Élőhelykezelés a Pilis-tetőn

Élőhelykezelés a Pilis-tetőn (Fotó: Zöldövezet)

2023. novemberében és decemberében két alkalommal kisléptékű élőhelykezelést végeztünk önkéntesek bevonásával a Pilis-tető kerítéssel elzárt területén. A beavatkozás az ott élő botanikai ritkaság, a fokozottan védett magyarföldi husáng (Ferula sadleriana) élőhelyének javítása érdekében történt.

A Pilis és egyben a Duna-Ipoly Nemzeti Park legjelentősebb növényfajai közé tartozik a Pilis-tető szikla- és lejtőgyep - bokorerdő mozaikjaiban élő magyarföldi husáng, melynek legnagyobb Kárpát-medencei állománya él itt.

Ez a magasra növő, sárga virágú, ernyős növény egy, a Kárpát-medencében honos, a jégkorszakok közötti melegebb periódusok idejéből itt maradt faj (Pannon-dácikus endemizmus, interglaciális reliktum), amely a pleisztocén eljegesedéseket túlélve néhány, kis egyedszámú, elszigetelt populációban maradt fenn. Magyarországon fokozottan védett. Az Európai Unió kiemelt közösségi jelentőségű (Natura 2000) faja. IUCN besorolása veszélyeztetett (EN).

A fajnak mindössze 7 természetes állománya van: 4 Magyarországon (3 a DINPI működési területén), 2 Szlovákiában és 1 Erdélyben található. Az elszigetelt populációk mintegy 40%-át a Pilis-tetői állomány adja, tehát ez a faj legjelentősebb termőhelye.

Pilisi élőhelye a Duna-Ipoly Nemzeti Park része, fokozottan védett (a látogatástól elzárt) terület, Bioszféra Rezervátum és Kiemelt jelentőségű különleges természet-megőrzési terület (Natura 2000 terület).

Az élőhelykezelés az Endemikus Life pályázat („Szárazgyepek endemikus növényfajainak megőrzése a Pannon és Alpesi biogeográfiai régió határterületén” című LIFE19 NAT/SK/000895 azonosító számú pályázat) egyik tervezett beavatkozása ezen a területen.

A cserjevágás főleg az alacsony növekedésű, a gyepet nagy területen és sűrűn elfoglaló kökény és galagonya cserjék visszaszorítására irányult, illetve egy-két nagyobb kiterjedésű szegélycserjés foltot érintett részlegesen. A munkát a Pilis-Budapest környéki Tájegység kollégáinak részvételével és irányításával a Zöldövezet Társulat munkatársai és általuk szervezett önkéntesek végezték. Minden munka emberi erővel történt, még a levágott cserjék kihordása is az értékes élőhelyről. A kivágott cserjéket egy nagy ponyva segítségével hordtuk le a gyepekről és deponáltuk az egykori katonai bázis degradált területén. A munkákat sikerült az évszaknak teljesen megfelelő napokra szervezni: egy igazi őszi esős, ködös novemberi, illetve egy gyönyörű téli, fagyos, havas decemberi napra.

 

Novák Adrián

tájegységvezető

Pilis-Budapest környéki Tájegység

A Pilis

A Dunakanyar néven közismert, európai hírű tájunk jobb parti hegyeit évszázadokig Pilis néven ismerte mindenki. Földtani történetükben azonban nagyon különböznek, ezért kettébontásuk indokolt: a déli része a Pilis, tőle északra pedig a Visegrádi-hegység emelkedik.

Tovább

Szárazgyepek endemikus növényfajainak megőrzése a Pannon és Alpesi biogeográfiai régió határterületén

Folyamatban

A projekt magyarországi célterületein elsősorban négy, a Pannon Biogeográfiai Régió száraz gyepeiben élő, veszélyeztetett, endemikus, ill. ritka növényfaj természetvédelmi helyzetét kívánja javítani. A projekt Magyarországon és Szlovákiában fekvő beavatkozási területei nagyrészt lefedik a célfajok teljes populációjának elterjedését.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.