Erdőállapot-felmérések eredményei az Északi-középhegységben

Terepi felmérés (Fotó: Kelemen Kristóf)

Részlet a legújabb Cincér-újságból

Az Északi-középhegység erdeit – hazánk más térségeihez hasonlóan – az őskor óta használja, alakítja az ember: őserdőket, vadonokat csak elvétve, egészen kis foltokban találunk. Az ipari forradalom óta a gazdasági erdőkben az iparifa és tűzifa termelése a legfontosabb. Az őserdőkhöz képest a gazdaságilag kevésbé jelentős fajok visszaszorultak, csökkent a holtfa mennyisége, valamint az idős egyedek száma. Ezek az elemek viszont mind fontosak az erdőhöz kötődő állatfajok, így az erdőlakó denevérek, a holt faanyagot fogyasztó rovarok és például az odúlakó madarak számára.
Az Északi-középhegységben három nagy nemzeti park is található, amelyeken belül elsődleges feladat a biodiverzitás, azaz az élőlények sokféleségének megőrzése. Ez nem képzelhető el az erdők korbeli és összetételbeli változatosságának fenntartása, vagy – ahol kell – újbóli létrehozása nélkül.
Hogy pontosan milyen mértékben alakultak át az erdők, milyen állapotban vannak jelenleg, és mennyire képesek a fenti állatcsoportok számára megfelelő élőhelyet biztosítani, arról nemigen állnak rendelkezésre megfelelő adatok. Az erdészeti adatok a gazdaságilag fontos fafajokra koncentrálnak, a kitermelhető faanyag és az erdő felújítása szempontjából próbálnak pontos képet festeni az erdőkről. Az erdei élőlényekre vonatkozó előfordulási adatok pedig szórványosak, és sok faj esetében nehezen, költségesen gyűjthetők nagyobb területen. Éppen ezért - az állatfajok állományainak felmérése mellett - nagyon fontos rögzíteni az erdők állapotát, hiszen ez alapján tudhatjuk meg, hogy hol lehetséges egyes fajok előfordulása, és hol szükséges beavatkozni annak érdekében, hogy a jövőben is előfordulhassanak...

Kelemen Kristóf
tudományos munkatárs, ELTE

(Részlet a Cincér-újság 12. évf. 2. számából)

A teljes cikk megtalálható ITT>>

Duna-Ipoly Nemzeti Park

A Duna-Ipoly Nemzeti Park területe a Pilis, a Visegrádi- és a Börzsöny hegységeket, az Ipoly-völgy Hont és Balassagyarmat közötti szakaszát és a Szentendrei-sziget egyes területeit foglalja magában. A Nemzeti Park térségének egyedi sajátosságát a három nagy tájképi egység, a folyóvölgyek, a hegységek és a síkság találkozása adja. Ebből következik a terület nagyfokú változatossága, amely egyedülálló határainkon belül.

Tovább

Erdei életközösségek védelmét megalapozó többcélú állapotértékelés a magyar Kárpátokban (2 fordulós pályázat).

Megvalósult

Natura 2000 erdők állapotfelmérése és erdőkhöz kötődő állatfajok kutatása a Kárpátok Egyezmény magyarországi hegységeiben.
Olyan alapkutatás lefolytatása a Börzsöny, a Mátra, a Bükk és az Aggteleki-karszt területén, mely nem pusztán erdeink hosszú távú fenntartását, hanem az erdők sorsát meghatározó szervezetek szorosabb együttműködését is biztosítani fogja a jövőben.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.