Erdei életközösségek védelmét megalapozó többcélú állapotértékelés a magyar Kárpátokban (2 fordulós pályázat).

Svájci alap
Időszak: 2012.05.09 - 2016.06.30
Téma: Kutatás
Forrás: Svájci alap

Natura 2000 erdők állapotfelmérése és erdőkhöz kötődő állatfajok kutatása a Kárpátok Egyezmény magyarországi hegységeiben. Olyan alapkutatás lefolytatása a Börzsöny, a Mátra, a Bükk és az Aggteleki-karszt területén, mely nem pusztán erdeink hosszú távú fenntartását, hanem az erdők sorsát meghatározó szervezetek szorosabb együttműködését is biztosítani fogja a jövőben.

A pályázat keretén belül az Északi-középhegység egyes területein - Börzsöny, Mátra, Aggteleki-karszt - olyan komlex erdőállapotfelmérés kerül megvalósításra, mely erdőterületeink értékelését nem csupán gazdálkodási, hanem természetvédelmi szempontok alapján fogja részletesen elemezni. Ehhez távérzékelési adatok felhasználása mellett sor kerül egy teljesen új módszertan alapján konkrét terepi erdőfelméréskre is. 50,000 hektár kiterjedésű magyaroszági erdőről alkothatunk részletes és alapos képet, mely elősegíti hosszú távú fenntartásukat, megőrzésüket. Az erdők állapotfelvételezése mellett erdőkhöz kötődő állatfajok kutatására is sor kerül, mely a fenti területeken túl kiterjed a Bükk-hegység erdőségeire is. Kiemelten foglalkozunk odúlakó madárfajok, denevérfajok és ún. xilofág rovarok felmérésével. A projekt során az adatok gyűjtésének következtében lehetőség lesz az erdőkkel foglalkozó szervezetek munkájának összehangolására és erdeink közös szemléleten alapuló kezelésének kialakítására.
Partnereink a pályázatban: ELTE, Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, WWF, BEKE.

Erdőállapot-felmérések eredményei az Északi-középhegységben

Részlet a legújabb Cincér-újságból

Tovább

Duna-Ipoly Nemzeti Park

A Duna-Ipoly Nemzeti Park területe a Pilis, a Visegrádi- és a Börzsöny hegységeket, az Ipoly-völgy Hont és Balassagyarmat közötti szakaszát és a Szentendrei-sziget egyes területeit foglalja magában. A Nemzeti Park térségének egyedi sajátosságát a három nagy tájképi egység, a folyóvölgyek, a hegységek és a síkság találkozása adja. Ebből következik a terület nagyfokú változatossága, amely egyedülálló határainkon belül.

Tovább

Cincér újság (2016. nyár) - Kárpáti erdeink kutatása

A Cincér Újság a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság félévente megjelenő kiadványa. Az újság ingyenes terjesztésű, amely megtalálható bemutatóhelyeinken és nagyobb rendezvényeinken.

Kiadja: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (2509 Esztergom, Strázsa-hegy). Felelős kiadó: Füri András. Szerkesztő: Lichter Katalin

Letöltés

Rosalia tanulmánykötetek 9. - Erdőállapot-értékelés középhegységi erdeinkben

A Rosalia sorozat 9. része szemelvényeket mutat be „Az erdei életközösségek védelmét megalapozó többcélú állapotértékelés a magyar Kárpátokban” című kutatási pályázat eredményeiből. A 2012 és 2017 között megvalósult projekt az Északi-középhegység, ezen belül a Börzsöny, a Mátra, a Bükk és az Aggteleki-karszt Natura 2000 erdei élőhelyeinek és a hozzájuk kötődő néhány élőlénycsoport (erdőlakó madarak, denevérek és xilofág rovarok) állományainak megőrzését elősegítő kutatásokat hajtott végre. A kötet első fele egy újszerű erdőállapot-értékelési módszertannak és a három terepidény során végrehajtott erdő-térképezés eredményeinek bemutatásával foglalkozik. A kötet második fele a Börzsönyben végzett zoológiai felmérések adatainak elemzéséből született tanulmányokat tartalmazza. E tanulmányok az erdőlakó madarak és a holtfához kötődő Natura 2000 bogárfajok felmérési adatainak és az erdőállapot-felmérés során született háttéradatoknak összefüggéseit vizsgálják.

Letöltés
További kapcsolódó kiadványok megjelenítése További kapcsolódó kiadványok elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.