ERFA png

Kiemelt jelentőségű vizes élőhelyek fejlesztése és bemutatása Fejér megyében

ERFA png
Időszak: 2016.09.01 - 2023.10.31
Téma: Élőhelyek helyreállítása, Ökoturisztika, Környezeti nevelés
Forrás: KEHOP

A Mezőföld fejér vármegyei területére a több évszázados tájhasználat következtében mára az intenzív mezőgazdasági – különösen szántóföldi – gazdálkodás nyomja rá a bélyegét. Ebben a környezetben természetvédelmi szempontból kiemelt szerepet kapnak a még fennmaradt vizes élőhelyek.

A kedvezményezett neve: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

Azonosító szám:
KEHOP-4.1.0-15-2016-00054

Forrás: ERFA

Támogatási összeg: 530.000.000 HUF (100%-os intenzitás)

A projekt célja a Fejér vármegyében kiemelt jelentőséggel bíró vizes élőhelyek fejlesztése. A projekt három, országos jelentőségű természetvédelmi oltalom alatt álló területet érint (Velencei-tavi Madárrezervátum Természetvédelmi Terület, Dinnyési-fertő Természetvédelmi Terület, Sárréti Tájvédelmi Körzet). Mind a három célterület Natura 2000 kijelölés alatt áll, illetve két terület egyben a Ramsari Egyezmény alá is tartozik.

A projekt egyik célja a természetvédelmi oltalom alatt álló vizes élőhelyek állapotjavítása, az optimális vízkormányzás, vízszintszabályozás lehetőségének biztosítása, ehhez kapcsolódóan a vizes élőhelyek és a hozzájuk kötődő vízi madárfajok számára kedvező ökológiai állapot biztosítása.

A Sárréti Tájvédelmi Körzet területén az utóbbi években a karsztforrások a térségben folytatott bányászati vízkiemelések megszűnésének köszönhetően újra aktivizálódtak; az újból megjelent nagy mennyiségű és rendkívül jó minőségű vizek elvezetése a tájvédelmi körzeten keresztül történhet. Ennek a víznek a befogadása, valamint szétterítése, ezáltal hasznosítása szintén a pályázat céljai közt szerepel.

A Velencei-tavi Madárvártánál lévő, a nagyközönséget szolgáló madármegfigyelő torony elbontásra, majd újjáépítésre kerül, illetve a Dinnyési-fertő TT-n újjáépítésre kerül a tanösvény melletti torony is. A projekttel érintett tanösvény szakaszon 5 db ismertetőtábla kerül felújításra. A projekt megvalósítási időszaka alatt családi napokat, valamint pedagógusok részére ingyenes túravezetéseket tervezünk.

 

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK:

Kommunikációs terv >>

sajtómegjelenések >>

Támogatási szerződés:

Támogatási szerződés >>

1. sz. Módosítás >>

2. sz. Módosítás >>

3. sz. Módosítás >>

Közbeszerzések:

Dinnyési vizes beruházás ajánlattételi felhívás, közbeszerzési dokumentáció és szerződés

Sárréti vizes beruházás ajánlattételi felhívás, közbeszerzési dokumentáció és szerződés

Invazív irtás ajánlattételi felhívás, közbeszerzési dokumentáció és szerződés

Egyéb szerződések:

madármegfigyelő tornyok kivitelezői szerződés >>

tanösvény híd kivitelezői szerződés >>

 

Projekt a vizes élőhelyekért

A "Kiemelt jelentőségű vizes élőhelyek fejlesztése és bemutatása Fejér megyében" című projekt ünnepélyes zárórendezvényét tartottuk meg Dinnyésen.

Tovább

A nádasok papagája

Az Év Madara a barkóscinege.

Tovább

Vizes élőhelyfejlesztési munkálatok indultak a Sárréti Tájvédelmi Körzetben

Fejér megyében a Dinnyési-fertő Természetvédelmi Területen 2021-ben megvalósított vizes élőhelyfejlesztéssel kapcsolatos munkákat követően, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság 2022. márciusban újabb, a vizes élőhelyek helyreállítására irányuló természetvédelmi beruházást indított ezúttal a Sárréti Tájvédelmi Körzet területén.

Tovább

Megújult Igazgatóságunk mezőgazdasági gépparkja

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság közbeszerzési eljárás útján vásárolt mezőgazdasági gépeket 2022 januárjában négy telephelyünk fejlesztése érdekében. 

Tovább

Vízimadár paradicsom megújításának első lépcsője: a Dinnyési-fertő vizének leeresztése

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság uniós támogatással végzi a nevezetes vízimadár élőhelyként számon tartott Dinnyési Fertő élőhelyeinek és bemutatásának fejlesztését.  A  védett terület jobb vízellátásának és ezáltal kedvezőbb környezeti feltételeknek a biztosítása paradox módon csak a víz időszakos leeresztésével valósítható meg. A munkálatok nincsenek hatással a Velencei-tó vízellátására.

Tovább

Madármegfigelés a Velencei-tónál

Fel A Bakancsot, Elő A Bringákkal, Távcső A Nyakba! Madármegfigyelő tornyokat építettünk a Dinnyési-fertő Természetvédelmi Terület és Velencei-tavi Madárrezervátum területén.

Tovább

Jubileum a Madárrezervátumban

Szakmai előadásokkal és sétahajózással ünnepeltük a Velencei-tavi Madárrezervátum Természetvédelmi Terület 60 éves jubileumát.

Tovább
További kapcsolódó hírek megjelenítése További kapcsolódó hírek elrejtése

Sárréti Tájvédelmi Körzet

A Sárrét mintegy 12 km hosszú és 5-8 km széles tőzeges lápmedencéje a késő pleisztocénban bekövetkezett tektonikus lezökkenés hatására kialakult medencében helyezkedik el. A környező hegységekből dolomittörmelék, helyenként agyag került ide. Erre rakódott a patakok által szállított folyóvízi kavics- és homoktakaró. A holocén elején kialakult tóban nagy mennyiségű mésziszap rakódott le. A fokozatosan feltöltődő medence felszínét végül tőzeg borította be.

Tovább

Sárvíz-völgye Tájvédelmi Körzet

A Mezőföld tengelyét képező mintegy 100 km hosszú Sárvíz-völgy a Sárrét medencéjétől a Duna-völgyéig tart, kettészelve a Mezőföld platóját. A mozaikos jellegű Sárvíz-völgye Tájvédelmi Körzet Táctól mintegy 20 km hosszban nyúlik el a völgyben Sárszentágotáig. Az 1997-ben létesült tájvédelmi körzet kiterjedése 3650 ha, ebből fokozottan védett 157 ha.

Tovább

Dinnyési-fertő TT

A Balaton felé vezető vasútvonal és a 7-es országút elkészülte előtt a Velencei-tó nádasai délnyugati irányban Dinnyés községig húzódtak. A vizes, nádas terület a Dinnyés-Kajtor csatorna (amely a Velencei-tó vízfeleslegét hivatott levezetni) két oldalán 1966 óta védett. A Velencei-tavon megnövekedett idegenforgalmi terhelés miatt az onnan kiszoruló védett madaraknak nyújt biztonságos, zavartalan élőhelyet.

Tovább

Velencei-tavi Madárrezervátum TT

A Velencei-tó délnyugati része összefüggő, nagy nádasainak gazdag, szinte páratlan fészkelőmadár-faunája már Herman Ottó idejében is híres volt. Számos hazai és külföldi szakember látogatott el azzal a céllal a Velencei-tóhoz, hogy a nagy kócsag, a kanalasgém és más madárfajok életét és szokásait tanulmányozza. A Madártani Intézet javaslataira a terület 1958 óta védett rezervátum.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.