Megújultak barlangjaink

Barlangi játszótér a Pál-völgyi kőfejtőben (Fotó: Kálmán Gergely)

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága a 211,9 millió forint európai uniós támogatás segítségével sikeresen valósította meg a VEKOP-4.2.1-15-2016-00002 azonosító számú „A Pilisi Bioszféra Rezervátum és a világörökségre jelölt Budai-termálkarszt barlangjaiban található geológiai értékek és denevérfajok védelme és bemutatása” tárgyú projektet.

A projekt egyik fő célja volt a két, fokozottan védett idegenforgalmi barlang, a Pál-völgyi és a Szemlő-hegyi-barlangok világítási berendezésének korszerűsítése.

 A projekt másik fő célkitűzése volt a Budai-, illetve a Pilis-hegységben található nyolc barlang és a Börzsönyben egy mesterséges üreg megőrzése és élőhelyek helyreállítása. A cél a bejáratok biztosításával, kiépítésével, lezárással, létrák és kötelek rögzítésével valósult meg. Mindezek biztosítják a szakemberek számára a barlangok állapotának és a denevér állomány rendszeres monitorozásának lehetőségét. A természetvédelmi helyzet javítása érdekében tett intézkedések eredményeként 5 564 hektárnyi területen javult az érintett élőhelyek állapota.

 A fejlesztés eredményeként a Pál-völgyi-barlang kőfejtőjében felújításra kerültek a területen 20 éve létesült elkorhadt védőkorlátok, támfalak. Az ide látogatógyerek és családok részére egy barlangi játszótér is.

Kerítéssel láttuk el továbbá a fokozottan védett Pál-völgyi-barlang felszínét és az illegálisan lerakott hulladékokat elszállítattuk.

A Szemlő-hegyi-barlang fogadó épületében megújult és számos interaktív és élményelemmel bővült a kiállítótér, az előadóteremben 3D vetítő létesült, ahol a budai barlangokról szóló kisfilm tekinthető meg.

A Pál-völgyi- és a Szemlő-hegyi-barlang látogatásához audioguide-okat is beszereztünk, valamint leporellókat készítettünk 8 nyelven, melyek a külföldi látogatókat vezetik végig a barlangtúrán.

Egy új aloldad fejlesztéssel lehetőség nyílik a túrázás és a természet iránt érdeklődnek, hogy megismertessék az Igazgatóságunk területén lévő, bárki számára látogatható barlangokat. https://www.dunaipoly.hu/hu/barlangleso

További információ: Szontaghné Mosoni Dóra projektkommunikációs és PR-referens mosonid@dinpi.hu

Pál-völgyi-barlang

A Pál-völgyi-barlang hazánk leghosszabb barlangrendszere. A jelenleg ismert kb. 32 km-es hosszból 500 méteres szakasz van kiépítve, mely kb. 1 óra hosszúságú vezetett túra keretében látogatható.

Tovább

Szemlő-hegyi-barlang

A Szemlő-hegyi-barlangot előszeretettel látogatják iskolai, óvodai csoportok, családok és turisták egyaránt. Nem csoda, hiszen a barlangban igazi mesevilág, a lágogatóközpontban szórakoztató interaktív kiállítás, vetítőtermében szemet kápráztató 3D-s film, a barlang feletti parkban játszótér és az ország kőzeteit bemutató tanösvény várja őket.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése

„A Pilisi Bioszféra Rezervátum és a világörökségre jelölt Budai-termálkarszt barlangjaiban található geológiai értékek és denevérfajok védelme és bemutatása”

Megvalósult

A beruházási elemek megvalósításával egy hosszútávon fenntartható, kezelhető állapotot érünk el, mely évtizedeken keresztül fenn tud maradni.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.