Vizes élőhelyfejlesztési munkálatok indultak a Sárréti Tájvédelmi Körzetben

Vízes élőhelyfejlesztés a Sárréti Tájvédelmi Körzetben

Fejér megyében a Dinnyési-fertő Természetvédelmi Területen 2021-ben megvalósított vizes élőhelyfejlesztéssel kapcsolatos munkákat követően, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság 2022. márciusban újabb, a vizes élőhelyek helyreállítására irányuló természetvédelmi beruházást indított ezúttal a Sárréti Tájvédelmi Körzet területén.

A kivitelezés célja a természetvédelmi oltalom alatt álló vizes élőhelyek állapotának javítása, illetve a természetvédelmi kezelés infrastrukturális feltételeinek fejlesztése. A területen fellelhető nagy mennyiségű és rendkívül jó minőségű víz szabályozásával és megfelelő hasznosításával kedvezőbb környezetet biztosítunk a tájvédelmi körzethez kötődő vízi madárfajok számára.

A vizes természeti értékeink megőrzését és fejlesztését szolgáló munkálatok a „Kiemelt jelentőségű vizes élőhelyek fejlesztése és bemutatása Fejér megyében” című, KEHOP-4.1.0-15-2016-00054 azonosítószámú operatív program keretében valósulnak meg.

Sárréti Tájvédelmi Körzet

A Sárrét mintegy 12 km hosszú és 5-8 km széles tőzeges lápmedencéje a késő pleisztocénban bekövetkezett tektonikus lezökkenés hatására kialakult medencében helyezkedik el. A környező hegységekből dolomittörmelék, helyenként agyag került ide. Erre rakódott a patakok által szállított folyóvízi kavics- és homoktakaró. A holocén elején kialakult tóban nagy mennyiségű mésziszap rakódott le. A fokozatosan feltöltődő medence felszínét végül tőzeg borította be.

Tovább

Kiemelt jelentőségű vizes élőhelyek fejlesztése és bemutatása Fejér megyében

Megvalósult

A Mezőföld fejér vármegyei területére a több évszázados tájhasználat következtében mára az intenzív mezőgazdasági – különösen szántóföldi – gazdálkodás nyomja rá a bélyegét. Ebben a környezetben természetvédelmi szempontból kiemelt szerepet kapnak a még fennmaradt vizes élőhelyek.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.