Vízimadár paradicsom megújításának első lépcsője: a Dinnyési-fertő vizének leeresztése

Dinnyés (Fotó: Kovács Zsófia)

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság uniós támogatással végzi a nevezetes vízimadár élőhelyként számon tartott Dinnyési Fertő élőhelyeinek és bemutatásának fejlesztését.  A  védett terület jobb vízellátásának és ezáltal kedvezőbb környezeti feltételeknek a biztosítása paradox módon csak a víz időszakos leeresztésével valósítható meg. A munkálatok nincsenek hatással a Velencei-tó vízellátására.

A Dinnyési Fertő Természetvédelmi Terület hazai és külföldi ornitológusok és amatőr madarászok zarándokhelye. A partmenti szikesek, nádasok és nyílt vizek vadregényes mozaikja kanalasgémek, kócsagok és bölömbika részére biztosít fészkelő helyet, az őszi vonulás idején pedig több tízezer vadliba és réce pihen meg itt. A fertő szerepel a nemzetközi jelentőségű vadvizek jegyzékében, ún. Ramsari terület.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság új élőhelyek létrehozása és a természetbúvárok számára kedvezőbb feltételek kialakítása érdekében végez munkálatokat. Megújult a Madárdal tanösvény, amelynek részeként felépült egy látványos madármegfigyelő torony. További lépésként, a Dinnyési Fertő kedvezőbb vízellátásához szükség van a zsilipek felújítására és töltések elbontására. A vízimadár élőhelyek fejlesztése érdekében fészkelőszigeteket alakítunk ki. A madárgyűrűzés elősegítésére pallósor épül.

Mindez csak úgy valósítható meg, ha időszakosan, – a munkálatok idejére – leeresztjük a fertő vizét. Hogy természeti értékeinkben kár ne essék, a vízeresztésre a madarak költési időszakának végén, de ugyanakkor a hüllő- és kétéltű fajok vermelését megelőző időszakban kerül sor, az augusztus és november közötti időszakban.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, 530 millió forint európai uniós támogatás segítségével valósul meg. Címe: Kiemelt jelentőségű vizes élőhelyek fejlesztése és bemutatása Fejér megyében (KEHOP-4.1.0-15-2016-00054). Várható befejezése: 2023. március 31. A fejlesztések összesen 1255 hektáron valósulnak meg, a Dinnyési fertő és a Velencei-tavi Madárrezervátum Természetvédelmi Területeken, valamint Sárréti Tájvédelmi Körzetben. Ebből a dinnyési vizes beruházás 196 hektárt érint.

További információ kérhető:

Kiss Péter, természetvédelmi őr

kissp@dinpi.hu

Dinnyési-fertő

A Dinnyési-fertő nem is olyan régen még a Velencei-tó szerves része volt, ma is jóformán csak a balatoni vasútvonal és az országút választja el a tó délnyugati részeitől. Védett, biztonságos vizein, nádasaiban számtalan madár talál ideális fészkelő és táplálkozóhelyet.

Tovább

Dinnyési-fertő TT

A Balaton felé vezető vasútvonal és a 7-es országút elkészülte előtt a Velencei-tó nádasai délnyugati irányban Dinnyés községig húzódtak. A vizes, nádas terület a Dinnyés-Kajtor csatorna (amely a Velencei-tó vízfeleslegét hivatott levezetni) két oldalán 1966 óta védett. A Velencei-tavon megnövekedett idegenforgalmi terhelés miatt az onnan kiszoruló védett madaraknak nyújt biztonságos, zavartalan élőhelyet.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése

Kiemelt jelentőségű vizes élőhelyek fejlesztése és bemutatása Fejér megyében

Megvalósult

A Mezőföld fejér vármegyei területére a több évszázados tájhasználat következtében mára az intenzív mezőgazdasági – különösen szántóföldi – gazdálkodás nyomja rá a bélyegét. Ebben a környezetben természetvédelmi szempontból kiemelt szerepet kapnak a még fennmaradt vizes élőhelyek.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.