 2 óra
Részvételi díj: 1400 Ft/fő

Információ: +36 1 325 6001, szemlohegy@dinpig.hu

Kapcsolódó helyek

Pál-völgyi-barlang

Hazánk leghosszabb barlangja leginkább cseppköveiről lett nevezetes, bár igazából sokkal jellemzőbbek rá a magas, hasadékszerű folyosók, a nagy szintkülönbségek és a hévizes eredetű, gömbszerű oldásformák. A barlang 1919 óta kisebb megszakításokkal folyamatosan látogatható. 500 méteres, megújult túraútvonala sok izgalmat tartogat: meseszerű cseppkövek, különleges szikla-alakzatok évezredek óta változatlan, megdermedt világába vezeti a látogatókat, csillogó kalcitkristályokat és ősi kagylólenyomatokat csodálhatunk meg.


A barlang mellett 2022-ban az egykori bányaőrház felújításával átadták a Pál-völgyi-barlang Látogatóközpontot. Itt a pénztár és az ajándékbolt mellett egy korszerű, interakítv elemekkel ellátott kiállítás kapott helyet, melyben a barlangok értékeibe kaphatnak betekintést a látogatók: elmerülhetnek a geológiai, hidrológiai és természetvédelmi ismeretekben, tudást sajátíthatnak el a barlangokban élő denevérekről.


A Pál-völgyi-barlangot 1904-ben fedezték fel egy, a Szépvölgyi út mellett található, ma már felhagyott kőfejtőben. Ekkor egy néhány száz méteres, igen szép szakaszt tártak fel belőle, amit hamarosan látogathatóvá is tettek.


A folyamatos kutatásnak köszönhetően a Pálvölgyi-Mátyáshegyi-barlangrendszer és a Hideg-lyuk - Harcsszályú-barlang "összekötésével" a barlangrendszer mára ismert járatainak hossza eléri a 32 kilométert, amivel ma Magyarország leghosszabb barlangja. (Hosszabb az Aggtelek-Jósvafői Baradla- és a hozzátartozó, szlovákiai Domica-barlangnál is.)

Tovább

Szemlő-hegyi-barlang

A Szemlő-hegyi-barlangot előszeretettel látogatják iskolai, óvodai csoportok, családok és turisták egyaránt. Nem csoda, hiszen igazi mesevilág várja itt őket. Mostantól azonban egy uniós pályázat fejlesztéseinek köszönhetően még több élményben lehet részük vendégeinknek. Ezért érdemes több időt szánni a látogatásra, hogy a barlangtúra előtt vagy után a vetítőterem 3D filmjének megtekintésére, az interaktív kiállítás bebarangolására is jusson idő. A barlang feletti parkban ezután jóleshet a játék, kikapcsolódás a napsütésben, aki pedig végigjárja az új tanösvényt, az a főváros építőköveiről, a környék kőzeteiről is sok érdekeset megtudhat.

Tovább