Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

„A Pilisi Bioszféra Rezervátum és a világörökségre jelölt Budai-termálkarszt barlangjaiban található geológiai értékek és denevérfajok védelme és bemutatása”

Időszak: 2014.12.12 - 2020.04.30

Téma: Barlangok védelme

Forrás: VEKOP

<p>A beruházási elemek megvalósításával egy hosszútávon fenntartható, kezelhető állapotot érünk el, mely évtizedeken keresztül fenn tud maradni.</p>

A világítás korszerűsítésével a költségcsökkentésen túl a lámpák körül megtelepedő lámpaflórák is minimálisra csökkenthetőek. A barlangok és mesterséges üregek lezárásánál célunk a természetvédelmi helyzet javítása és a sérült károsodott élőhelyek helyreállítását célzó élőhelyek fejlesztése és javítása, így járulva hozzá a jobb védettségi állapot érdekében támogatott élőhelyek területének növekedéséhez. A barlangok és mesterséges üregek bejáratának biztosítása, újbóli feltárása, kiépítése, „denevér-barát” lezárása megakadályozza az illetéktelenek bejutását, mely veszélyezteti a barlang geológiai értékeit, formakincsét, és az esetleges balesetveszélyt. A lezárások mellett számos helyszínen kerülnek beépítésre létrák, lépővasak, kötelek, melyek elősegítik a biztonságos közlekedést, és biztosítják a szakemberek számára a barlangok állapotának és a denevér populációk rendszeres monitorozásának lehetőségét. A területen igen jelentős természetvédelmi szempontból különösen értékes denevérfajok populációi találhatóak, melyek megőrzése és létfeltételeik biztosítása a projekt kiemelt célja, mely egyben biztosítja a barlangokban a denevérek jelenlegi telelő-, és szaporodóhelyeinek zavartalanságát. A pályázatban előzetesen tervezett 20 barlang és 1 mesterséges üreg megőrzése, helyreállítása, az ott található élő- és élettelen természeti értékek hosszú távú megőrzéséhez szükséges feltételek megteremtése, és a jobb védettségi állapot érdekében támogatott élőhelyek területe összesen 7 hektár területet érintett volna. A pályázat célja 8 barlang és 1 mesterséges üreg megőrzése, helyreállítása, az ott található élő- és élettelen természeti értékek hosszú távú megőrzéséhez szükséges feltételek megteremtése. A jobb védettségi állapot érdekében támogatott élőhelyek területe összesen 5564,69 hektár területet érint. A helyszínek körüli indikátor értékek meghatározásához, a javasolt szűkebb mozgáskörzetű fajoknak, pl. a kis patkósdenevérnek (Rhinolophus hipposideros) a mozgáskörzetét, azaz 2,5 km sugarú kört vettünk alapul. A barlangok és mesterséges üregek körüli 2,5 km sugarú területen belül kijelöltük a denevérek által ténylegesen használt védett és Natura 2000 területeket, melyet ha-ban adtunk meg. Az összesített ha-érték (5564,69 ha) kiszámítása során az átfedő mozgáskörzeteket is figyelembe vettük.

A projekt fontos része továbbá a barlangtani és földtani értékek bemutatása. Azoknál a barlangoknál, melyek frekventáltabb helyszíneken nyílnak egy-egy információs táblát helyezünk el, evvel is népszerűsítve a föld alatt rejlő geológiai értékeket. A KEHOP-4.1.0-15-2016-00009 pályázatban elkezdett Barlangleső honlapot kibővítjük a Budapest és Pest vármegyei helyszínekkel és kiegészítjük egy telefonos applikációval, mely segítségével szeretnénk kimozdítani és a természetbe csábítani az embereket. Ezek célja népszerűsíteni az Igazgatóságunk területén lévő barlangokat, melyek a turistautak mentén, vagy azok közelében nyílnak, szabadon látogatható (13/1998-as KTM rendeletben nem nevesített) objektumokból állnak, és azok veszélytelenül megközelíthetők, megtekinthetők, és amelyekben a véletlen károkozásnak sincs esélye. A Szemlő-hegyi-barlangban 3D vetítési lehetőség kialakítását és környező barlangokról 3D filmek készítését tervezzük, így biztosítva a látogatók számára nem elérhető helyszínek bemutathatóságát. A fejlesztések eredményeként a bemutatást és szemléletformálást célzó tevékenységek révén 3000 fő aktív elérése valósul meg.

<< A BARLANGI KIÉPÍTÉSEKKEL KAPCSOLATOS LEÍRÁSOK >>

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK:

Támogatási szerződés:

Támogatási szerződés >>

- módosítás 1

Közbeszerzés:

Ajánlattételi felhívás, barlangvédelem >>

Ajánlattételi felhívás, barlang világítás korszerűsítés >>

Közbeszerzési dokumentumok, barlangvédelem >>

Közbeszerzési dokumentumok, barlang világítás korszerűsítés>>

Szerződések:

Adás-vételi, audioguide >>

Megbízási, műszaki ellenőr, barlangvilágítás >>

Megbízási, műszaki ellenőr, barlangvédelem >>

Tervezési, Pál-völgy támfal >>

Tervezési, világítás korszerűsítés >>

Tervezési, mesterséges üreg, barlangvédelem >>

Tervezési, barlangvédelem >>

Vállakozási, barlang kiépítés >>

Vállakozási, barlangleső >>

Vállakozási, barlang világítás korszerűsítés >>

Vállakozási, információs felület >>

Vállakozási, leporelló >>

Vállakozási, Pál-völgy támfal megerősítés >>

Vállakozási, Pál-völgy kőfogó javítás >>

Vállakozási, Sas-hegyi tö. veszélytelenítés >>

Vállakozási, Speleobox >>

Vállakozási, Szemlő-h, barlangfelszín rendezés >>

- módosítás 1

Vállakozási, Szemlő-h, kiállítás >>

Vállakozási, Pál-völgy korlát >>

Vállakozási, Pál-völgy kőfejtő veszélytelenítés >>

Vállakozási, Pál-völgy védőzóna takarítás >>

Vállakozási, somlói úti barlang védőkerítés >>

Vállakozási, Szemlő-h, 3D film >>

Vállakozási, szemlő-h, 3D vetítő >>

Vállakozási, Szemlő-h, vetítőterem felújítás >>

Vállakozási, Pál-völgy barlangfelszín védőkerítés >>

Vállakozási, vagyonkezelői hozzájárulási program >>

- módosítás 1, 2

Vörös József megbízási szerződés >>
módosítások: 12345

Kapcsolódó hírek

Megújultak barlangjaink

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága a 211,9 millió forint európai uniós támogatás segítségével sikeresen valósította meg a VEKOP-4.2.1-15-2016-00002 azonosító számú „A Pilisi Bioszféra Rezervátum és a világörökségre jelölt Budai-termálkarszt barlangjaiban található geológiai értékek és denevérfajok védelme és bemutatása” tárgyú projektet.

Tovább

"Segítség, be vagyok zárva!"

Vajon mennyit tudsz barlangjainkról?

Próbáld ki magad a Barlangleső Kvízzel és nyerj ajándékcsomagot vagy barlangi belépőt!

Tovább

Kapcsolódó helyek

Pál-völgyi-barlang

Hazánk leghosszabb barlangja leginkább cseppköveiről lett nevezetes, bár igazából sokkal jellemzőbbek rá a magas, hasadékszerű folyosók, a nagy szintkülönbségek és a hévizes eredetű, gömbszerű oldásformák. A barlang 1919 óta kisebb megszakításokkal folyamatosan látogatható. 500 méteres, megújult túraútvonala sok izgalmat tartogat: meseszerű cseppkövek, különleges szikla-alakzatok évezredek óta változatlan, megdermedt világába vezeti a látogatókat, csillogó kalcitkristályokat és ősi kagylólenyomatokat csodálhatunk meg.


A barlang mellett 2022-ban az egykori bányaőrház felújításával átadták a Pál-völgyi-barlang Látogatóközpontot. Itt a pénztár és az ajándékbolt mellett egy korszerű, interakítv elemekkel ellátott kiállítás kapott helyet, melyben a barlangok értékeibe kaphatnak betekintést a látogatók: elmerülhetnek a geológiai, hidrológiai és természetvédelmi ismeretekben, tudást sajátíthatnak el a barlangokban élő denevérekről.


A Pál-völgyi-barlangot 1904-ben fedezték fel egy, a Szépvölgyi út mellett található, ma már felhagyott kőfejtőben. Ekkor egy néhány száz méteres, igen szép szakaszt tártak fel belőle, amit hamarosan látogathatóvá is tettek.


A folyamatos kutatásnak köszönhetően a Pálvölgyi-Mátyáshegyi-barlangrendszer és a Hideg-lyuk - Harcsszályú-barlang "összekötésével" a barlangrendszer mára ismert járatainak hossza eléri a 32 kilométert, amivel ma Magyarország leghosszabb barlangja. (Hosszabb az Aggtelek-Jósvafői Baradla- és a hozzátartozó, szlovákiai Domica-barlangnál is.)

Tovább

Szemlő-hegyi-barlang

A Szemlő-hegyi-barlangot előszeretettel látogatják iskolai, óvodai csoportok, családok és turisták egyaránt. Nem csoda, hiszen igazi mesevilág várja itt őket. Mostantól azonban egy uniós pályázat fejlesztéseinek köszönhetően még több élményben lehet részük vendégeinknek. Ezért érdemes több időt szánni a látogatásra, hogy a barlangtúra előtt vagy után a vetítőterem 3D filmjének megtekintésére, az interaktív kiállítás bebarangolására is jusson idő. A barlang feletti parkban ezután jóleshet a játék, kikapcsolódás a napsütésben, aki pedig végigjárja az új tanösvényt, az a főváros építőköveiről, a környék kőzeteiről is sok érdekeset megtudhat.

Tovább

Pilisi Bioszféra Rezervátum

A Pilisi Bioszféra Rezervátum (PBR) a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a területen található települések önkormányzatai, szakmai és civil szervezetei együttműködésében működő térségi összefogás, amely egy világszintű hálózat része.

Tovább