Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Erdei életközösségek védelmét megalapozó többcélú állapotértékelés a magyar Kárpátokban (2 fordulós pályázat).

Időszak: 2012.05.09 - 2016.06.30

Téma: Kutatás

Forrás: Svájci alap

Natura 2000 erdők állapotfelmérése és erdőkhöz kötődő állatfajok kutatása a Kárpátok Egyezmény magyarországi hegységeiben. Olyan alapkutatás lefolytatása a Börzsöny, a Mátra, a Bükk és az Aggteleki-karszt területén, mely nem pusztán erdeink hosszú távú fenntartását, hanem az erdők sorsát meghatározó szervezetek szorosabb együttműködését is biztosítani fogja a jövőben.

A pályázat keretén belül az Északi-középhegység egyes területein - Börzsöny, Mátra, Aggteleki-karszt - olyan komlex erdőállapotfelmérés kerül megvalósításra, mely erdőterületeink értékelését nem csupán gazdálkodási, hanem természetvédelmi szempontok alapján fogja részletesen elemezni. Ehhez távérzékelési adatok felhasználása mellett sor kerül egy teljesen új módszertan alapján konkrét terepi erdőfelméréskre is. 50,000 hektár kiterjedésű magyaroszági erdőről alkothatunk részletes és alapos képet, mely elősegíti hosszú távú fenntartásukat, megőrzésüket. Az erdők állapotfelvételezése mellett erdőkhöz kötődő állatfajok kutatására is sor kerül, mely a fenti területeken túl kiterjed a Bükk-hegység erdőségeire is. Kiemelten foglalkozunk odúlakó madárfajok, denevérfajok és ún. xilofág rovarok felmérésével. A projekt során az adatok gyűjtésének következtében lehetőség lesz az erdőkkel foglalkozó szervezetek munkájának összehangolására és erdeink közös szemléleten alapuló kezelésének kialakítására.
Partnereink a pályázatban: ELTE, Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, WWF, BEKE.

Kapcsolódó hírek

Erdőállapot-felmérések eredményei az Északi-középhegységben

Részlet a legújabb Cincér-újságból

Tovább

Kapcsolódó helyek

Duna-Ipoly Nemzeti Park

A Duna-Ipoly Nemzeti Park területe a Pilis, a Visegrádi- és a Börzsöny hegységeket, az Ipoly-völgy Hont és Balassagyarmat közötti szakaszát és a Szentendrei-sziget egyes területeit foglalja magában. A Nemzeti Park térségének egyedi sajátosságát a három nagy tájképi egység, a folyóvölgyek, a hegységek és a síkság találkozása adja. Ebből következik a terület nagyfokú változatossága, amely egyedülálló határainkon belül.

Tovább