Új esőbeálló - megújul a Nagy-Szénás természetvédelmi tanösvény

Az új esőház a turistaháznak állít emléket

Egyedi tervezésű esőbeálló állít emléket a legendás Nagy-Szénási turistaháznak Nagykovácsi határában. Az uniós támogatásból készült építmény a természetvédelmi tudatformálást is szolgálni fogja.

 

Az 1920-as években Szabó Imre szociáldemokrata országgyűlési képviselő kezdeményezte, hogy a festői Nagy-Szénáson épüljön új turistaház. A Munkás Testedző Egyesület Turista Szakosztályának tagjai 1924 és 26 között gyalog hordták fel a helyszínre az építési anyagokat. A vizet vállrudakra felakasztott vödrökben szállították a hegyoldalban található gémeskúttól, aminek emlékét ma Nagykovácsiban a Gémeskút utca őrzi.

 

 

 

A túrázás akkori népszerűségét mutatja, hogy az 1920-as években Nagykovácsi közelében három turistaházat is alapítottak: a Nagy-szénásin kívül a Péntekiek Asztal-társaságának házát a Zsíros-hegyen és a Sasok Társaságának turistaházát a falu határában. Ma már egyik sem áll.

A Nagy-Szénáson az ünnepélyes átadóra 1926. május 16-án került sor. A megnyitást követően a házikó nagy népszerűségnek örvendett a Turista Szakosztály tagsága és a kirándulók körében is. Az sem szegte kedvüket, hogy a házban tilos volt a dohányzás és az alkoholfogyasztás, valamint, hogy a szociáldemokrata munkások politikai szervezkedése miatt Pilisvörösvárról rendszeres csendőrjáratokat indítottak a hegyre.

 

 

 

Az évek múlásával további bővítésekre volt szükség. A hozzácsatolt tágas terasz, további helységek és egy étterem kialakításával a szállás már nagyobb rendezvények színterévé válhatott. Ilyen volt például az 1938-as országos munkás síbajnokság is.

 

 

 

A II. világháború utáni években a turistaházat államosították, ami sajnos meg is pecsételte a sorsát. Innentől kezdve semmiféle fejlesztést nem végeztek rajta. 1975-re, amikor teljesen gazdátlanná vált, a ház már igen leromlott állapotban volt.

2023-ban a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Pethő László építész tervei alapján épít egyedi tervezésű esőbeállót a volt turistaház helyére. Megépítését az Európai Unió LIFE projektje támogatja. Az építmény méretei az 1926-ban átadott menedékház méreteinek felelnek meg, a körülötte lévő mellvéd pedig azt idézi fel, hogy mekkora volt az épület fénykorában. Mellette látható marad Bajnok Béla pilisvörösvári szobrászművész alkotása, az 1982-ben emelt turista emlékfal Reméljük, hogy az épület és a mellé kerülő információs táblák arra az időszakra emlékeztetnek majd, amikor igazi kultusza volt a túrázásnak. Emellett felhívják a figyelmet a Nagy-Szénás értékeire is.

Dr. Kézdy Pál

 

Pilisi Bioszféra Rezervátum

A Pilisi Bioszféra Rezervátum (PBR) a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a területen található települések önkormányzatai, szakmai és civil szervezetei együttműködésében működő térségi összefogás, amely egy világszintű hálózat része.

Tovább

A Pilis

A Dunakanyar néven közismert, európai hírű tájunk jobb parti hegyeit évszázadokig Pilis néven ismerte mindenki. Földtani történetükben azonban nagyon különböznek, ezért kettébontásuk indokolt: a déli része a Pilis, tőle északra pedig a Visegrádi-hegység emelkedik.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése

Szárazgyepek endemikus növényfajainak megőrzése a Pannon és Alpesi biogeográfiai régió határterületén

Folyamatban

A projekt magyarországi célterületein elsősorban négy, a Pannon Biogeográfiai Régió száraz gyepeiben élő, veszélyeztetett, endemikus, ill. ritka növényfaj természetvédelmi helyzetét kívánja javítani. A projekt Magyarországon és Szlovákiában fekvő beavatkozási területei nagyrészt lefedik a célfajok teljes populációjának elterjedését.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.