Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

BARLANGOLJUNK!

Megjelenés: 2018.02.22

A Magyar Nemzeti Parkok idén márciusban is meghirdetik hazánk látogatható barlangjait népszerűsítő programsorozatukat!

A „Barlangoljunk!” kampány célja hazánk különleges barlangjainak bemutatása, népszerűsítése. A hónap során az érintett nemzeti park igazgatóságok különleges barlangi programokkal és jelentős kedvezményekkel várják a látogatókat.

KEDVEZMÉNYEK nálunk:

Barlangtúrák 10-30 % kedvezménnyel a Pál-völgyi- és Szemlő-hegyi-barlangban egész márciusban!
Mondja be a jelszót, iratkozzon fel hírlevelünkre a helyszínen és hétköznap 30 %, hétvégén 10 % kedvezményben részesülhet a belépőjegy árából.*

KÉRDÉS a jelszavakért:

  • Pál-völgyi-barlang: Mely védett állatok élnek a Pál-völgyi-barlangban?
  • Szemlő-hegyi-barlang: Milyen "zöldségek" találhatóak a Szemlő-hegyi-barlangban?
A jelszavakért figyelje a barlangok Facebook-oldalát!
Ha megvan a válasz, egyszerű a dolga – belépőjegye vásárlásakor mondja be a helyszínen az adott barlangra vonatkozó jelszót (választ), és kérje kedvezményét!

Várjuk szeretettel!

KÜLÖNLEGES BARLANGTÚRÁK: Örvény-túra a Szemlő-hegyi-barlangban
Március 9., péntek 10:00 és 15:00 >>
Március 23., péntek 10:00 és 15:00 >>

*Márciusi kedvezményes belépőjegy árak a Pál-völgyi- és Szemlő-hegyi-barlangban:
  • hétvégén 10 % kedvezménnyel: 1 260 Ft/fő, kedv./családi: 990 Ft/fő; kombinált jegy: 1 800 Ft/fő, kedv./családi: 1 440 Ft/fő;
  • hétköznap 30 % kedvezménnyel: 980 Ft/fő, kedv./családi: 770 Ft/fő; kombinált jegy: 1 400 Ft/fő, kedv./családi: 1 120 Ft/fő.
A kombinált jegy esetében a fenti kedvezmény csak 2018 márciusában történő felhasználás esetén érvényesíthető.

Az országos kampányról, kedvezményekről bővebben >>

Kapcsolódó helyek

Pál-völgyi-barlang

Pünkösd vasárnap és hétfőn is nyitva vagyunk!


Hazánk leghosszabb barlangja leginkább cseppköveiről lett nevezetes, bár igazából sokkal jellemzőbbek rá a magas, hasadékszerű folyosók, a nagy szintkülönbségek és a hévizes eredetű, gömbszerű oldásformák. A barlang 1919 óta kisebb megszakításokkal folyamatosan látogatható. 500 méteres, megújult túraútvonala sok izgalmat tartogat: meseszerű cseppkövek, különleges szikla-alakzatok évezredek óta változatlan, megdermedt világába vezeti a látogatókat, csillogó kalcitkristályokat és ősi kagylólenyomatokat csodálhatunk meg.


A barlang mellett 2022-ban az egykori bányaőrház felújításával átadták a Pál-völgyi-barlang Látogatóközpontot. Itt a pénztár és az ajándékbolt mellett egy korszerű, interakítv elemekkel ellátott kiállítás kapott helyet, melyben a barlangok értékeibe kaphatnak betekintést a látogatók: elmerülhetnek a geológiai, hidrológiai és természetvédelmi ismeretekben, tudást sajátíthatnak el a barlangokban élő denevérekről.


A Pál-völgyi-barlangot 1904-ben fedezték fel egy, a Szépvölgyi út mellett található, ma már felhagyott kőfejtőben. Ekkor egy néhány száz méteres, igen szép szakaszt tártak fel belőle, amit hamarosan látogathatóvá is tettek.


A folyamatos kutatásnak köszönhetően a Pálvölgyi-Mátyáshegyi-barlangrendszer és a Hideg-lyuk - Harcsszályú-barlang "összekötésével" a barlangrendszer mára ismert járatainak hossza eléri a 32 kilométert, amivel ma Magyarország leghosszabb barlangja. (Hosszabb az Aggtelek-Jósvafői Baradla- és a hozzátartozó, szlovákiai Domica-barlangnál is.)

Tovább

Szemlő-hegyi-barlang

Pünkösd vasárnap és hétfőn is nyitva vagyunk!


A Szemlő-hegyi-barlangot előszeretettel látogatják iskolai, óvodai csoportok, családok és turisták egyaránt. Nem csoda, hiszen igazi mesevilág várja itt őket. Mostantól azonban egy uniós pályázat fejlesztéseinek köszönhetően még több élményben lehet részük vendégeinknek. Ezért érdemes több időt szánni a látogatásra, hogy a barlangtúra előtt vagy után a vetítőterem 3D filmjének megtekintésére, az interaktív kiállítás bebarangolására is jusson idő. A barlang feletti parkban ezután jóleshet a játék, kikapcsolódás a napsütésben, aki pedig végigjárja az új tanösvényt, az a főváros építőköveiről, a környék kőzeteiről is sok érdekeset megtudhat.

Tovább