Ugrás a fő tartalomra

Szárazgyepek endemikus növényfajainak megőrzése a Pannon és Alpesi biogeográfiai régió határterületén

life endemic panalp logo
Időszak: 2020.09.01 - 2027.02.28
Téma: Özönnövények visszaszorítása, Élőhelyek helyreállítása, Kutatás, Ökoturisztika, Védett területek kezelése, Biodiverzitás és tájképi értékek védelme
Forrás: LIFE

A projekt magyarországi célterületein elsősorban négy, a Pannon Biogeográfiai Régió száraz gyepeiben élő, veszélyeztetett, endemikus, ill. ritka növényfaj természetvédelmi helyzetét kívánja javítani. A projekt Magyarországon és Szlovákiában fekvő beavatkozási területei nagyrészt lefedik a célfajok teljes populációjának elterjedését.

Projekt azonosító: LIFE19 NAT/SK/000895

Magyarországi célfajok:

A Linum dolomiticum (pilisi len) teljes világállománya a HUDI20009 Budai-hegység Natura 2000 területen fordul elő. Az elmúlt 6 évben az állomány jelentősen – kb. a felére – csökkent, ezért sürgős beavatkozás szükséges.

A Ferula sadleriana (magyarföldi husáng) állományának nagy része Magyarországon él. Kisebb populációi találhatóak még Szlovákiában és Romániában. A legjelentősebb magyarországi élőhely esetében jelentős probléma, hogy siklóernyősök és sárkányrepülők használják elugró helyként. Valamennyi élőhelyén jelentős a gyalogos turisták taposása, a túlszaporodott nagyvad állomány – elsősorban a muflon – rágása és élőhelyeinek cserjésedése őshonos és inváziós növényfajokkal, elsősorban bálványfával.

A Vincetoxicum pannonicum (magyar méreggyilok) Magyarországon három Natura 2000 területen fordul elő. Veszélyezteti a kirándulók taposása, technikai sportok (motorozás) és az ültetett feketefenyvesek árnyalása.

A Crambe tataria (tátorján) mintegy 3000 egyede Magyarországon néhány kis foltban él. Veszélyezteti a hagyományos gyepgazdálkodás (legeltetés) visszaszorulása és élőhelyeinek cserjésedése. Élőhelyeinek természetvédelmi kezelését nehezíti, hogy az ilyen területeknek jellemzően sok tulajdonosa van.

A projekt természetvédelmi beavatkozásai során olyan alternatív megoldásokat alkalmazunk, amelyek úgy teremtenek lehetőséget a turizmus és a technikai sportok számára, hogy egyúttal csökkentjük a taposási károkat és biztosítjuk a fajok élőhelyeinek háborítatlanságát, populációinak megerősödését. A túlszaporodott nagyvad állomány, elsősorban a muflon által okozott rágási és taposási károkat vadvédelmi kerítések építésével csökkentjük. A Budai-hegység és Budaörsi kopárok projektterületeken feketefenyves foltok kivágásával biztosítjuk a célfajok fényigényét. A Linum dolomiticum számára megfelelő mikroklimatikus viszonyok biztosítása végett őshonos fafajokat és cseréjeket ültetünk az erős napfénynek kitett kopár területeken. Populációjának megerősítése érdekében in situ szaporítást is alkalmazunk. A Vincetoxicum pannonicum természetes populációi közelében ex situ szaporítást fogunk végezni a populáció növelése érdekében. A Crambe tataria egyik élőhelyén a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság magánterületek megvásárlását, cserjementesítést és a hagyományos gyepgazdálkodás bevezetését tervezi.

Közös tudásalkotás egy nyugat-cserháti, a buglyos tátorjánnak (Crambe tataria) otthont adó természetvédelmi terület legeltetéses kezelésének tervezése kapcsán. A médiaanyag a „Szárazgyepek endemikus növényfajainak megőrzése a Pannon és Alpesi biogeográfiai régió határterületén” című LIFE Természet és Biodiverzitás pályázat keretében jött létre. (Az angol nyelvű felirat kikapcsolható!)

 

Projektben résztvevők:

 

Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ)

 

 

vezető partner

Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI)

 


partner

Pilisi Parkerdő Zrt. (PP Zrt.)

 

 

partner

Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky (SOPSR)

 

partner


 

Magyarországi projekt helyszínek:

HUDI20008 Börzsöny

HUDI20039 Pilis és Visegrádi-hegység

HUDI20010 Budaörsi kopárok

HUDI20009 Budai-hegység

HUDI20030 Központi-Gerecse

HUDI20038 Nyugat-Cserhát és Naszály

HUDD20006 Szársomlyó

 

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK:

Támogatási szerződés:

Támogatási szerződés >>

Partnerségi megállapodás >>

KÉRDŐÍV

Lakosok, nyaralótulajdonosok, gazdálkodók és tájhasználók számára a LIFE endemic PANALP projekt keretében.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.