ERFA png

„A Pilisi Bioszféra Rezervátum és a világörökségre jelölt Budai-termálkarszt barlangjaiban található geológiai értékek és denevérfajok védelme és bemutatása”

ERFA png
Időszak: 2014.12.12 - 2020.04.30
Téma: Barlangok védelme
Forrás: VEKOP

A beruházási elemek megvalósításával egy hosszútávon fenntartható, kezelhető állapotot érünk el, mely évtizedeken keresztül fenn tud maradni.

A világítás korszerűsítésével a költségcsökkentésen túl a lámpák körül megtelepedő lámpaflórák is minimálisra csökkenthetőek. A barlangok és mesterséges üregek lezárásánál célunk a természetvédelmi helyzet javítása és a sérült károsodott élőhelyek helyreállítását célzó élőhelyek fejlesztése és javítása, így járulva hozzá a jobb védettségi állapot érdekében támogatott élőhelyek területének növekedéséhez. A barlangok és mesterséges üregek bejáratának biztosítása, újbóli feltárása, kiépítése, „denevér-barát” lezárása megakadályozza az illetéktelenek bejutását, mely veszélyezteti a barlang geológiai értékeit, formakincsét, és az esetleges balesetveszélyt. A lezárások mellett számos helyszínen kerülnek beépítésre létrák, lépővasak, kötelek, melyek elősegítik a biztonságos közlekedést, és biztosítják a szakemberek számára a barlangok állapotának és a denevér populációk rendszeres monitorozásának lehetőségét. A területen igen jelentős természetvédelmi szempontból különösen értékes denevérfajok populációi találhatóak, melyek megőrzése és létfeltételeik biztosítása a projekt kiemelt célja, mely egyben biztosítja a barlangokban a denevérek jelenlegi telelő-, és szaporodóhelyeinek zavartalanságát. A pályázatban előzetesen tervezett 20 barlang és 1 mesterséges üreg megőrzése, helyreállítása, az ott található élő- és élettelen természeti értékek hosszú távú megőrzéséhez szükséges feltételek megteremtése, és a jobb védettségi állapot érdekében támogatott élőhelyek területe összesen 7 hektár területet érintett volna. A pályázat célja 8 barlang és 1 mesterséges üreg megőrzése, helyreállítása, az ott található élő- és élettelen természeti értékek hosszú távú megőrzéséhez szükséges feltételek megteremtése. A jobb védettségi állapot érdekében támogatott élőhelyek területe összesen 5564,69 hektár területet érint. A helyszínek körüli indikátor értékek meghatározásához, a javasolt szűkebb mozgáskörzetű fajoknak, pl. a kis patkósdenevérnek (Rhinolophus hipposideros) a mozgáskörzetét, azaz 2,5 km sugarú kört vettünk alapul. A barlangok és mesterséges üregek körüli 2,5 km sugarú területen belül kijelöltük a denevérek által ténylegesen használt védett és Natura 2000 területeket, melyet ha-ban adtunk meg. Az összesített ha-érték (5564,69 ha) kiszámítása során az átfedő mozgáskörzeteket is figyelembe vettük.

A projekt fontos része továbbá a barlangtani és földtani értékek bemutatása. Azoknál a barlangoknál, melyek frekventáltabb helyszíneken nyílnak egy-egy információs táblát helyezünk el, evvel is népszerűsítve a föld alatt rejlő geológiai értékeket. A KEHOP-4.1.0-15-2016-00009 pályázatban elkezdett Barlangleső honlapot kibővítjük a Budapest és Pest vármegyei helyszínekkel és kiegészítjük egy telefonos applikációval, mely segítségével szeretnénk kimozdítani és a természetbe csábítani az embereket. Ezek célja népszerűsíteni az Igazgatóságunk területén lévő barlangokat, melyek a turistautak mentén, vagy azok közelében nyílnak, szabadon látogatható (13/1998-as KTM rendeletben nem nevesített) objektumokból állnak, és azok veszélytelenül megközelíthetők, megtekinthetők, és amelyekben a véletlen károkozásnak sincs esélye. A Szemlő-hegyi-barlangban 3D vetítési lehetőség kialakítását és környező barlangokról 3D filmek készítését tervezzük, így biztosítva a látogatók számára nem elérhető helyszínek bemutathatóságát. A fejlesztések eredményeként a bemutatást és szemléletformálást célzó tevékenységek révén 3000 fő aktív elérése valósul meg.

<< A BARLANGI KIÉPÍTÉSEKKEL KAPCSOLATOS LEÍRÁSOK >>

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK:

Támogatási szerződés:

Támogatási szerződés >>

- módosítás 1

Közbeszerzés:

Ajánlattételi felhívás, barlangvédelem >>

Ajánlattételi felhívás, barlang világítás korszerűsítés >>

Közbeszerzési dokumentumok, barlangvédelem >>

Közbeszerzési dokumentumok, barlang világítás korszerűsítés>>

Szerződések:

Adás-vételi, audioguide >>

Megbízási, műszaki ellenőr, barlangvilágítás >>

Megbízási, műszaki ellenőr, barlangvédelem >>

Tervezési, Pál-völgy támfal >>

Tervezési, világítás korszerűsítés >>

Tervezési, mesterséges üreg, barlangvédelem >>

Tervezési, barlangvédelem >>

Vállakozási, barlang kiépítés >>

Vállakozási, barlangleső >>

Vállakozási, barlang világítás korszerűsítés >>

Vállakozási, információs felület >>

Vállakozási, leporelló >>

Vállakozási, Pál-völgy támfal megerősítés >>

Vállakozási, Pál-völgy kőfogó javítás >>

Vállakozási, Sas-hegyi tö. veszélytelenítés >>

Vállakozási, Speleobox >>

Vállakozási, Szemlő-h, barlangfelszín rendezés >>

- módosítás 1

Vállakozási, Szemlő-h, kiállítás >>

Vállakozási, Pál-völgy korlát >>

Vállakozási, Pál-völgy kőfejtő veszélytelenítés >>

Vállakozási, Pál-völgy védőzóna takarítás >>

Vállakozási, somlói úti barlang védőkerítés >>

Vállakozási, Szemlő-h, 3D film >>

Vállakozási, szemlő-h, 3D vetítő >>

Vállakozási, Szemlő-h, vetítőterem felújítás >>

Vállakozási, Pál-völgy barlangfelszín védőkerítés >>

Vállakozási, vagyonkezelői hozzájárulási program >>

- módosítás 1, 2

Vörös József megbízási szerződés >>
módosítások: 12345

Megújultak barlangjaink

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága a 211,9 millió forint európai uniós támogatás segítségével sikeresen valósította meg a VEKOP-4.2.1-15-2016-00002 azonosító számú „A Pilisi Bioszféra Rezervátum és a világörökségre jelölt Budai-termálkarszt barlangjaiban található geológiai értékek és denevérfajok védelme és bemutatása” tárgyú projektet.

Tovább

"Segítség, be vagyok zárva!"

Vajon mennyit tudsz barlangjainkról?

Próbáld ki magad a Barlangleső Kvízzel és nyerj ajándékcsomagot vagy barlangi belépőt!

Tovább
További kapcsolódó hírek megjelenítése További kapcsolódó hírek elrejtése

Pál-völgyi-barlang

A Pál-völgyi-barlang hazánk leghosszabb barlangrendszere. A jelenleg ismert kb. 32 km-es hosszból 500 méteres szakasz van kiépítve, mely kb. 1 óra hosszúságú vezetett túra keretében látogatható.

Tovább

Szemlő-hegyi-barlang

A Szemlő-hegyi-barlangot előszeretettel látogatják iskolai, óvodai csoportok, családok és turisták egyaránt. Nem csoda, hiszen a barlangban igazi mesevilág, a lágogatóközpontban szórakoztató interaktív kiállítás, vetítőtermében szemet kápráztató 3D-s film, a barlang feletti parkban játszótér és az ország kőzeteit bemutató tanösvény várja őket.

Tovább

Pilisi Bioszféra Rezervátum

A Pilisi Bioszféra Rezervátum (PBR) a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a területen található települések önkormányzatai, szakmai és civil szervezetei együttműködésében működő térségi összefogás, amely egy világszintű hálózat része.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.